Πλουμή - Παραγιουδάκης

Δράσεις της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών – Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός «Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη απέναντι στη βία»

Ο Δήμος Ηρακλείου δια της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) συμμετέχει και φέτος στην 16ήμερη εκστρατεία δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης) με κεντρικό τίτλο: «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Τερματίζουμε τη Βία κατά των Γυναικών ΤΩΡΑ».



Οι εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν από τη Δ.ΕΠ.ΙΣ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης είναι:

· Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, 6:00 μ.μ.:
Φωταγώγηση του Δημαρχείου Ηρακλείου (Λότζια) με πορτοκαλί χρώμα από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ηρακλείου).

· Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, Αίθριο Λότζια, 11.00 πμ. – 2.00 μ.μ.: «Ενώνουμε δυνάμεις, τερματίζουμε τη βία κατά των γυναικών, ΤΩΡΑ!»
Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο Αίθριο της Λότζια
Έναρξη εκδηλώσεων από την Ορχήστρα Κρουστών Δρόμου οι «Αντικρουστοί».
Ομιλίες από Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ηρακλείου.
Θεατρικό δρώμενο από τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) Τριών Βαγιών, με τίτλο «Του άντρα του πολλά βαρύ» (διάρκεια 10’).
Δρώμενα από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου:

* «Μη μ’ αγγίζεις», Χορευτικό δρώμενο από μαθητές/τριες Λυκείου, βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι από το συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα», σε διασκευή της Άννας Μαρίας Ντεληγιώργη (διάρκεια 5΄),

* «Σπάσε τη σιωπή- Μίλα», Μουσικοθεατρικό Δρώμενο (διάρκεια 3 λεπτά), από μαθητές/τριες Γυμνασίου.

Bullying-Κακοποίηση», Χορευτικό δρώμενο από τη Σχολή Χορού Ηρακλείου «Cadance» (διάρκεια 7-10’).

Παρουσίαση από το ΚΔΑΠ Νέας Αλικαρνασσού, επιτελεστικής δράσης, με θέμα "ΥΠΟΓΡΑΦΩ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ" και κλείσιμο της εκδήλωσης με τη συμβολική υπογραφή άρθρων της «Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και της «Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεως κατά των Γυναικών» (διάρκεια 15’).

Διανομή στους συμμετέχοντες καλλιτεχνικού υλικού/ δημιουργίες από μαθητές του ΚΔΑΠ Παλιανής.

Διανομή ενημερωτικού και υποστηρικτικού υλικού από τα στελέχη της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών.

· Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου – ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ, 6.00 μ.μ.
Ημερίδα: «Συναντήσεις….Άξιες Λόγου»-Μην τους φοβάσαι, στο φόβο σου ποντάρουν (Γ. Ρίτσος).

Εισηγητές:

Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, 17ος-αρχές 19ου αιώνα, με την ομιλία με θέμα: «Γυναίκες της επανάστασης ανάμεσα σε δύο κόσμους: Μαντώ Μαυρογένους»

Δημήτρης Μπουραντάς, Πρύτανης του New York College, πρ. Καθηγητής ΟΠΑ, με την ομιλία, με θέμα: «Μάθημα ηγεσίας από τις ηρωίδες του 1821».

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστεί από το ΚΔΑΠ Νέας Αλικαρνασσού, Επιτελεστική Δράση, με τη συμμετοχή 10 παιδιών, με θέμα «ΥΠΟΓΡΑΦΩ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ».

· Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δημαρχείο Ηρακλείου (Λότζια), 6:00μ.μ,

Εκδήλωση - σιωπηλή διαμαρτυρία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με κεριά και 13 άδειες πορτοκαλί κορνίζες, που αναπαριστούν τις γυναίκες στην Ελλάδα, που δολοφονήθηκαν το 2021 από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, με το σύνθημα της Παγκόσμιας Εκστρατείας “Orange the World: END VIOLENCE AGAINST WOMEN NOW!” με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της Αναπτυξιακής ΑΕ.

Φωταγώγηση με πορτοκαλί χρώμα του Δημαρχείου Ηρακλείου (Λότζια) από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών:
«Η σωματική ή ψυχολογική βία εναντίον των γυναικών —φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια— αποτελεί πράξη αποτρόπαιη, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις αξίες της σύγχρονης πολιτισμένης κοινωνίας.
Είναι απόλυτη ανάγκη να μην υπάρχει, για οποιονδήποτε λόγο, συγκάλυψη της βίας. Η σιωπή πρέπει να σπάει. Όχι μόνο τα θύματα, αλλά όλοι: φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών, οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, αλλά και η συνακόλουθη στήριξή τους, πρέπει να είναι συνεχής.
Στον Δήμο Ηρακλείου, είμαστε δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, προσφέρει φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον, ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια στις γυναίκες και στα ανήλικα παιδιά τους, που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Συνάμα, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ), στοχεύει, με ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού, στην άρση των στερεοτύπων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.
Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη, απροστάτευτη, ανήμπορη, απέναντι στην βία. Είναι καθήκον όλων μας να μην το επιτρέπουμε ποτέ. Κάθε γυναίκα, πρέπει να ζει, να εργάζεται, να κυκλοφορεί, με απόλυτη ασφάλεια πάντα και παντού».