Πλουμή - Παραγιουδάκης

Καταγγελία - βόμβα για τον Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης: Αρνήθηκαν anti-doping οι δυο πρώτοι νικητές


Από τον δημοσιογράφο - και μαραθωνοδρόμο - Χρήστο Κώνστα λάβαμε μια επιστολή - καταγγελία για τα όσα διαδραματίστηκαν στον 
Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο δρόμο της Θεσσαλονίκης, όπου οι δυο πρώτοι Έλληνες αθλητές αρνήθηκαν τον προβλεπόμενο έλεγχο ντόπινγκ.

Η επιστολή, η οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στον ΣΕΓΑΣ και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, είναι η εξής:

Ηράκλειο Κρήτης 18 Οκτωβρίου 2018

Προς: Πρόεδρο Σ.Ε.Γ.Α.Σ ,
Γενικό Γραμματέα Σ.Ε.Γ.Α.Σ,
Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Σ.Ε.Γ.Α.Σ
Κοινοποίηση : Eθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμε κύριε Γραμματέα,
Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

Επέλεξα να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου (στον οποίο συμμετείχα) που διεξήχθη στην πόλη και συγκεκριμένα μετά τον τερματισμό των δυο πρώτων Ελλήνων Αθλητών και ενώ κλήθηκαν από τον Ε.Σ.ΚΑ.Ν για να περάσουν από έλεγχο για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών (anti-doping).

Η άρνηση τους ή όπως αλλιώς χαρακτηριστεί δεν είναι η αιτία αλλά η αφορμή της επιστολής, αφού το πρόβλημα του doping δεν περιορίζεται στα πρόσωπα αλλά διευρύνεται με τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο όχι μόνο στον επαγγελματικό αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σπεύδω να επισημάνω το πρόωρο της επιστολής,-από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την αρμόδια αρχή για το τι έγινε μέχρι και αυτή τη στιγμή που συντάσσεται η επιστολή -,αλλά όπως σας διευκρίνισα είναι η αφορμή το παραπάνω γεγονός και εκτιμώ ότι τόσο ο Ε.Σ.ΚΑ.Ν όσο και εσείς ως Σ.Ε.Γ.Α.Σ εφόσον επιβεβαιωθεί η παραβίαση των κανονισμών (άρνηση ή αποφυγή παροχής δείγματος σύμφωνα με τον άρθρο 2.3 του παγκόσμιου κώδικα αντιντόπινγκ, χαρακτηρίζει αυτόματα τον αθλητή ντοπαρισμένο), θα πράξετε τα δέοντα.
Η ανάπτυξη του δρομικού κινήματος και της μαζικής άθλησης με τις προσπάθειες και τις δικές σας (βλ. Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας, Run Greece, Hμιμαραθώνιος Αθήνας, διασυλλογικά και συλλογικά υπό την αιγίδα των κατά τόπους ΕΑΣ με ανοιχτή συμμετοχή σε αγωνίσματα όπως των 5.000 μέτρων κ.α) είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως μαζί με την ανάπτυξη του, αναπτύχθηκε και η χρήση απαγορευμένων ουσιών που μέχρι πριν λίγα χρόνια αφορούσε μόνο τους αθλητές αγωνισμάτων εντός σταδίου και αθλητές μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται ερασιτέχνες, εκπροσωπώντας αθλητικούς συλλόγους-μέλη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ή ακόμη και την χώρας μας φορώντας το εθνόσημο ως μέλη της εθνικής ομάδας.
Τα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων σε δημόσια οδό , δηλαδή εκτός σταδίου όπως Μαραθώνιος, Ημιμαραθώνιος, 10.000μ και 5.000 μ, είναι τα μοναδικά αθλήματα που δίνουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανά τον κόσμο ερασιτέχνες αθλητές ή ακόμη και απλούς αθλούμενους να συμμετέχουν στον ίδιο αγώνα μαζί με κορυφαίους επαγγελματίες αθλητές. Κανένα άλλο αγώνισμα δεν το έχει καταφέρει αυτό στην σύγχρονη αθλητική ιστορία. Μοιραία όμως επέρχονται, -σωστά ή λάθος δεν εξετάζεται στην παρούσα επιστολή - οι ταυτίσεις ερασιτεχνών αθλητών με επαγγελματίες αθλητές . Είναι σαφές ότι προκύπτουν θετικές ταυτίσεις που αφορούν στα εφόδια που αποκτά κανείς με την ενασχόληση του με τον αθλητισμό και την άθληση, όμως προκύπτουν και αρνητικές. Η κυριότερη-ίσως και η μόνη- είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Κύριε πρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η χρήση απαγορευμένων ουσιών έχει βγει πλέον έξω από τα στάδια και καθημερινά μπαίνει στα σπίτια όλων και περισσότερων Ελλήνων και Ελληνίδων. Το ζούμε ,το βλέπουμε,το βιώνουμε όσοι ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε, δηλαδή την άθληση και το τρέξιμο.Όσο μεγαλώνει η λαϊκή συμμετοχή στους αγώνες αναλογικά αυξάνεται και η χρήση από νέους και γηραιότερους ερασιτέχνες αθλητές! 

