Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πως να απογειώσετε το... γαμοπίλαφο!




Είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής κάθε κρητικού τραπεζώματος, σε γάμους και αρραβώνες, αλλά και σε βαπτίσεις, εορταστικά τραπέζια, πανηγύρια, σε κάθε εκδήλωση των Κρητικών!
Μερικές ιδέες για να απογειώσουμε το αγαπημένο αυτό πιάτο, μας έρχονται από την Πύλη Βιτούρι, τον γνωστό, όμορφο και φιλόξενο χώρο, όπου μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικό φαγητό και πιάτα με κρητικά υλικά που ναι μεν γνωρίζουμε, αλλά δεν τα έχουμε ποτέ φανταστεί με αυτόν τον τρόπο μαγειρεμένα.


Σύμφωνα λοιπόν με τον Σεφ της Πύλης Βιτούρι Πέτρο Κοσμαδάκη: "Το πιο "ταιριαστό συμπεθεριό" για το καλό γαμοπίλαφο είναι το ζυγούρι και το χωριάτικο κοτόπουλο!
Τα κρέατα πλένονται καλά και μπαίνουν σε κατσαρόλα με μια χούφτα θαλασσινό αλάτι και νερό (να τα σκεπάσει). Το ξάφρισμα τους πρέπει να είναι πολύ τακτικό κατά τη διάρκεια του βρασίματος κι από εδώ και πέρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε υπομονετικά (2-3 ώρες) μέχρι να μελώσουν τα κρέατα μας. 



Αμέσως μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα, αλατίζοντας τα και τα αφήνουμε σκεπασμένα μέχρι να ετοιμαστεί το πιο νόστιμο πιάτο του νησιού!
Ο ζωμός σουρώνετε και ακολουθεί το μέτρημα του (3 μέρη ζωμός - 1 μέρος ρύζι καρολίνα).


Τώρα αρχίζει η ιεροτελεστία του γαμοπίλαφου: Το ρύζι πέφτει "βροχηδόν" στο ζωμό που βράζει και το φτερό της ξύλινης κουτάλας ανακατεύει συνεχώς, με αργές κυκλικές κινήσεις. Έτσι καταφέρνουμε να βάζουμε αέρα μέσα στο πιλάφι και το ρύζι να βγάζει το άμυλο του και να γίνετε κρεμώδες! Στο τελείωμα του προσθέτουμε ξύσμα από 1/2 λεμόνι και χυμό 2 λεμονιών. Λεπτές οι ισορροπίες ώστε να μην μας βγεί “λαπάς” το ρύζι και με παραπάνω οξύτητα από το λεμόνι!


Το καλό στακοβούτυρο (βούτυρο με βελούδινη υφή και μύτη γεμάτη με βουνίσια βότανα και θάμνους, που τρώει το πρόβατο) έρχεται με τη σειρά του να παντρέψει με περίσσια νοστιμιά το γαμοπίλαφο μας. Δυο καλές κουταλιές αρκούν να ζεσταθούν και να πέσουν μέσα στη κατσαρόλα, ένα καλό ανακάτεμα και αμέσως σερβίρουμε το γαμοπίλαφο παρέα με το κρέας!
Άλλοι το θέλουν με πολύ βούτυρο και λίπος και άλλοι με πολύ λεμόνι. σε πολλούς αρέσει να το συνοδεύουν με 2 κουταλιές ντόπιο γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο μπόλικο πιπέρι!
Όπως και να’ναι η νοστιμιά του δεν περιγράφετε... 💙
"

Αυτές είναι οι οδηγίες από τον ειδικό. Δοκιμάστε να τις εφαρμόσετε και να απολαύσετε ένα τέλειο γαμοπίλαφο. Εναλλακτικά, η Πύλη Βιτούρι σας περιμένει καθημερινά, στο κέντρο του Ηρακλείου στο λόφο της Βίγλας, για να το γευτείτε χωρίς να ανησυχήσετε ούτε λεπτό για την επιτυχία του!


Αν δεν την έχετε ήδη επισκεφτεί, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα: Πύλη Βιτούρι, Βίγλας 87, Ηράκλειο, τηλέφωνο 2810330085.
Περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες από τον χώρο, μπορείτε να δείτε εδώ:https://www.facebook.com/pylivitouri.gr/