Πλουμή - Παραγιουδάκης

Νο1 στόχος να μην γίνει… ατύχημα! Πώς θα «μαζέψουν» τον Ερντογάν


"Πυρετός" σε Αθήνα, Λευκωσία και... ΕΕ μετά το νέο κρεσέντο προκλητικότητας από τον Ερντογάν. Τι συζητήθηκε στην έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιες οι επόμενες κινήσεις, τι θα γίνει στην... ευρωπαϊκή έδρα. Στις Βρυξέλλες ο Κατρούγκαλος, συγκαλείται Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής άμα τη επιστροφή του.

Την αποφυγή… ατυχήματος εξ αιτίας της Τουρκικής προκλητικότητας εξέτασαν χθες, Κυριακή 16.06.2019, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί και παράγοντες που μετέχουν σε αυτό. Οι πληροφορίες λένε ότι οι συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ αποφάσισαν ότι από την ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν, ενώ σε πολιτικό επίπεδο διαμηνύθηκε προς την Τουρκία ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».
Οι αποφάσεις για τον Ερντογάν που… ξεσάλωσε

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μάλιστα ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αποφασίστηκε την ερχόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος έκλεισαν ραντεβού στις Βρυξέλλες προκειμένου στην συνάντησή αυτή να καθορίσουν τα επόμενα βήματα που θα κάνουν προκειμένου να ενημερώσουν όλες τις πλευρές για την Τουρκική προκλητικότητα.

Στην δήλωση του μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας «συμφωνήσαμε, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.»

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.

Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γι’ αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η διπλωματία και οι αποφάσεις

Στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα γίνουν επαφές με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.
Όταν επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.