Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ένα πρωτοπόρο έργο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα δίνει πολύτιμη εμπειρία στην Κρήτη και την Κύπρο


Με την παρουσίαση των σημαντικών αποτελεσμάτων της Πράξης «Κοινές Δράσεις για τη δημιουργία πράσινων περιβαλλοντικά φιλικών διαδρομών μέσα σε τουριστικές περιοχές» με Ακρωνύμιο «ECORouTs», του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «ΕΛΛΑΔΑ–ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020», καθώς και την ουσιαστική συνεισφορά του στη χάραξη πολιτικής που αφορά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου το Τελικό Συνέδριο της Πράξης. 




Στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε υβριδικά από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου και το αρμόδιο Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας καθώς και φορέων για την Ενέργεια, τις Αστικές Συγκοινωνίες, την Ηλεκτροκίνηση και τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι του συντονιστή εταίρου (ΚΔ) της Πράξης, Δήμου Ηρακλείου, καθώς και των Δήμων Πάφου (Κύπρος), Χανίων και Αραδίππου (Κύπρος), οι οποίοι απαρτίζουν το εταιρικό σχήμα της Πράξης.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε: «Θέλω να καλωσορίσω στο Ηράκλειο όλους τους εταίρους του “ECORouTs”, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα επιτυχώς και να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία.




Το “ECORouTs” ήταν ένα σημαντικό εργαλείο που μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε το πρώτο ουσιαστικό βήμα ώστε το Ηράκλειο να περάσει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, με την απόκτηση δυο ηλεκτρικών λεωφορείων. Οι προκλήσεις της περιβαλλοντικής αλλαγής επιβάλουν να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση προκειμένου με ακόμη περισσότερα έργα να καταστήσουμε την πόλη μας κλιματικά ουδέτερη. Χρειάζεται χρόνος ασφαλώς για να επιτευχθεί αυτό , ωστόσο είναι ευχάριστο ότι στην συγκεκριμένη προσπάθεια έχουμε μαζί μας και την πλειονότητα των δημοτών».

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης αναφερόμενος στην ευκαιρία συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, που προσφέρει το “ECORouTs” σημείωσε: «Το έργο που ολοκληρώνουμε σήμερα, ενδυνάμωσε περαιτέρω τους ήδη ισχυρούς δεσμούς Κρήτης και Κύπρου. Μας έδωσε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η περιοχή μας. Να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης και φυσικά να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία προς όφελος των πολιτών μας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».



Ο Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου, είπε: «Το πρωτοπόρο και εμβληματικό έργο “ECORouTs” φτάνει στο τέλος του. Μετά από μια προσπάθεια τριών ετών ο Δήμος Ηρακλείου, εκτός από τα δύο ηλεκτρικά λεωφορεία που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, απέκτησε και πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και των “πράσινων” συγκοινωνιών. Το συγκεκριμένο έργο έβαλε ένα λιθαράκι στην υλοποίηση του οράματος μας για ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής, με παράλληλο στόχο την αναστροφή της κλιματικής κρίσης. Στόχος μας είναι το Ηράκλειο να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη, μέσα από έναν οδικό χάρτη έργων, που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης. Παράλληλα, με έργα όπως το “ECORouTs”, διάφορες πρωτοβουλίες, διεθνείς συνεργασίες και αξιοποίηση των ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης, ενθαρρύνουμε δημότες, επισκέπτες και επιχειρηματίες να λάβουν μέτρα για την από κοινού αντιμετώπιση και προσαρμογή του Δήμου και των δημοτών στην κλιματική αλλαγή».

Η Ζαχαρένια (Ρένια) Δρόσου, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου και Υπεύθυνη της Πράξης «ECORouTs» δήλωσε για την οργάνωση του Συνεδρίου: «Το Συνέδριο στοχεύει στην παρουσίαση της Πράξης “ECORouTs” και των αποτελεσμάτων της, καθώς επίσης στην προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με εστίαση σε δράσεις που συμβάλλουν στη μείωση περιβαλλοντικών κινδύνων, που προέρχονται από τις αστικές μεταφορές ενώ σκοπός του Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις πράσινες μεταφορές και η διάχυση των καλών πρακτικών που υιοθετήθηκαν από τους εταίρους του προγράμματος προς άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Μεταξύ αυτών είναι η εκπόνηση μελετών ειδικών διαδρομών με σεβασμό στο περιβάλλον και η προμήθεια και χρήση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και γενικότερα ηλεκτροκίνητων δίκυκλων και αυτοκινήτων για τις ανάγκες των Δήμων».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τους εκπρόσωπους των εταίρων οι οποίοι αναφέρθηκαν στην υλοποίηση της Πράξης στους Δήμους τους. Στην ενότητα «Μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη», υπήρξαν εισηγήσεις από την Καλλιόπη Παπαδάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό ΑΠΘ, MARch Πολεοδομία – Χωροταξία ΕΜΠ, National Coordinator European Mobility Week και Συνεργάτη ΓΓΧΣΑΠ, τον Καλλέργο Βουλγαράκη, Πρόεδρο Αστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου Α.Ε. και Πρόεδρο Π.Ο.Α.Σ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών, την Μαρίνα Κυριάκου, Αρχιτέκτονα - Πολεοδόμο, από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, τον Σπύρο Παπαευθυμίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης και Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ), τον Θάνο Βλαστό, Ομότιμο Καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Συγκοινωνιολόγο – Πολεοδόμο και τον Νίκο Ντάρα Χημικό Μηχανικό, Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών, Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας – ΚΑΠΕ.

Η συνάντηση, την οποία παρακολούθησαν συμμετέχοντες με φυσική και διαδικτυακή παρουσία από την Ελλάδα και την Κύπρο, ολοκληρώθηκε με συζήτηση, ερωτήσεις και σχετικές παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων και πολίτες των δύο χωρών.