Πλουμή - Παραγιουδάκης

Οι παραδοχές της ΝΔ για τα θετικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, στον προϋπολογισμό του 2020


«Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στην Βουλή, ένα ακόμα κομμάτι της προεκλογικής ρητορικής της ΝΔ καταρρέει».
Με την παραπάνω δήλωση ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Χάρης Μαμουλάκης, σχολιάζει τον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά άλλωστε, όπως έχω πει ξανά, τα μαθηματικά είναι πεισματάρικα και αμείλικτα. Δυστυχώς όμως, στον προϋπολογισμό του 2020 παρατηρούμε και αρκετά μελανά σημεία για την πλειοψηφία της κοινωνίας μας που είναι ταυτόχρονα χαράς ευαγγέλια για λίγες, μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, μειώνεται ο φόρος των μερισμάτων στο 24 από το 28%. Και για να γίνει αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ΑΚΥΡΩΣΕ μια σειρά από μέτρα και ελαφρύνσεις που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η προκαταβολή φόρου στο 50 από 100%, η μείωση του ΦΠΑ στο 11 από το 13%, κ.α. Ανακολουθία προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων από τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε και στο ποσοστό της ανάπτυξης, αφού είχε δεσμευτεί για ανάπτυξη της τάξεως του 4%, μετά τις εκλογές κατέβηκε στο 3% και τελικά, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι στο 2,8%. Πολλές οι εκπτώσεις στις προσδοκίες που προεκλογικά καλλιέργησε ο κ. Πρωθυπουργός, δυστυχώς εις βάρος των πολλών!».

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα του προσχεδίου του προϋπολογισμού που αποκαλύπτουν την ουσιαστική παραδοχή ότι η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ετών, έθεσε τις βάσεις για την εξυγίανση της εθνικής οικονομίας και οδήγησε την Ελλάδα εκτός μνημονιακών κανόνων:

«Η ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος της οικονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας το προηγούμενο έτος, με τη συνακόλουθη εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας (cash buffer) δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την εμπέδωση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του Ελληνικού δημοσίου μέσω των αγορών».

«Το 2019 αποτελεί για την Ελλάδα το πρώτο έτος εφαρμογής οικονομικής πολιτικής εκτός προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2009».

«Το 2018 η πραγματική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1%. Στην ενδυνάμωση της ιδιωτικής κατανάλωσης συνέβαλαν οι θετικοί ρυθμοί μεταβολής της απασχόλησης (1,7%) και του μέσου μισθού (1,3%)».

«Το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα διατηρήθηκε το 2018 για τρίτο κατά σειρά έτος».

«Αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, το πρώτο εξάμηνο του ‘19 η εθνικολογιστική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% υποδηλώνοντας πορεία επιτάχυνσης για τρίτο διαδοχικό έτος».

«Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε εισροή καταθέσεων προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Η παρατηρούμενη άνοδος στις καταθέσεις οφείλεται, κατά κύριο λόγω, στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας».

«Οι συνθήκες ρευστότητας τους τραπεζικού συστήματος βελτιώθηκαν το 2019, εν μέρει ως αποτέλεσμα της προόδου που συντελέστηκε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 2018-2019».

Με τα παραπάνω, μετά τις κυβιστήσεις της ΝΔ στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων, της συνθήκης των Πρεσπών, της αντιμετώπισης του προσφυγικού, της καταστροφής στο Μάτι, του ΒΟΑΚ, σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος, κ.α., αποδομείται κομμάτι – κομμάτι η «Συμφωνία Αλήθειας» που είχε καταθέσει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Και σε συνδυασμό με νομοθετήματα που έχουν προηγηθεί, όπως η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, η αποδυνάμωση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού και η επιστροφή των εργαζομένων σε συνθήκες μνημονίων, τη στιγμή που βρισκόμαστε ΕΚΤΟΣ μνημονίων, αποκαλύπτει το πραγματικό, νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ.