Πλουμή - Παραγιουδάκης

Εσπερίδα στην Επισκοπή με θέμα: Η εικόνα «Μέγας ει Κύριε» του Ιωάννη Κορνάρου και η ευχή του Μεγάλου Αγιασμού

Ο Δήμος Χερσονήσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής και το Κ.ΟΙ.ΠΟ.ΔΙ Χερσονήσου διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα: «Η εικόνα «Μέγας ει Κύριε» του Ιωάννη Κορνάρου και η ευχή του Μεγάλου Αγιασμού», το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 18.00, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού στην Επισκοπή.



Εθελοντική επιμέλεια και παρουσίαση, Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, ξεναγός – συνταξιούχος τραπεζικός – συγγραφέας.



Στην εικόνα «Μέγας ει Κύριε», ο Ιωάννης Κορνάρος σε μια εκπληκτική πλοκή τοπίων, ορέων, πεδιάδων, κοιλάδων, ρεόντων ποταμών και θαλασσίων υδάτων, υπομνημάτισε με τον χρωστήρα του το σπουδαίο λειτουργικό κείμενο, ‘’την δεύτερη ενότητα της ευχής του αγιασμού των υδάτων’’. Η ευχή, ευρέως γνωστή ως η ευχή του Μεγάλου Αγιασμού, αποδίδεται στο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Σωφρόνιο, την τελευταία μεγάλη μορφή της προϊσλαμικής Βυζαντινής Ανατολής. Είναι σε λειτουργική χρήση και αναγιγνώσκεται στις ορθόδοξες εκκλησίες την 6η Ιανουαρίου την ημέρα των Θεοφάνειων, στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Επίσης, κατά το μυστήριο της βαπτίσεως, ο ιερέας αναγιγνώσκει τις πρώτες παραγράφους της δεύτερης ενότητας της ευχής. Η εικόνα αυτή, που χρονολογείται από το 1770, αποτελεί μοναδικό μνημείο της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, λόγω του μεγέθους και της πλοκής των παραστάσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ενορίας Επισκοπής και του Συλλόγου Επισκοπής Γυναικών «Εργάνη».