Πλουμή - Παραγιουδάκης

Βατόπουλος στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Τα μέτρα περιορισμού δεν μπορούν να συνεχίσουν

Την πεποίθηση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλάρωση αλλά αντιθέτως τίθεται θέμα αναπροσαρμογής της στρατηγικής που ακολουθείται, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος.



«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, έχει παρθεί μια απόφαση από όλους. Πλέον τα μέτρα περιορισμού δεν μπορούν να συνεχίσουν, ούτε η στρατηγική της αντιμετώπισης να βασίζεται κυρίως στα μέτρα και για λόγους της οικονομίας, της κοινωνίας κλπ. Επίσης, κρίθηκε ότι πρέπει η στρατηγική να αναπροσαρμόζεται βάζοντας στο παιχνίδι το testing, την εκτέλεση περισσότερων τεστ αλλά και το εμβόλιο. Έχει μπει πλέον στο παιχνίδι το rapid test, όπου πρέπει να γίνονται σε μεγάλους αριθμούς, αυτό γίνεται. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλάρωση, τίθεται θέμα αναπροσαρμογής της στρατηγικής» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Διευκρίνισε δε, πως οι αποφάσεις που παίρνονται είναι περισσότερο πολιτικές, για να μπορεί η κοινωνία να λειτουργήσει. «Δεν οφείλονται στην ελάττωση των κρουσμάτων. Γίνεται μια αναπροσαρμογή στρατηγικής, να είναι πιο ρεαλιστική ώστε να μπορεί η κοινωνία να αντέξει αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε πως αν δεν είχαμε τόσα «όπλα» στη φαρέτρα, θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε σε χαλάρωση. «Από ένα σημείο όμως και μετά εξαρτάται από την κοινωνία. Αν καταστρέφεται, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει».


Μάλιστα, σημείωσε πως πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες και να προχωρήσει ο εμβολιασμός ώστε να γίνει μια αξιολόγηση της στρατηγικής των rapid test. «Να δούμε μετά πως θα προχωρήσουμε, ακόμη δεν έχει τελειώσει η πανδημία».

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, κάποιος που έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, πρέπει να περιμένει να περάσουν 15 ημέρες ώστε να θεωρηθεί πως έχει ανοσοποιηθεί. «Όμως αυτός που έχει ανοσοποιηθεί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μολύνει και να το μεταδώσει, σε μικρότερο βέβαια αριθμό. Πρέπει να είναι κι αυτοί προσεκτικοί. Όταν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασθέντων και ελαττωθούν τα κρούσματα θα αλλάξει η πολιτική».


Κλείνοντας, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως «η Ινδία δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε» και εφόσον υπάρχουν εκεί πολλά κρούσματα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστούν μεταλλάξεις και … να έχουμε πισωγυρίσματα. «Συνεπώς άλλο ένα μήνυμα, που εκπέμπουμε είναι ο παγκόσμιος εμβολιασμός».


Ακούστε τη συνέντευξη, εδώ.