Πλουμή - Παραγιουδάκης

Γένοβα: Η συγκλονιστική στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας- «Ω θεέ μου, ω θεέ μου» (video)


- Βυθίστηκε στο πένθος η Ιταλία - Τουλάχιστον 30 νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας στην Γένοβα - Η στιγμή που μεγάλο κομμάτι της πέφτει στο κενό - Κραυγές τρόμου από τους αυτόπτες μάρτυρες - Αγώνας των σωστικών συνεργείων για να βγάλουν τους εγκλωβισμένους

Ημέρα εθνικής τραγωδίας η σημερινή στην Ιταλία, μετά της κατάρρευση της τεράστιας οδογέφυρας έξω από την Γένοβα, που κόστισε την ζωή σε σεκάδες ανθρώπους.
Οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται μπροστά από ένα μακάβριο θέαμα, καθώς παλεύουν να βγάλουν από τα συντρίμμια κόσμο που έχει καταπλακωθεί από την γέφυρα.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την κατάρρευση καταπλακώθηκαν δέκα αυτοκίνητα και πέντε φορτηγά. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 30 νεκροί
Η κατάρρευση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους και ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ιταλός υφυπουργός Μεταφορών Εντοάρντο Ρίξι.

«Δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική γέφυρα … δεν κατασκευάσθηκε με τρόπο που να αποτρέπει μια κατάρρευση τέτοιου είδους», δήλωσε ο Ρίξι στο SkyNews24, μιλώντας από τη Γένοβα. «Κατέρρευε το κεντρικό τμήμα της γέφυρας».

Η στιγμή της κατάρρευσης

Αυτόπτης μάρτυρας κατάφερε να καταγράψει την κατάρρευση της γέφυρας, και μάλιστα ακούγεται μια φωνή να λέει «ω θεέ μου, ω θεέ μου», ενδεικτικό του τρόμου και του πανικού που επικράτησε στην περιοχή.
Στην περιοχή υπάρχουν και σπίτια, που μπορεί να υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Η κατάρρευση μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε, σήμερα το μεσημέρι σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica.
Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.
.
Η άσφαλτος υποχώρησε σε συνολικό μήκος 150 έως 200 μέτρων καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που ήταν πάνω στην γέφυρα.
Στον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Ντανίλο Τονινέλι.
Η γέφυρα πριν και μετά την κατάρρευση.
Ντι Μάιο: Τεράστια τραγωδία
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε πως «πρόκειται για τεράστια τραγωδία», δήλωσε αναφερόμενος στην κατάρρευση της γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α 10 της Γένοβας.
«Μεταβαίνω άμεσα στην περιοχή αυτή. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.
Παράλληλα θα μεταβεί στην Γένοβα και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το σημείο της κατάρρευσης και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι.

Συλλυπητήρια από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον φίλο ιταλικό λαό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter: «Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό» αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η ανάρτηση έγινε στα ιταλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά.

«Κανένας Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς»

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την κατάρρευση οδογέφυρας στη Γένοβα. Η Πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.

Μακρόν: Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας» και «είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη», ανέφερε στο Twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν.
«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, στους συγγενείς τους και σε ολόκληρο τον ιταλικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανήρτησε το ίδιο μήνυμα μεταφρασμένο στα ιταλικά.



click newsit.gr