Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο Μαμουλάκης, η ΔΕΗ, τα Ληνοπεράματα και τα αποτελέσματα των γρήγορων αντιδράσεων


Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα - όπως και οι άλλες ρυπογόνες μονάδες της περιοχής - αποτελούν ένα μεγάλο καρκίνωμα όχι μόνο για το Γάζι αλλά και για το Ηράκλειο.
Το ότι είναι απαράδεκτο, αλλά και επικίνδυνο, σε μια τόσο τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή όπως η Αμμουδάρα να υπάρχουν τέτοιες μονάδες, είναι αυτονόητο.

Η χθεσινοβραδινή τροπολογία Σταθάκη, η οποία προβλέπει με συνοπτικές διαδικασίες την εγκατάσταση νέων αεριοστροβίλων σε μονάδες την Κρήτη, η σημερινή άμεση κινητοποίηση από την πλευρά του Κώστα Μαμουλάκη και η έστω και προφορική δήλωση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη ότι δεν περιλαμβάνεται ο ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων στον σχεδιασμό, αποτελούν μια πρώτη νίκη σε μια μάχη που έχει μέλλον. Κι αυτό γιατί η Κρήτη έχει ενεργειακό πρόβλημα, η ισχύς των μονάδων δεν φτάνει, οι καλωδιακές συνδέσεις - μικρή και μεγάλη - αργούν και η κατανάλωση δεν μπορεί να περιμένει.

Αυτό όμως που απέδειξε για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, είναι ότι αντιμετωπίζει το θέμα με την σοβαρότητα που απαιτείται. Δεν κραυγάζει όπως κάνουν άλλοι, αλλά μεθοδικά, χωρίς λαϊκισμούς και ψευτομαγκιές, ακολουθεί μια μεθοδικότητα που μέχρι στιγμής έχει πετύχει:
- Να χαρακτηριστεί επίσημα η περιοχή των Ληνοπεραμάτων ως τουριστική από την Περιφέρεια Κρήτης.
- Να χαρακτηριστεί η περιοχή της Κορακιάς, επίσης στο Δήμο Μαλεβιζίου, ως ενεργειακό κέντρο.
- Να υποστηρίζουν τον Δήμο Μαλεβιζίου όλοι οι δήμοι της Κρήτης, με επίσημη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.
- Να κινητοποιούνται άμεσα όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, απ' όλα τα κόμματα, υποστηρίζοντας τις θέσεις της δημοτικής αρχής.

Και τα κατάφερε όλα τα παραπάνω ο Κώστας Μαμουλάκης και οι συνεργάτες του, γιατί αντιμετώπισαν το θέμα με σοβαρότητα. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο αγώνας τους, θα έχει και τα τελικά, επιθυμητά αποτελέσματα: Να φύγουν από τα Ληνοπεράματα όλες οι μονάδες και να πάνε στην Κορακιά.