Πλουμή - Παραγιουδάκης

Σεισμοί στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι


Η γη "τρέμει" στην Κρήτη και εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων. Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται το τελευταίο 48ωρο. Οι ισχυρότερες, μέχρι στιγμής, είναι 4,5 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εν εξελίξει φαινόμενο απασχολεί και τους επιστήμονες. Το Newsit.gr μίλησε με τον καθηγητή σεισμολογίας, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο και σας ενημερώνει.


--> Ψάχνεις τον ιδανικό αφυγραντήρα; Στην Di Babbo Climatecnica σε περιμένουν τα καλύτερα μοντέλα των κορυφαίων εταιρειών σε τιμές... ασυναγώνιστες!



Η σεισμική δραστηριότητα στην Παλαιόχωρα Χανίων, όπου το πρωί της Παρασκευής (6.12.2019) σημειώθηκε ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ ταρακουνώντας τα Χανιά και αναστατώνοντας μεγάλο μέρος της Κρήτης, έδειχνε να εξασθενεί.

Όμως, στις 16:34 το απόγευμα του Σαββάτου (7.12.2019) σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και 4,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο σε απόσταση 22 χιλιομέτρων ανατολικά από την Παλαιόχωρα.
Είχε προηγηθεί στις 16:41 ένας ακόμη με μέγεθος 3,8 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Ωστόσο, ακολούθησε στις 16:46 ένας μεγαλύτερος με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο, και οι τρεις αυτοί σεισμοί ήταν επιφανειακοί, αφού το εστιακό τους βάθος κυμαινόταν από 0 – 2 χιλιόμετρα.


Στο μεταξύ από τις 08:02 το πρωί μέχρι τις 15:54 κατεγράφησαν 15 σεισμικές δονήσεις με το ίδιο περίπου επίκεντρο, αλλά στην πλειοψηφία τους κάτω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ειδικά μετά τις 09:14 που σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στα Χανιά, η σεισμική ακολουθία ήταν μεν συνεχής αλλά με εξαίρεση έναν σεισμό 3,2 Ρίχτερ όλοι οι άλλοι (11 στον αριθμό) ήταν κάτω των 3 Ρίχτερ.
Κρήτη: Οι σεισμοί και το “φαινόμενο του ντόμινο”

Σε συνέντευξή του στο Newsit.gr , ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος αναφέρεται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Κρήτη και εξηγεί:
“Αυτοί οι σεισμοί είναι στα όρια, εκεί που αρχίζει να συγκρούεται η ευρασιατική πλάκα στην οποία ανήκουμε με την αφρικανική, νότια της Κρήτης. Έτσι ξεκινάνε (σ.σ. οι σεισμοί) και γι’ αυτό έχουν πολύ μικρό εστιακό βάθος, το οποίο, όμως, ύστερα από λίγα χιλιόμετρα φτάνει και τα 70.000 μέτρα βάθος, όπως και ένας σεισμός πριν λίγες ημέρες.
Αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στην κίνηση – δηλ. τη βύθιση – της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική.
Υπάρχει το τόξο το ελληνικό, το οποίο αρχίζει βόρεια της Κέρκυρας και της Ιθάκης, προχωρά με Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, δυτικά της Πελοποννήσου και κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα.
Όλο αυτό είναι ένα τόξο, αλλά και το μέτωπο σύγκρουσης των δύο πλακών”, σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος.

“Αναμενόμενη δραστηριότητα”


Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη σεισμική δραστηριότητα, οι δονήσεις αυτές στην Κρήτη είναι αναμενόμενες, αποφαίνεται ο καθηγητής και συμπληρώνει σχετικά με τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού αλλά και της χώρας:
“Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα που είναι 1η στην Ευρώπη και 6η παγκοσμίως, σε σεισμικότητα, σεισμοί 4,5 Ρίχτερ, ή 3.9 ή 4.6 είναι υπερβολικό και να το συζητάμε.

Είναι πάρα πολύ μικρά τα μεγέθη για να προκαλέσουν το φαινόμενο του ντόμινο.

Μόνο σεισμοί πάνω από 6,5 και 7 Ρίχτερ θα μπορούσαν να αποδοθούν σε φαινόμενο του ντόμινο.

Ένας 6άρης – εξήγησε ο κ. Μαρκόπουλος – έχει 33 5άρηδες και 1.980 4άρηδες.

Χουλιάρας: Ψυχραιμία

Τη δική του εκτίμηση για τους συνεχόμενους σεισμούς της Κρήτης δίνει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook: 
Ρεπορτάζ: Στέργιος Σαμαρτζής - newit.gr