Πλουμή - Παραγιουδάκης

Εγκαινιάστηκε το «Παπατζιρίτειο γήπεδο» από τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου


Μια σημαντική αθλητική υποδομή του Οροπεδίου Λασιθίου, το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κουδουλαλιά του Αβρακόντε, ονοματοδοτήθηκε και εγκαινιάστηκε μετά την αναβάθμιση του με την τοποθέτηση χλοοτάπητα και πρόσθετες υποδομές, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη.






Το «Παπατζιρίτειο γήπεδο» χρηματοδοτήθηκε με 365.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Αρναουτάκης η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει και την δημιουργία κερκίδας καθώς και των πρόσθετων υποδομών που απαιτούνται.
Το γήπεδο χρησιμοποιείται ήδη από την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου όσο κι από τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και του γυμνασίου μέσα από εθελοντικές δράσεις άθλησης που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον Δήμο.
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος ενώ παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης και Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Γεωργία Μηλάκη και Γιάννης Ανδρουλάκης, την ομάδα ΑΕΛ Δίας εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Πλευράκης.








Η ονοματοδοσία
Η Δημοτική Αρχή του Οροπεδίου Λασιθίου, σε ένδειξη τιμής στον ιερέα Ευάρεστο Ταμιωλάκη (παπά Τζιρίτης) αποφάσισε και ονόμασε το Γήπεδο «Παππατζιρίτειο».

Ο παπα-Τζιρίτης όπως τον αποκαλούσαν λόγω της μοναδικής ικανότητάς του να τρέχει (τζιρίτης στην κρητική διάλεκτο είναι αυτός που τρέχει πολύ και ακατάπαυστα) ιερέας με αξίες αλλά και ξεχωριστές αθλητικές επιδόσεις, καταγόταν από τον Άγιο Γεώργιο και τον Αβρακόντε Οροπεδίου Λασιθίου. Είχε λάβει μέρος στα 1900 στον Μαραθώνιο, όπου και τερμάτισε πρώτος σε μόλις 2 ώρες! Ωστόσο, θεωρήθηκε πως οι ικανότητες του ήταν εξωπραγματικές και εντελώς αφύσικες, κι έτσι αποφάσισαν να μην τον βραβεύσουν.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου ακόμα είναι ζωντανή η ιστορία του και συνάμα θρύλοι γύρω από το όνομά του. Το Δημοτικό Γήπεδο λοιπόν, αναβιώνει αυτή τη θρυλική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας και του αθλητικού γίγνεσθαι, η οποία υμνήθηκε και μέσω της κρητικής μαντινάδας: Γεια σου παπα-Ευάρεστε, γεια σου παπα-Τζιρίτη, που στην Αθήνα έτρεξες και δόξασες την Κρήτη!