Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ Αθέατη Πόλη 2019

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες το 5ο Φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης (13-15/9/2019), υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, και με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και του ΤΕΕ-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Η φετινή διοργάνωση εστίασε στην περιοχή του παραλιακού μετώπου, ως όριο μεταξύ της πόλης και της θάλασσας και ταυτόχρονα ως «διαδρομή» με ιδιαίτερη δυναμική στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της πόλης, διαχρονικά. Στόχος ήταν η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με μια διαφορετική προσέγγιση και η διεκδίκηση του ως ζωτικού δημόσιου χώρου πολιτισμού.

Με κεντρικούς άξονες την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, υλοποιήθηκαν περισσότερες από 30 δράσεις - εκθέσεις, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και δρώμενα. Συμμετείχαν δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και όχι μόνο, και φορείς όπως η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας - Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Μουσείο Καζαντζάκη, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, Laboratorium Venezia.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν την Κυριακή 15/9, αφήνοντας παρακαταθήκη στον δημόσιο διάλογο ζητήματα που αφορούν στη πόλη μας όπως:

• τα μνημεία της πόλης, την διαχείριση τους, και την αποκατάσταση τους

• τις ιστορικές περιοχές - όπως αυτή του παραλιακού μετώπου - που οι σύγχρονες παρεμβάσεις τις καθιστούν αμήχανες και σε πολλά σημεία αφιλόξενες για τον πολίτη

• την ''άρνηση'' της πόλης να ενσωματώσει με τρόπο φιλικό στοιχεία της φύσης, κυρίως της θάλασσας στην προκειμένη περίπτωση

• τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, πρωτίστως των θεσμών, που βλέπουν την ανάπτυξη των περιοχών της πόλης με τρόπο στρεβλό και αδιάφορο.

Η Αθέατη Πόλη θέλει να θυμίζει πως ο δημόσιος χώρος είναι δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας, σαφές αποτύπωμα των αναγκών, των αντιλήψεων, των οραμάτων και του πολιτισμού αυτής της κοινωνίας. Στις σύγχρονες πόλεις όπου ο ρόλος της γειτονιάς αποδυναμώνεται, ο δημόσιος χώρος παραμένει τόπος συνεύρεσης και κοινής δράσης των πολιτών. Και αυτό άφορα τους θεσμούς άλλα και τους πολίτες.

Αυτό διατύπωσε και ανέδειξε στα προηγούμενα φεστιβάλ, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο λάκκο, στα ενετικά τείχη, στο ελληνιστικό – αραβοβυζαντινό τείχος των ιστορικών κτηρίων - φαντασμάτων της πόλης- της πρώην αστυνομίας και τροχαίας, και φέτος στα μνημεία των ανατολικών και δυτικών νεωρίων, του αλατάδικου, του θαλάσσιου τείχους, ζητώντας την ανάπλαση, ανάδειξη και αποκατάσταση των περιοχών και των μνημείων με στόχο κατ' αρχήν την ενσωμάτωση τους στην ζωή της πόλης.

‘Όπως οι προηγούμενες, και η φετινή διοργάνωση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς τη συνδρομή όλων των χορηγών, και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της Αθέατης Πόλης που πραγματικά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους συνδιοργανωτές και τους υποστηρικτές φορείς, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές καθώς και όλους εσάς που ακολουθήσατε την Αθέατη Πόλη και φέτος!

Θα βρεθούμε ξανά, σε κοινές δράσεις για μια διαφορετική προσέγγιση της πόλης.