Pagopoieion- Παγοποιείον

Το Γάζι γίνεται η πρώτη πόλη που... διώχνει το μουσείο της!


Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού δεν νομίζουμε ότι έχει υπάρξει άλλη πόλη που να κλείνει το μουσείο της!






Ο λόγος για το Γάζι, που ενώ έχει την ευτυχία να φιλοξενεί την Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου, μια από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές συλλογές που λειτουργούν σήμερα στο τόπο, αποφάσισε να την στείλει... στην Τύλισο!

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο νυν Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας εισηγήθηκε και η πλειοψηφία ψήφισε την μεταφορά της συλλογής στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο. Το σκεπτικό της απόφασης, ήταν να βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, ασχέτως αν αυτό αποδυναμώνει την πρωτεύουσα του Μαλεβιζίου, το Γάζι.


Σήμερα, την απόφαση αυτή έλαβε και το Τοπικό Συμβούλιο Γαζίου, με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Όπως διαβάζουμε στο maleviziotis.gr και στη fonimaleviziou.gr υπέρ της μεταφορά ψήφισαν ο πρόεδρος Βαγγέλης Παρασύρης και οι σύμβουλοι Γιάννης Άσπρης, Βασίλης Αλεξάκης, Βασίλης Τριγώνης και Ελένη Μιχαλάκη.

Κατά ψήφισε ο πρώην πρόεδρος του Γαζίου Γιάννης Κοτσυφός, η Ευγενία Μαζαράκη, η Ελένη Σακλαμπανάκη και η Αθηνά Κουτζούκου. Βασικό επιχείρημα της αντίθετης άποψης, είναι ότι επιβάλλεται η Αρχαιολογική Συλλογή να παραμείνει στην πρωτεύουσα του Μαλεβιζίου, όπως ήταν και η επιθυμία του δωρητή Νικολάου Μεταξά, όπως επίσης και ότι με το έργο ανάπλασης της πλατείας που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η κεντρική πλατεία του Γαζίου αναβαθμίζεται αισθητά και η ΣΥλλογή προσθέτει αξία στην πόλη.

Οι αντιδράσεις πάντως από την κοινωνία του Γαζίου είναι έντονες ενώ για να ισχύσουν οι παραπάνω αποφάσεις, θα πρέπει και η Αρχαιολογική Υπηρεσία να συνηγορήσει. Οπότε υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να διανυθεί...
Αξίζει επίσης να τονιστεί, ότι η συγκεκριμένη Αρχαιολογική Συλλογή, που στεγάζεται σε κτίριο δίπλα στο Δημαρχείο στην καρδιά του Γαζίου και αποτελεί σημείο αναφοράς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, σχολεία και συλλόγους, φιλοξενούνται τα σπάνια ευρήματα της περίφημης συλλογής Μεταξά. Η ολοκλήρωση του χώρου, έγινε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του πρώην Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, γνωστού για την επιμονή και την αποτελεσματικότητά του και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης του συνόλου του Μαλεβιζίου. Όνειρό του δε, ήταν να δημιουργεί ένα μεγάλο Μουσείο Μαλεβιζίου στο Γάζι, όπου θα μπορούσε να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερα αρχαιολογικά εύρηματα.
Αξίζει επίσης να τονιστεί, ότι η συγκεκριμένη Αρχαιολογική Συλλογή, λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς εισιτήριο.