Σας απευθύνω έκκληση με την παρούσα επιστολή να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση του φαινομένου. Δεν έχω αυταπάτες. Το doping είναι σαν τη λερναία ύδρα και οι παράγοντες είναι πολλοί , οικονομικοί,αθλητικοί, πολιτικοί κ.α. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται να αφορά τους απλούς αθλούμενους.Δεν γίνεται η χρήση να μπαίνει σε οικογένειες και να καλλιεργείται αυτή η κουλτούρα σε όλα πλέον τα επίπεδα άθλησης, είτε δηλαδή αφορά έναν επαγγελματία, είτε έναν απλό αθλούμενο.(Σπεύδω να διευκρινίσω γιατί ενδέχεται να παρερμηνευτώ ότι δεν επικροτώ ή δικαιολογώ τη χρήση στους επαγγελματίες αθλητές, όμως γι αυτούς λαμβάνετε τα μέτρα που μπορείτε,αν και οφείλουν να γίνουν πολύ περισσότερα ακόμη).
Στη χώρα μας πλέον γίνονται μεγάλες και αξιόλογες διοργανώσεις μαζί με εκείνες που βρίσκονται υπό την σκέπη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Εάν έστω αυτές οι κορυφαίες διοργανώσεις της χώρας δεν αντιδράσουν στο φαινόμενο που είναι πλέον παγκοίνως γνωστό τότε α μη τι άλλο το υποθάλπουν δια της ανοχής και σιωπής . Αναγνωρίζω ότι το κόστος είναι υψηλό για τον έλεγχο ενός και μόνο δείγματος. Γι΄αυτό το λόγο οφείλουν να διαθέτουν μέρος των εσόδων τους για την διενέργεια ελέγχων όχι μόνο για τους αθλητές που ανεβαίνουν στο βάθρο αλλά έστω και δειγματοληπτικά με τυχαίο δείγμα και για τους ερασιτέχνες αθλητές που σημειώνουν επιδόσεις εφάμιλλες πρωταθλητών.Μαζί με τις μεγάλες διοργανώσεις της χώρας , οφείλουν και οι μεγάλοι χορηγοί να στηρίξουν τον καθαρό αθλητισμό. Κάθε στήριξη τους, οικονομική ή υλική πρέπει να συνοδεύεται με ετήσιους ελέγχους ,τακτικούς και έκτακτους , στους αθλητές οι οποίοι απολαμβάνουν των χορηγιών τους.

Ως ελληνική ομοσπονδία ΜΠΟΡΕΙΤΕ και ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε την τομή και να θεσπίσετε ως υποχρεωτική τη διάθεση ποσοστού των εσόδων των διοργανώσεων , οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο καλεντάρι σας , για τη διενέργεια ελέγχων anti-doping.ΜΠΟΡΕΙΤΕ και ΠΡΕΠΕΙ να προτείνεται προς το αρμόδιο υπουργείο τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία δίνει τις εγκρίσεις για τη διεξαγωγή αγώνων, το νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει ιδιωτικές αθλητικές διοργανώσεις (έστω εκείνες αρχικώς που συγκεντρώνουν μεγάλη συμμετοχή αθλητών θέτοντας αριθμητικά κριτήρια) ,να διαθέτουν επίσης αντίστοιχο ποσοστό των εσόδων τους για την διενέργεια ελέγχων.ΜΠΟΡΕΙΤΕ και ΠΡΕΠΕΙ να καλέσετε ή ακόμη και να υποχρεώσετε εφόσον είναι νομικά εφικτό, τις εταιρίες χορηγούς που στηρίζουν αθλητές, κάθε στήριξη τους, οικονομική ή υλική να συνοδεύεται με ετήσιους ελέγχους ,τακτικούς και έκτακτους , στους αθλητές οι οποίοι απολαμβάνουν των χορηγιών τους.

Εξετάζοντας τις παραπάνω προτάσεις ενδέχεται να προβληματιστείτε στη λογική οτι είστε Ομοσπονδία των γυμναστικών συλλόγων της χώρας και ως εκ τούτου δεν έχετε αρμοδιότητα για το τί συμβαίνει εκτός της στενής αθλητικής κοινότητας. Όμως μην εθελοτυφλούμε, η αθλητική κοινότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική κοινωνία και δη τη νέα γενιά από τη μια και από την άλλη αυτό δεν σας εμπόδισε –και ορθώς- να μαζικοποιείσετε τον αθλητισμό με τις διοργανώσεις που προανέφερα.
Πιο απλά και καθαρά:Το ΜΠΟΡΩ και ΠΡΕΠΕΙ, έχει μια βασική προϋπόθεση. Το ΘΕΛΩ. Εάν λοιπόν πραγματικά θέλετε να πατάξετε το φαινόμενο για το οποίο σας περιέγραψα τις επικίνδυνες για την ελληνική κοινωνία διαστάσεις που έχει λάβει,τότε είμαι βέβαιος ότι μπορείτε αφού το πρέπει είναι αυτονόητο λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές να αποδείξουν ότι μπορεί να υπάρξει και καθαρός αθλητισμός. Οφείλουμε όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό από οποιαδήποτε θέση, να βοηθήσουμε ώστε να καλλιεργηθεί η κουλτούρα ¨ότι αποτελεί ύψιστη αθλητική τιμή και έπαινος για έναν αθλητή να ελεγχθεί γιατί έτσι του δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει την ¨καθαρότητα του¨, μέσα σε όλο τον ορυμαγδό της χρήσης απαγορευμένων ουσιών τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό-μαζικό αθλητισμό.

Το ΟΦΕΙΛΕΤΕ άλλωστε από τη στιγμή που οι περισσότεροι, σας αναγνωρίζουμε ότι έχετε συμβάλει στην ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού.Όμως θα ήταν κρίμα για εσάς και ¨εγκληματικό¨ για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό να ταυτιστείτε και με την μαζική χρήση απαγορευμένων ουσιών επειδή δεν αντιδράσατε αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Με εκτίμηση

Χρήστος Κώνστας

Μαραθωνοδρόμος-Δημοσιογράφος