Το έργο, προϋπολογισμού μελέτης 241.500€, έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 12 μήνες και έχει ως στόχο την αξιοποίηση του παλιού Νερόμυλου, στην Κερά, ο οποίος αποτέλεσε ένα εμβληματικό έργο της αγροτικής οικονομίας του παρελθόντος και που σήμερα μπορεί, να συμβάλλει ξανά στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με όφελος για την τοπική κοινωνία. Με την υλοποίηση του μάλιστα θα υπάρχει ενοποίηση του νερόμυλου με τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο (Ρωμαϊκή Κρήνη).
«Το διαχρονικό όραμα για την αναβάθμιση της περιοχής του Νερόμυλου παίρνει «σάρκα και οστά». Η αναστήλωση του Νερόμυλου και η ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής, με φόντο το μαγευτικό τοπίο της Κεράς στο μικρό φράγμα του Ινίου, συντηρούν την ελπίδα ότι δεν θα ερημώσει ο τόπος, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, που έπληξε το Ίνι και την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην υπογραφή της σύμβασης.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΙΝΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ «ΙΝΑΤΟΣ, Τίτος Κοκολάκης δήλωσε: «Είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, η αξιοποίηση του Νερόμυλου που θέλουμε να επαναλειτουργήσει σαν εκπαιδευτικό εργαστήρι και να δώσει ανάπτυξη στην περιοχή μας. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου, την Κοινότητα Ινίου, τους Μελετητές, τους κατοίκους των οικισμών Ινίου-Μοναστηρακίου, αλλά και τους δωρητές του νερόμυλου στον Πολιτιστικό Σύλλογο».
«Υπάρχει ανάγκη για δημόσιες παρεμβάσεις όπως το συγκεκριμένο έργο, που μπορούν να συντελέσουν στο να γίνει η περιοχή μας, ένας ελκυστικός τόπος διαμονής και εργασίας», ανέφερε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ινίου Νεκτάριος Κοκολάκης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και όσους συνέβαλαν και υποστήριξαν την προσπάθεια για την ωρίμανση, χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου.