- Ένα ακόμη βασανιστικό, μαραθώνιο Eurogroup που ωστόσο "γέννησε" οριστική συμφωνία για την Ελλάδα - 10ετής επιμήκυνση στο χρέος - Εκταμίευση δόσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ - Σχεδόν 25 δισ. ευρώ το "μαξιλάρι" ρευστότητας - Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ - Τι επιφυλάσσει στην χώρα η επόμενη μέρα - "Αυτό ήταν! Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο" είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο - "Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια" τόνισε ο Τσακαλώτος - Όλα όσα έγιναν στο Eurogroup που ξεκίνησε Πέμπτη, ολοκληρώθηκε... Παρασκευή και θα μείνει στην ιστορία ως το τελευταίο
«Κρίσιμο Eurogroup«. Πόσες και πόσες φορές ειπώθηκε και γράφτηκε αυτή η φράση στα χρόνια των μνημονίων… Αμέτρητες, ωστόσο το αποψινό ήταν ίσως το κρισιμότερο όλων. Όπερ και εγένετο, καθώς επήλθε οριστική συμφωνία για την Ελλάδα. Τόσο για την έξοδο από τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης των εταίρων, όσο και για την ελάφρυνση του χρέους.
Ήταν, ξανά, μια μαραθώνια συνεδρίαση που έφτασε τις εννέα ώρες. Πριν την έναρξή της, η αισιοδοξία ήταν διάχυτη. Προσερχόμενοι οι πρωταγωνιστές μιλούσαν για συμφωνία. Ωστόσο τα… σύννεφα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, αφού το… φάντασμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε να πλανάται πάνω από την «στρογγυλή τράπεζα» των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Η Γερμανία ζήτησε μικρότερη διάρκεια στην αποπληρωμή των δανείων του EFSF και η Ελλάδα αρνήθηκε. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν ήταν μόνη της. Από την πρώτη στιγμή οι πληροφορίες έκαναν λόγο για υποστήριξη της Γαλλίας (σ.σ. το… γνωστό «γαλλικό κλειδί) και κάπως έτσι η συνεδρίαση διεκόπη.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν… όλα τα υπόλοιπα και το «αγκάθι» έμεινε για το τέλος. Περίπου στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης, 21.06.2018, οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έκατσαν ξανά στο τραπέζι. Λίγο μετά την 01:00 τα ξημερώματα, «έσκασε» η είδηση για την ύπαρξη συμφωνίας!
Με μια τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο -σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο- πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
«Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο Σεντένο μετά τη λήξη μιας μαραθώνιας συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο στην οποία βρέθηκε η χρυσή τομή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον Σεντένο, το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους 22 μήνες.
Eurogroup: Συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους
Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποφάσισαν την επιμήκυνση της μέσης ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια. Καθώς και την παράταση της περιόδου χάριτος κατά 10 χρόνια.
Ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αξιόπιστο και άμεσα διαθέσιμο.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέλυσε στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξηγώντας ότι θα δοθούν 15 δισ. ευρώ ως τελικό πακέτο δόσεων, από τα οποία τα 9,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για «μαξιλάρι» ασφαλείας και τα υπόλοιπα θα οδεύσουν στον ξεχωριστό λογαριασμό για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.
Διευκρίνισε περαιτέρω ότι τα 9,6 δισ. ευρώ δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν για 10 χρόνια, δηλαδή θα πληρώσει η Ελλάδα για αυτά τα δάνεια ξανά το 2033.
Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι «επικροτώ και χαιρετίζω την Ενισχυμένη Εποπτεία». Ανέφερε ότι «έχει τεθεί στις σωστές βάσεις λόγω του τεράστιου ποσού που έχει δοθεί στην Ελλάδα. θα συνεργασθούμε με την Κομισιόν στην εποπτεία αυτή που θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον».
Ο Μάριο Σεντένο διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα μετέχει ενεργά στην ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν έχει επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, ωστόσο τηρεί επιφυλάξεις για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για αυτό και λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να λάβουν επιπλέον μέτρα σε περίπτωση.
Για μια ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε λόγο ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν.
Στην άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους, με δάνεια που συνολικά έφτασαν τα 245 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο επικεφαλής τους ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο αξιωματούχος υπενθύμισε τις δραματικές νύχτες του 2010 και του 2012 αλλά και του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα διέσχισε πολύ μεγάλο δρόμο, είπε και συνεχάρη τη χώρα μας για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Όπως υπενθύμισε ο Σεντένο, μόνο στο τρίτο πρόγραμμα η Ελλάδα πέτυχε να καλύψει 450 μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. Και να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να ενισχύσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Τσακαλώτος μετά το Eurogroup για τον ελληνικό λαό και την έξοδο στις αγορές
Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος .«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα.
Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας» ανέφερε.
Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε επίσης ο κ. Τσακαλώτος.