Ένα από τα θέματα που απασχολεί τους Έλληνες έχει να κάνει με την παρουσία μεγάλων πληθυσμών από μέδουσες-τσούχτρες κοντά σε πολλές παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και προβληματίζει τους λουόμενους και θα πρέπει να υπάρχει ειδική διαχείριση εφόσον κάποιος έρθει σε άμεση επαφή με μία μέδουσα-τσούχτρα.
Τα τσιμπήματα από μέδουσες (τσούχτρες) είναι συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες και συνήθως συνοδεύονται από πόνο. Ανάλογα με το είδος της μέδουσας και την αντίδραση του ατόμου, ορισμένα τσιμπήματα μεδουσών είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση, απαιτώντας επείγουσες πρώτες βοήθειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού των μωβ-ρωζ μεδουσών (Pelagia noctiluca) και των γαλάζιων μεδουσών (Rhizostoma pulmo) στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένα είδη κατατάσσεται στα πιο επικίνδυνα και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στους πολίτες, την ώρα που τα καλοκαιρινά μπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει.
* Στις ελληνικές θάλασσες, η πιο κοινές τσούχτρες παραμένουν η Pelagia noctiluca (μωβ-ροζ χρώματος) και η Rhizostoma pulmo (γαλάζιου χρώματος) και προκαλούν από ενοχλητικό έως οδυνηρό τσίμπημα-λόγω της νευροτοξίνης που έχουν- ή αρκετές φορές σοβαρότερες αντιδράσεις όταν έρθει σε Pμε το ανθρώπινο σώμα.
* Στις ελληνικές θάλασσες, η πιο κοινές τσούχτρες παραμένουν η Pelagia noctiluca (μωβ-ροζ χρώματος) και η Rhizostoma pulmo (γαλάζιου χρώματος) και προκαλούν από ενοχλητικό έως οδυνηρό τσίμπημα-λόγω της νευροτοξίνης που έχουν- ή αρκετές φορές σοβαρότερες αντιδράσεις όταν έρθει σε Pμε το ανθρώπινο σώμα.
Τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας εξαρτώνται από τον τύπο της μέδουσας.
Τα ήπια τσιμπήματα συνήθως προκαλούν μικρή ενόχληση, φαγούρα και σε κάποιες περιπτώσεις εξάνθημα.
Αν μας τσιμπήσει μία μέδουσα, στο σημείο του δέρματος μπορεί υπάρξει καυσαλγία,κνησμός, ερύθημα,βλατίδες,φυσαλλίδες,οίδημα .
Πιο σοβαρά τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα στον οργανισμό.
Κακουχία,ρίγη, πυρετό, ναυτία,εμετοί,αλλεργία ακόμη και υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να εισέλθει και σε Shock ή αλλεργική αντίδραση.
Το τσίμπημα προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Στη περίπτωση τσιμπήματος αποφεύγουμε το τρίψιμο στο σημείο επαφής, ξεπλένουμε με άφθονο θαλασσινό νερό, χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά σκευάσματα ειδικά για τσιμπήματα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε πάγο ή κρύες κομπρέσες στο σημείο επαφής. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και γίνονται εντονότερα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον Γιατρό μας.
Στην αρχή καθαρίζουμε καλά την περιοχή με θαλλασινό νερό, και μετά βάζουμε φυσιολογικό ορό. Αν υπάρχει δυνατότητα βάζουμε ψυχρά επιθέματα, όπως για παράδειγμα πάγο. Οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε τοπικά αντιβιοτικά, αν κρίνει ο γιατρός που θα μας δει μπορεί να μας δώσει και αντιβιοτικά από το στόμα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης.
Επίσης μπορεί να χρειαστεί να δώσει ο γιατρός στον ασθενή αντισταμινικά και κορτιζόνη,είτε σε μορφή κρέμας για τοπική χρήση ή από του στόματος σε πιο σοβαρές εκδηλώσεις.
Σε κάθε περίπτωση η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.
ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ -ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΔΑΕ- Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΔΕ- Ελληνικής Εταιρείας ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΔΧ-Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής
Ηράκλειο Κρήτης
Λ. Δημοκρατίας 59
Τ.Κ. 71306
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6973232734 - 2810222195