Τον Ιούλιο του 2013 ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος κατήργησε μία σειρά από τομείς από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές και ειδικότερα τους τομείς Υγείας-Πρόνοιας, Κομμωτικής-Αισθητικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να μπουν σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικοί και να οδηγηθούν πάνω από 20.000 μαθητές από την δημόσια, στην ιδιωτική εκπαίδευση, ή ακόμα και εκτός εκπαίδευσης. Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τους τομείς αυτούς και προέβη σε άρση της διαθεσιμότητας των καθηγητών.
--> Ψάχνεις τον ιδανικό αφυγραντήρα; Στην Di Babbo Climatecnica σε περιμένουν τα καλύτερα μοντέλα των κορυφαίων εταιρειών!
Τα δύο αυτά έτη, που οι καθηγητές έμειναν στην διαθεσιμότητα, είχαν περικοπή του μισθού τους κατά 25% και αντίστοιχα μείωση και των ασφαλιστικών τους εισφορών, με συνέπεια την μείωση και των συντάξιμων αποδοχών τους.
«Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα άδικο μέτρο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ακόμα πιο άδικο, είναι να υπάρχει αρνητική επίπτωση στις συντάξεις των καθηγητών αυτών, γι’ αυτό και ζητάμε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, να ενημερώσουν για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν, έτσι ώστε να προσμετρηθούν οι μειωμένοι μισθοί στα συντάξιμα χρόνια και να αποκατασταθεί αυτή η αδικία».