Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μικρασιάτικη και Θρακιώτικη Μουσική Βραδιά στο Αρκαλοχώρι: «Ταξίδι» στο χρόνο και στα συναισθήματα


Μια όμορφη βραδιά γεμάτη συγκίνηση, συναισθήματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ στο Αρκαλοχώρι, στο πλαίσιο της Μικρασιάτικης και Θρακιώτικης Μουσικής Βραδιάς, με αφορμή της έκδοσης του βιβλίου της “Πρόσφυγες της περιοχής του Αρκαλοχωρίου”, της κα. Άννας Μανουκάκη – Μεταξάκη που εκδόθηκε από τον Σύλλογο Αλατσατιανών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2023.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337



Τη διοργάνωση της μουσικής εκδήλωσης είχαν ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου είναι απόγονος προσφυγικής οικογένειας της Καππαδοκίας, που ήρθε στο Αρκαλοχώρι ενώ η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκη Μουράτη αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. είναι εγγόνια Μικρασιατών προσφύγων, που ήρθαν από τα Μικρασιατικά παράλια.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κα. Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, η οποία ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα ταπεινό δώρο αγάπης και σεβασμού στους πρόσφυγες όλου του κόσμου, στους Μικρασιάτες και στην πολύπαθη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Παράλληλα, ευχαρίστησε από καρδιάς τους φορείς και τον κόσμο, που, υπηρετώντας την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ταυτότητας των Μικρασιατών, συμμετείχαν στη σημαντική αυτή εκδήλωση.








Οι καλλιτέχνες που πλαισίωσαν την εκδήλωση "ταξίδεψαν" τον κόσμο με τη μουσική τους στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού. Στην μουσική βραδιά γεμάτη συναισθήματα, παράδοση και μνήμες, συμμετείχε η ομάδα παραδοσιακού & λαϊκού χορού "Γέρανος" του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ρουσσοχωρίων-Φιλισσίων & ο Σύλλογος Μικρασιατών & Φίλων Καρδουλιανού, οι οποίοι προσέφεραν μικρασιάτικα εδέσματα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, η Αντιδήμαρχος πολιτισμού Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου Νίκη Μουράτη και ο Γενικός γραμματέας Συλλόγου Αλατσατιανων Ν. Ηρακλείου Γεώργιος Τσουμπάς.







Στην εκδήλωση παρέστη επίσης ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ενώ τον συντονισμό και παρουσίαση της βραδιάς είχε ο Οδυσσέας Μελεσσανάκης,

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση και την κ. Άννα Μανουκάκη- Μεταξάκη για την ιδέα και την επιμέλεια της βραδιάς, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η Μικρασιατική καταστροφή θα είναι πάντα ένα βαθύ τραύμα για τον Ελληνισμό, όμως από τους καπνούς της Μικρασιατικής Καταστροφής γεννήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα, σηματοδοτώντας την αρχή της παρουσίας των Μικρασιατών στον ελληνικό χώρο, μιας παρουσίας ανεκτίμητα δημιουργικής, γόνιμης και ωφέλιμης σε όλα τα επίπεδα.

Με τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και τον πολιτισμό που έφεραν οι πρόσφυγες μπόλιασαν την κουλτούρα των Ελλήνων της ενδοχώρας και συνδιαμόρφωσαν την νεοελληνική φυσιογνωμία του λαού μας.

Παράλληλα όμως αποδείχθηκαν ένας αληθινός μοχλός ανάπτυξης για την κατεστραμμένη από τους πολέμους ελληνική οικονομία.

Το βιβλίο της κ. Μανουκάκη μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε μέσα από τη διάσωση των ιστορικών στοιχείων πως υποδέχτηκαν οι ντόπιοι τους Μικρασιάτες που βρήκαν «καταφύγιο» στο Αρκαλοχώρι, πως ενσωματώθηκαν στη κοινωνία, πως προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα της ζωής τους, πως μετέτρεψαν τον πόνο και την αγωνία τους σε πνοή αναδημιουργίας. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη την ιστορική αυτή μνήμη!».