Πλουμή - Παραγιουδάκης

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πρώτη εκκαθάριση τα μεσάνυχτα - Πρώτα χρήματα την Παρασκευή


Σχεδόν τρείς στους τέσσερις δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος θα δουν να πιστώνεται την Παρασκευή 14 του μήνα στους λογαριασμούς τους το έκτακτο βοήθημα, ενώ το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό έως και επόμενη Παρασκευή 21 του μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μέχρι και χθες αργά το απόγευμα είχαν υποβληθεί συνολικά 1647.000 αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα.

Από αυτές είχαν εγκριθεί ήδη 976.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ένα ποσό κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 471 εκ ευρώ (από τα 710 εκ ευρώ που θα μοιραστούν συνολικά) ενώ περίπου 300.000 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα για την διόρθωση στοιχείων ή τις εγκρίσεις που θα πρέπει να δώσουν φιλοξενούμενοι και άλλες 371.000 απορρίφθηκαν από το σύστημα για διάφορους λόγους ( υπέρβαση κριτηρίων λανθασμένα στοιχεία κτλ ).

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 21 Δεκεμβρίου ενώ σχετικά με την πληρωμή του μερίσματος για το σύνολο των δικαιούχων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την προπαραμονή της πρωτοχρονιάς δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη εκκαθάριση των εγκεκριμένων δηλώσεων θα γίνει σήμερα τα μεσάνυχτα ώστε τα ποσά να πιστωθούν μέχρι και την Παρασκευή στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όπως τόνισε χθες ο Γενικός Διευθυντής της Ηλεκτρικής Διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κ. Αναστάσιος Τάγαρης μιλώντας στο News 247 στους 88,6 σήμερα το απόγευμα αναμένεται να εκκαθαριστούν και οι δηλώσεις των υπερηλίκων άνω των 70 ετών για τους οποίους δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης . Με βάση της υπουργική απόφαση εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για την ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών το σύστημα θα ανακτήσει αυτόματα τα στοιχεία τω δικαιούχων και θα πιστώσει το μέρισμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ωστόσο ο ΓΔ της ΗΔΙΚΑ παραδέχθηκε ότι λόγω του προβλήματος που υπήρξε με την απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων λόγω της μη εκπλήρωσης του κριτηρίου της μόνιμης κατοικίας όσοι υπερήλικες δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό από πέρσι καλό θα είναι είτε οι ίδιοι είτε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο να κάνουν την αίτηση και να δηλώσουν ένα αριθμό λογαριασμού για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.
Λιγότερα τα προβλήματα αλλά ίδιες οι αδικίες

Κατά κοινή ομολογία πολλά από τα προβλήματα λανθασμένων στοιχείων ( πχ μη αντιστοίχιση ΑΜΚΑ με ΑΦΜ ) έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με πέρσι αλλά συνεχίζουν να υφίστανται γεμίζοντας τα ΚΕΠ με πολτες που ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Ωστόσο όπως επεσήμανε και χθες ο κ. Τάγαρης υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις που απορρίπτει το σύστημα γιατί αυτοί που της κάνουν αν και πληρούν τα κριτήρια εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι σε κάποιο νοικοκυριό και άρα δεν έχουν το δικαίωμα αίτησης παρά μόνο μέσω του νοικοκυριού ΄ στο οποίο φιλοξενούνται . Οι ίδιο ι οι φιλοξενούμενοι μπορούν άθελα τους να θέσουν εκτός του κοινωνικού μερίσματος την οικογένεια που τους φιλοξενούσε ή συνεχίζει να τους φιλοξενεί αφού τα δικά τους περιουσιακά εισοδηματικά όρια και οι καταθέσεις αθροίζονται με αυτά του νοικοκυριού.

Η μόνη περίπτωση που μπορεί κανείς να ακυρώσει φιλοξενούμενο είναι αυτή του θανάτου όπου και πάλι πρέπει να προσέλθει σε κάποιο ΚΕΠ με πιστοποιητικό θανάτου για να αλλάξουν τα μέλη του νοικοκυριού.

Μια δεύτερη αδικία είναι η ενεργοποίηση των τεκμηρίων σε κάθε περιστασιακό εισόδημα μέλους του νοικοκυριού που μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη της αίτησης . Για παράδειγμα αν ένα φοιτητής είχε ένα εισόδημα έστω και 300 ευρώ μέσα στο 2017 τότε από το εισόδημα που προτίθεται στην οικογένεια που κάνει την αίτηση είναι 3000 χιλιάδες ευρώ δηλαδη το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θεωρείται ως μετρίσιμο όταν το πραγματικό εισόδημα υπολείπεται των 3000 ευρώ . Η απόρριψη της αίτησης είναι το αποτέλεσμα αν το εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό υπερβαίνει έστω και κατά 10 ευρώ τις 9000 ευρώ.

Οι υπερήλικες που θα σπέυσουν σήμερα να κάνουν την αίτηση για να πληρωθούν μέχρι και την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι πάνω από τα 67 χρόνια δεν χρειάζεται να βεβαιωθεί χρόνος ασφάλισης αλλά η δυνατότητα καταβολής μερίσματος χωρίς αίτηση ξεκινά πάνω από τα 70 χρόνια . Συνεπώς από τα 67 έως και τα 69 χρόνια αν δεν κάνουν αίτηση δεν θα πάρουν το μέρισμα.

Για άλλες 10 ημέρες, μέχρι και την επόμενη Παρασκευή , ΚΕΠ ΟΑΕΔ και ΕΦΚΑ θα είναι στην διάθεση πολιτών που θα χρειαστεί να βεβαιώσουν ή να διορθώσουν στοιχεία ή χρόνο ασφάλισης ή ανεργίας για το 2018 ώστε αν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα.