Πλουμή - Παραγιουδάκης

ΑΡΘΡΟ: Χωρίς οράματα η κοινωνία είναι καταδικασμένη!

Του Κωστή Μουδάτσου

Η στρατηγική του κόμματος εξουσίας πρέπει να στηρίζεται στην αρχή ότι πριν τις εκλογές, ο αντίπαλος πρέπει να έχει ήδη ηττηθεί. Πρέπει να αναδειχτούν με τρόπο οι καταστάσεις και η δυναμική τους, ώστε ο αντίπαλος να χάσει την εσωτερική του συνοχή, να βρεθεί σε σύγχυση, ταραχή, αναβρασμό και αποδιάρθρωση. Να αποδυναμωθεί πριν τη μέρα της κρίσης. Σαν ο αντίπαλος ψάχνει τη νίκη, την ώρα των εκλογών, τότε ήδη έχει χάσει!




Πίσω από κάθε συζήτηση πολλά λέγονται και πολλά δεν λέγονται! Όμως όλα αυτά αποτελούν τη βάση συνεννόησης για να εξελιχθεί ο διάλογος, με ιδέες, αντιθέσεις, συνθέσεις.
Παρατηρούμε τις δημοσκοπήσεις και μένομε με την απορία. Ενώ φθίνει το κυβερνητικό κόμμα, γιατί τη φθορά δεν την καρπώνεται το μεγάλο κόμμα του προοδευτικού χώρου, αλλά κι ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Γιατί οι πολίτες δεν εκφράζουν άποψη; Μεγάλη η αποχή στις προηγούμενες εκλογές, μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων σήμερα! Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και κατά την περίοδο 2007-08 αλλά και σε άλλες χώρες. Ίσως οι πολίτες να εκφράζουν την αποστροφή τους στην πολιτική. Την απολίτικ ιδεολογία την προωθούν συστηματικά οι συντηρητικές και ακροδεξιές παρατάξεις, με το σύνθημα «όλοι το ίδιο είναι!» Ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες!

Ίσως οι πολίτες να μην πείθονται και να αναμένουν. Έχουν προσδοκίες αλλά κουράζονται με τους εσωκομματικούς μηχανισμούς και από πρόσωπα που δεν κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους η ακόμη χειρότερα, την έχουν απωλέσει. Αποθαρρύνονται με τις πολιτικάντικες συμπεριφορές, τους μηχανισμούς διατήρησης θέσεων στις κομματικές ιεραρχίες, αλλά και τις πολιτικές της «κλειστής πόρτας».

Ο προοδευτικός χώρος πρέπει να ξεφύγει από τα στερεότυπα και τις γραφικές φιγούρες εκείνων που δεν πέτυχαν στο έργο τους και οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται αλλά και ούτε συμπαθούν τη στάση και τις πρακτικές τους. Ο προοδευτικός χώρος πρέπει να λειτουργεί ανοικτά, με δημοκρατικές διαδικασίες, με συνεχή ανανέωση και εξέλιξη. Περισσότερο να λειτουργεί σαν κίνημα, παρά σαν παλαιό κόμμα, με τα γνωστά γραφειοκρατικά καλούπια .

Η πολιτική της προοδευτικής συμμαχίας πρέπει να διαφέρει ριζικά από την κυβερνητική. Διαφορετικά οι πολίτες δεν πείθονται και δεν την αποδέχονται. Στην αναμονή των πολιτών, τα προοδευτικά κόμματα εάν θέλουν να διεκδικήσουν την εξουσία, πρέπει να προτείνουν το δικό τους πρόγραμμα, τις δικές τους θέσεις, τη δική τους στάση και με τρόπο που να πείθει!

Τώρα που ξεκίνησε η συζήτηση πρέπει να πείσει ότι το διαμορφούμενο προεκλογικό πρόγραμμα με τις μετεκλογικές πολιτικές συνάδουν και αποτελούν δέσμευση. Το τελικό κείμενο να αποτελέσει ένα ευρύτερο σχέδιο εφαρμογής, με ευλυγισία προσαρμογής στις νέες καταστάσεις και στη δυναμική τους. Ο προοδευτικός λόγος πρέπει να είναι προγραμματικός, δημιουργικός και οραματικός!

Το πρόγραμμα τίθεται σε δημόσια συζήτηση και διάλογο. Είναι αφορμή να επικοινωνηθεί με τους φορείς και τους πολίτες. Έτσι παράγεται Δημοκρατία. Να προκληθούν δημόσιες συζητήσεις όπως ορίζουν οι δημοκρατικές αρχές.

Η προοδευτική παράταξη πρέπει να αξιοποιήσει όλους τους παράγοντες και να κινητοποιήσει τους πολίτες. Το πρόγραμμα, ο διάλογος και οι δράσεις δίνουν την ευκαιρία στη προοδευτική συμμαχία να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα και όχι να την ορίζει η δεξιά κυβέρνηση, όπου κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί, με την βοήθεια των συστημικών μέσων.

Στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει χρόνος ώστε να αναμένει η προοδευτική παράταξη τις συντελούμενες εξελίξεις. Οι πολίτες θα ζητήσουν το λόγο για ότι τους στέρησε η κυβέρνηση και για όσα τους χρωστά η πολιτεία!

Με το άνοιγμα στο δημοκρατικό χώρο, με το ξεκίνημα της συζήτησης για το πρόγραμμα και την ανανέωση του χώρου, ας μάθομε να ανοίγομε νέους και γόνιμους δρόμους. Οι τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές ηγεσίες ας ισχυροποιήσουν το κόμμα και τους δεσμούς του με την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να ισχυροποιούν προοδευτικά μέτωπα και να κτίζουν συμμαχίες με δράση και συνεχή μάχη, παράλληλα με τακτικές φθοράς του αντιπάλου. Με φθορά που θα λειτουργεί διαβρωτικά σε πολλά μέτωπα ώστε να αδυνατίζει τον αντίπαλο, μέχρι να αντιστραφεί η κατάσταση και η δυναμική της. Έτσι θα δημιουργηθεί η πολιτική της νίκης, πολύ πριν φτάσει η ώρα των εκλογών!


Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, 06/06/21