Πλουμή - Παραγιουδάκης

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.



Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο των Χανίων.

«Δεν μας εξέπληξε, από τη στιγμή που το στέλεχος αυτό που φαίνεται πως κυκλοφορεί εδώ και αρκετές μέρες ίσως και εβδομάδες και έχουμε αρκετούς ταξιδιώτες από την περιοχή που είναι το επίκεντρο της παραλλαγής, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί και σε εμάς», ανέφερε για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στην Κρήτη.

Όπως σημείωσε ο άνδρας που έφτασε στα Χανιά από την Νότια Αφρική δεν είχε συμπτώματα πριν ταξιδέψει, ενώ και μετά την άφιξή του έκανε rapid test το οποίο ήταν αρνητικό.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άνδρα ελληνικής καταγωγής, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Όπως ανέφερε στην ενημέρωση του υπουργείου υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα την επόμενη ημέρα. Έκανε rapid test κάθε μέρα που ήταν αρνητικό. Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και στη συνέχεια αυτό επιβεβαιώθηκε με PCR.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας νοσεί ήπια, ωστόσο ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως είναι νωρίς για να ξέρει κανείς την εξέλιξη της νόσησης καθώς σήμερα διανύουμε την τρίτη ημέρα από τη διάγνωση.

«Από τη στιγμή που εντοπίστηκε το κρούσμα μέσα σε τρεις μέρες καταφέραμε να το εντοπίσουμε ως ύποπτο και να προχωρήσουμε στην ανάλυση του γονιδιώματος», ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος τονίζοντας πως πρόκειται για έναν χρόνο – ρεκόρ για την Ελλάδα στην ανάλυση του δείγματος.


Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, οι επαφές του ασθενή 0 υποβάλλονται συνεχώς σε test και μέχρι στιγμής όσα δείγματα έχουν φτάσει στο εργαστήριο κλινικής ιολογία είναι όλα αρνητικά. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν υπάρχει διασπορά και οι επαφές του άνδρα θα υποβληθούν σε επανέλεγχο τις επόμενες μέρες.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου



00:00

00:00
Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα Πάνω/Κάτω βέλος για να αυξήσετε ή να μειώσετε ένταση.



Έγινε άμεσα η ιχνηλάτιση

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε μιλώντας στο Creta24 η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία σημείωσε πως δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή από την πρώτη στιγμή στην περίπτωση του συγκεκριμένου ανθρώπου καθώς ήταν γνωστό πως έφτασε στην Κρήτη από περιοχή της Νότιας Αφρικής όπου υπάρχουν αναφορές για την μετάλλαξη Όμικρον.

«Από την πρώτη στιγμή έχει γίνει ιχνηλάτιση, έχει ενημερωθεί και ο ίδιος ο πολίτης ότι θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση όπως γίνεται με κάθε κρούσμα. Έχουν καταγραφεί οι στενές επαφές και έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για το ότι θα πρέπει να ακολουθήσου τα πρωτόκολλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπορμπουδάκη και συνέχισε:

«Είναι στο σπίτι και οι οικείοι του μαζί και μάλιστα έχει ζητηθεί λόγω της μετάλλαξης να παραμείνουν όλοι σε απομόνωση».

«Δεν χρειάζεται πανικός, έχουμε αποδείξει, από όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα στελέχη άλλων μεταλλάξεων στην Κρήτη, ότι έχουμε ένα έγκαιρο σύστημα που οφείλεται στο Εργαστήριο Ιολογίας που αυτό εξηγεί την γρήγορη ανίχνευση», σημείωσε ο προϊστάμενος του τμήματος δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως το μόνο μέσο προστασίας από τις μεταλλάξεις του ιού είναι ο εμβολιασμός «Πρέπει να στοχεύσουμε όλοι στον εμβολιασμό, πρέπει να κλείσουμε την πρώτη δόση και είναι αναγκαστική η τήρηση των μέτρων πλέον ευλαβικά», σημείωσε τονίζοντας πως όλοι θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός ενώ σημαντικός είναι και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων. Τέλος ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια και εκτίμησε πως «σιγά σιγά θα δούμε να βγαίνουν και οδηγίες για αυτό το κομμάτι».


Πηγή creta24.gr