Πλουμή - Παραγιουδάκης

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε 12ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market


Κάθε προσδοκία ξεπέρασε και φέτος το Παγκρήτιο Forum προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market, καθώς πραγματοποιήθηκαν περίπου 19.400 επιχειρηματικές συναντήσεις.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337


Δυναμικό “παρών” έδωσαν 221 παραγωγοί και μεταποιητές κρητικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και εκπρόσωποι 70 Ομίλων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 247 ξενοδοχεία και 12 Δίκτυών διανομής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, σε διάστημα 6 ωρών, να συζητήσουν μεταξύ τους τη δυνατότητα σύναψης νέας συνεργασίας ή αναθέρμανσης παλαιότερων συνεργασιών, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.



Η κορυφαία ετήσια εκδήλωση, συνδέει τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας και δίνει τη μοναδική, σε πανελλαδικό επίπεδο, ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προχωρήσουν σε απευθείας επιχειρηματικές συνεργασίες.






Στις επιχειρηματικές αυτές συναντήσεις συμμετείχαν επίσης, βιοτέχνες και μεταποιητές και άλλων τοπικών προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό (πχ είδη συσκευασίας, καθαριστικά, εξοπλισμός κλπ), δίνοντας την ευκαιρία επέκτασης της συνεργασίας και σε άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, πλην του αγροδιατροφικού.



Το Παγκρήτιο Forum - το οποίο ξεκίνησε το 2012 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου - περιλαμβάνει ολιγόλεπτες συναντήσεις εκπροσώπων των ξενοδοχείων και των δικτύων διανομής με αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, επαγγελματίες, βιοτέχνες κλπ σε προκαθορισμένα ραντεβού, αλλά και προβολή προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.



Το κορυφαίο για την οικονομία της Κρήτης επιχειρηματικό γεγονός έχει στόχο να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων και αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, μεταποιητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κρητικών ξενοδοχείων και της ευρύτερης τοπικής αγοράς από την ντόπια παραγωγή – δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Κρητικής διατροφής – αλλά και να στηριχθεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική /βιοτεχνική δραστηριότητα.



Το εγχείρημα έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία κατά τα έντεκα προηγούμενα χρόνια, έχει βραβευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική αγορά, καθώς έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ξενοδόχους να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα απ’ ευθείας από τους παραγωγούς, χτίζοντας μια

οικονομική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές.



Το 12ο Παγκρήτιο Forum στο ΔΕΚΚ διοργάνωσαν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, σε συνεργασία με τις Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, με τη στήριξη και υπό την αιγίδα και της Περιφέρειας Κρήτης.



“Το Παγκρήτιο Forum έχει αναδειχθεί σε σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για ολόκληρη την Κρήτη. Σε έναν δημιουργικό και καρποφόρο θεσμό που έχει ήδη μετεξελιχθεί σε μοχλό για τη ενίσχυση των συνεργασιών των επαγγελματιών του νησιού. Είναι επίσης, ένα μέσο, ώστε το τοπικό τουριστικό προϊόν να ισχυροποιήσει την ταυτότητά του και την εξωστρέφειά του, μέσα από τις συνέργειες με την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση.” τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.



“Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τα πολύ ισχυρά πλεονεκτήματά μας και να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, αλλά και στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Εργαζόμαστε από κοινού εδώ και χρόνια χτίζοντας ένα ολοένα και πιο ισχυρό προφίλ, τόσο στον τουρισμό όσο και στον τομέα της αγροδιατροφής” ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης.



Τη διοργάνωση του 1ου Παγκρήτιου Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στις Βρυξέλλες με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα του ο 12ου Παγκρήτιου Forum τονίζοντας οτι τα Επιμελητήρια της Κρήτης, συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια, ανακοίνωσε ότι ήδη 20 Επιμελητήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με πρώτο αυτό των Χανίων, είναι σχεδόν έτοιμα να προχωρήσουν στην ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων. Όπως εξήγησε στα αγροτικά τμήματα θα εγγράφονται όλοι οι παραγωγοί πρωτογενούς τομέα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Και σε αυτά θα συσταθεί μητρώο αγροτών που διασυνδέεται με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.



“Το Παγκρήτιο Φόρουμ είναι πλέον θεσμός! Πέτυχε να γίνει θεσμός διότι απαντά σε θέματα ουσιαστικά που βάζει η αγορά. Ένα από αυτά και από τα πλέον σημαντικά, είναι το πώς θα καταφέρουμε να συνενώσουμε τις δυο βαριές βιομηχανίες του νησιού, τον τουρισμό και την γεωργία μας. Σε ένα κόσμο που κατά βάση προάγει την μαζικότητα, η αυθεντικότητα γίνεται ανεκτίμητο ζητούμενο. Η ένωση των δυνάμεων του τουρισμού και της γεωργίας μπορεί να είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κρήτης και αναπτυξιακό υπόδειγμα ανάπτυξη όλης της χώρας!” επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης.



Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωσή του τόνισε πως «Το Παγκρήτιο Φόρουμ αποδεικνύει για δωδέκατη χρονιά τη δυναμική της Κρήτης στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα. Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε τα Επιμελητήρια της Κρήτης και όλους τους φορείς που στηρίζουν αυτή τη σημαντική επιχειρηματική διοργάνωση. Από την δική μας πλευρά, η αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας, η προστασία του τουριστικού προϊόντος, η στήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας, αποτελούν τη βάση ενός σχεδιασμού για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ενδυνάμωση της ταυτότητας και τη διασφάλιση της ποιότητας των κρητικών προϊόντων», δήλωσε.