Πλουμή - Παραγιουδάκης

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Χρειαζόμαστε συνδυασμένες δράσεις και συνδυασμένες στρατηγικές για να πετύχουμε συνολικά αποτελέσματα (video)


Παρουσίαση του Αναθεωρημένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό στην 3η συνεδρίαση του Θεματικού Δικτύου για την Ολοκληρωμένη Εδαφική και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Τα έργα που εντάσσονται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Ηρακλείου και τη συλλογιστική με βάση την οποία έχουν επιλεγεί από την Δημοτική Αρχή, παρουσίασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στις εργασίες της δεύτερης μέρας, της 3ης συνεδρίασης του Θεματικού Δικτύου για την Ολοκληρωμένη Εδαφική και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με την συμμετοχή των Διαχειριστικών Αρχών των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027, Διευθύνσεων αρμόδιων Υπουργείων και Φορέων και παρουσία της Γενικής Γραμματέως ΕΣΠΑ Βασιλικής Παντελοπούλου.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337


Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέλυσε την στρατηγική της Δημοτικής Αρχής για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη η οποία περιλαμβάνει κονδύλια ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ως στόχο την αναβάθμιση και αξιοποίηση του αστικού περιβάλλοντος και παρουσίασε έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 μεταξύ των οποίων η ανάπλαση της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η αποκατάσταση και συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου Ενετικού Τείχους Ηρακλείου επί της Λ. Δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση του έντυπου αρχείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, και το επικοινωνιακό σχέδιο για την Ανακύκλωση και την Επαναχρησιμοποίηση.



Κυρίως όμως, ο Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε τα έργα που εντάσσονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027, όπως είναι η διαμόρφωση και αποκατάσταση της διαδρομής του ισόπεδου τμήματος των Τειχών, της οργάνωσης εποπτικής έκθεσης στην Πύλη Παντοκράτορα, της δημιουργίας μόνιμης έκθεσης ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι, της στερέωσης και στατικής αποκατάστασης του παραθαλάσσιου τμήματος Ενετικών Τειχών, καθώς και της θωράκισης του προσήνεμου μώλου μπροστά στο φρούριο Κούλε. Αναφερόμενος σε νέα έργα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της Φάμπρικας Ανωγειανάκη, στη πράσινη και βιώσιμη ανάπλαση τμήματος δικτύου πεζοδρόμων στην Αγία Τριάδα, στη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του Μεγάρου Κοθρή και στο έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας της παράκτιας ζώνης στην Παλιά Ηλεκτρική. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός στα νέα έργα που εντάσσονται στην αναθεώρηση της στρατηγικής, όπως είναι το έργο της αποκατάστασης και ένταξης νέων χρήσεων του συγκροτήματος Δυτικών Νεωρίων και Αποθήκης Άλατος στο Βενετσιάνικο Λιμάνι του Ηρακλείου, το έργο της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της Λ. Καλοκαιρινού από την Γιαμαλάκη μέχρι τη Χανιόπορτα καθώς και το έργο της διαμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής πλατείας Κόρακα.

Αναλύοντας την συλλογιστική πίσω από την ένταξη των νέων έργων στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε την αναγκαιότητα συνδυασμένων δράσεων και στρατηγικών για την επίτευξη συνολικών αποτελεσμάτων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Μεταξύ των έργων, είναι τα Δυτικά Νεώρια και η Αποθήκη Άλατος, δηλαδή περίπου το μισό από το συνολικό έργο των Νεωρίων που είναι πάρα πολύ σημαντικό και για το οποίο υπάρχει συνεννόηση και με την Περιφέρεια Κρήτης και με το Υπουργείο Πολιτισμού να συμπληρωθεί κατά το υπόλοιπο από άλλες χρηματοδοτικές πηγές μέσα σε διαφορετικό πλαίσιο. Επίσης, είναι η πρόταση για το δεύτερο τμήμα της Καλοκαιρινού από τη Γιαμαλάκη μέχρι τη Χανιόπορτα, που μαζί με το τμήμα Ίδης-Γιαμαλάκη το οποίο περνάει στο αναθεωρημένο σχέδιο, θα συμπληρώσουν αυτό το έργο που αγκαλιάζει το τείχος, επειδή έχουμε και τη διαμόρφωση της οδού Μάχης Κρήτης από την Πλατεία Κόρακα μέχρι την Εφόδου. Αυτό θα έλεγα ότι μας πηγαίνει σε μια γενικότερη συλλογιστική που δίνει έμφαση σε μια συνολική αξιοποίηση στην παλιά πόλη και ιδιαίτερα στα μνημεία της, με κύριο βέβαια το Ενετικό Τείχος. Εδώ είναι το σημείο στο οποίο συναντώνται οι δύο στρατηγικές, δηλαδή η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη με την Προγραμματική Σύμβαση για το πέρασμα των Τειχών στο Δήμο Ηρακλείου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτά τα δύο συνδέονται, συνδυάζονται και αυτό είναι νομίζω και ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε σήμερα. Χρειαζόμαστε συνδυασμένες δράσεις και συνδυασμένες στρατηγικές για να πετύχουμε συνολικά αποτελέσματα».



Ο Αλέξης Καλοκαιρινός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Φεστιβάλ των Τειχών το οποίο απέδειξε τη σημασία της απόδοσης των Ενετικών Τειχών στους κατοίκους της πόλης, στην προγραμματική σύμβαση πολιτιστικής ανάπτυξης για την παραχώρηση των Ενετικών Τειχών στον Δήμο Ηρακλείου από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και να ευχαριστήσει και τους συνεργάτες του που δουλεύουν μεθοδικά σε όλα τα έργα, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη, τον Ειδικό Σύμβουλο Σπύρο Δοκιανάκη, καθώς και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας Ρίτα Χαιρέτη, Εύη Παπαδάκη και Κάλλια Νικολιδάκη.