Η Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου εκτίθενται αρχαία αντικείμενα, που χρονολογούνται σε όλες της εποχές της Κρητικής αρχαιότητας και εκτίθενται σε 40 περίπου προθήκες.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από τη Συλλογή Μεταξά, την οποία διατηρούσε ο επιχειρηματίας Νικόλαος Μεταξάς από το 1959 έως το 1997. Τριάντα ακόμα αρχαία αντικείμενα προέρχονται από πρόσφατες κυρίως ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.
Το σύνολο των ευρημάτων δημιουργεί πράγματι μια καθαρή εικόνα για τον αρχαίο Κρητικό πολιτισμό, με παραδείγματα από όλες σχεδόν τις μορφές της τέχνης, τα οποία χρονολογούνται σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κρήτης, από το 4000 π.Χ έως τον 2ο αι. μ.Χ.
Η Έκθεση διαιρείται σε 7 ενότητες, ανάλογα με την κατηγορία των εκθεμάτων, ενώ τα αντικείμενα κάθε ενότητας παραθέτονται χρονολογικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε ενότητα συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά - Αγγλικά) επεξηγηματικό πίνακα που εντάσσει τα εκθέματα στο χρονολογικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο. Δίγλωσσες είναι και οι λεζάντες που υπάρχουν σε κάθε προθήκη για να δίνουν πληροφορίες για το κάθε ένα αντικείμενο ξεχωριστά.



Η Πρώτη ενότητα που συναντά ο εισερχόμενος στο Μουσείο περιέχει αντικείμενα Λιθοτεχνίας. Περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία, αγγεία και άλλα αντικείμενα από τη Νεολιθική έως και τη Μινωική περίοδο. 

Η Δεύτερη ενότητα, που είναι και η μεγαλύτερη, είναι αφιερωμένη στην Κεραμική και περιλαμβάνει αγγεία όλων των τύπων και των εποχών. Εντυπωσιακό έκθεμα στην ίδια ενότητα αποτελεί και ο πήλινος κεραμικός τροχός πάνω στον οποίο πλάθονταν τα αγγεία. Ένα γιγαντιαίο πιθάρι της Αρχαϊκής εποχής, με παραστάσεις ανθρώπων και αλόγων κυριαρχεί στο βάθος της αίθουσας.

Η Τρίτη ενότητα περιλαμβάνει την Πηλοπλαστική. Δεκάδες πήλινα αγαλματίδια ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, θνητών και θεοτήτων, ζώων και ομοιώματα αντικειμένων, από ιερά και τάφους, που χρονολογούνται από τη Μινωική έως τη Ρωμαϊκή Εποχή, εκτίθενται εδώ.



Η Τέταρτη ενότητα αναφέρεται στη Γλυπτική και περιλαμβάνει μαρμάρινα αντικείμενα και τμήματα αγαλμάτων κυρίως των Ρωμαϊκών χρόνων. Εντυπωσιακή είναι και το μαρμάρινο αγγείο της Κλασσικής εποχής που βρίσκεται στην ίδια ενότητα.

Στην Πέμπτη ενότητα εκτίθενται ευρήματα από την περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου, που είναι και τα μόνα εκθέματα που δεν προέρχονται από τη Συλλογή Μεταξά. Εδώ βλέπει κανείς εντυπωσιακά αγγεία και ειδώλια από το Γάζι, τον Κρουσώνα και το Καβροχώρι. Στην ενότητα της περιοχής Μαλεβιζίου περιλαμβάνεται και μια εντυπωσιακή μινωική Σαρκοφάγος από την Τύλισο, με εξαιρετική ζωγραφιστή διακόσμηση που δεσπόζει στο κέντρο της αίθουσας.

Η Έκτη ενότητα αποτελείται από μια μεγάλη προθήκη με Μετάλλινα αντικείμενα. Σε αυτήν εκτίθενται όπλα όπως βέλη, λόγχες και μαχαίρια, εργαλεία και κοσμήματα από όλες τις εποχές του Κρητικού Πολιτισμού.



Η Έβδομη και τελευταία ενότητα περιέχει αρχαία κοσμήματα. Σε αυτήν εκτίθενται εντυπωσιακά περιδέραια λίθινα και χρυσά, ενώτια, δαχτυλίδια και βραχιόλια από τη Μινωική εποχή αλλά και τους μεταγενέστερους χρόνους, που εντυπωσιάζουν με την τέχνη τους τον επισκέπτη.

Δείτε περισσότερα, εδώ.