Πλουμή - Παραγιουδάκης

Σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις «Εργαστήρια Τέχνης και Λόγου»


Σε εξέλιξη είναι οι εκδηλώσεις με τίτλο «Επιστροφή 2018-Εργαστήρια τέχνης και λόγου» που οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Λευκοχωρίου «Οι λεύκες» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 3 Αυγούστου με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

10.00- 12.00 πρωί:

Εργαστήρι Οικοτεχνίας και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων

Προετοιμασία για την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων που παρασκεύασαν οι γυναίκες του χωριού. Στέκι πολιτιστικού Συλλόγου

ώρα 6.00:8.00 απόγευμα :

Λογοτεχνικό Εργαστήρι

Μαριλένα Τερζάκη, Κλειώ Βλαχάκη

Φιλική συμμετοχή : Μαρίνος Παναγιωτάκης.

Ανάγνωση του υπόλοιπου διηγήματος του Αλ Παπαδιαμάντη, θεατρικό παιχνίδι ή

δημιουργική γραφή

Σάββατο 4 Αυγούστου

11.00: 13:00 πρωί

Δημιουργικό εργαστήρι- πειραματισμοί σε φυσικά υλικά.

Β. Τσαγκαράκη, Μ. Τσαγκαράκη

Ηλικίες : από 10 ετών και άνω

Ζωγραφική, πυρογραφία, κατασκευές σε μέταλλο και ξύλο.

Μηχανουργείο Δ. Μαραγκάκη - στέκι του Πολιτιστικού Συλλόγου

Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν το λογοτεχνικό εργαστήριο θα έχουν μαζί τους ένα μπλοκ ζωγραφικής ή τετράδιο και μια κασετίνα με μολύβια και χρώματα (ή οποιοδήποτε άλλο μέσο έκφρασης τους αρέσει π.χ πλαστελίνη, ακρυλικό πηλό κτλ.)

Παρασκευή 3 Αυγούστου, 18.30 Δημοτικό Σχολείο

5η Θερινή Συνάντηση για την οικολογία, την βιοποικιλότητα, το Περιβάλλον και την κοινωνική οικονομία.

Προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας. Παραδείγματα επιχειρηματικότητας με σεβασμό στην Φύση και στον Άνθρωπο. Παρουσίαση ιδεών, δράσεων και αποτελεσμάτων.

Επιστέφουμε στις ρίζες μας. Τότε που οι παππούδες μας δεν χρησιμοποιούσαν χημικές ουσίες γιατί απλά ούτε υπήρχαν ούτε χρειαζόταν. Υπήρχε όμως η γνώση της βιοδυναμικής καλλιέργειας που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά, ως στοιχείο της προφορικής μας παράδοσης. Η γνώση αυτή που για κάποιο λόγο δεν έφτασε ως εμάς, διατήρησε το χώμα ζωντανό και γόνιμο και τον άνθρωπο συνεργάτη και όχι εκμεταλλευτή.

Η φετινή θερινή συνάντηση είναι αφιερωμένη στην Βιοδυναμική Καλλιέργεια.

Βιοδυναμική καλλιέργεια:

Μαρία Ζολώτα, γεωπόνος, Στέλλα Χατζηγεωργίου, γεωπόνος , Βιοδυναμική καλλιέργεια και ενεργοί μικροοργανισμοί (ΕΜ) Γιώργος Τσαγκατάκης, γεωπόνος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς (βιοδυναμικό ελαιόλαδο) Βαγγέλης Μπουγαδάκης, εμπορικός διευθυντής, Αγροτικός Συνεταιρισμός "Μινωική Γη" (βιοδυναμικό φραγκόσυκο και αλόη) , Μανώλης Χαλαμπαλάκης, πρόεδρος.

Διάλογος για το Περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα:

"Μελίτακες Κοιν.Σ.Επ, παραγωγή προϊόντων από παραδοσιακές ποικιλίες με οργανική καλλιέργεια" -Τράπεζα ντόπιων σπόρων (Πύργος Μονοφατσίου), Μανώλης Βαρδάκης , Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγώγων Ρόδιου "Το Κρητικό Ρόγδι" :Μανώλης Πατακος πρόεδρος, Αγροτουρισμός. Σύνδεση πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό: Δημήτρης Κορνάρος, Φυσική δόμηση (cob): Δημήτρης Αθανασάκης. Θεραπευτικές κηραλοιφές: Γιαννούλα Τοπολιάτη, Λευκοχωριανό μέλι «Σαρακήνα»: Γιώργος Μελεσσανάκης, Τα οφέλη του προσκοπισμού στη νέα γένια - Οι κατασκηνώσεις πρόσκοπων στο Δάσος Λευκοχωρίου :Ελένη Αλδάκου, Ομάδα γυναικών Λευκοχωρίου ''Χειροποιήματα'' : Έφη Παπαδάκη



Παρασκευή 3 Αυγούστου, 21.30 Δημοτικό Σχολείο

Ο λυράρης Γιάννης Καπετανάκης, παίζει με την ψυχή και τη φαντασία του, πέρα απο τη στενή παράδοση του οργάνου, δίνοντας μια άλλη διάσταση στη λύρα...

Μόνος του επί σκηνής δημιουργεί ένα μουσικό περιβάλλον μόνο με τη λύρα και τη φωνή! Με τη βοήθεια ενός looper, ηχογραφεί ζωντανά ήχους και μελωδίες που επαναλαμβάνονται (livelooping), κάνοντας δικές του συνθέσεις, αυτοσχεδιασμούς αλλά και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών, χαρίζοντας ένα αξέχαστο ταξίδι με τη λύρα.



Κυριακή 5 Αυγούστου, 21.30 Δημοτικό Σχολείο

Γιορτάζουμε τον Αφέντη Χριστό με το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι, με τους Σπυριδάκη Ζαχαρία στη λύρα, Μανωλάκη Γιώργη στο λαούτο, Κονταξάκη Μιχάλη στο μαντολίνο και Παπατζανή Γιάννη στα κρουστά..



Τετάρτη 29 Αυγούστου

Στην αυλή του Αγίου Αλεξάνδρου, αναμνήσεις και ανεστορήματα υπό το φως των άστρων και με τη συνοδεία μουσικής.