Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο Ερντογάν θριαμβευτής των εκλογών και η διχασμένη Τουρκία. Μουχαρέμ Ιντσέ, χάσαμε


Του Ανδρέα Τσιλογιάννη στο capital.gr
O Σουλτάνος Ερντογάν είναι ο θριαμβευτής των τουρκικών εκλογών, με μεγάλη χαμένη την ίδια την Τουρκία
Την 24η μέρα του μουσουλμανικού μήνα Ηarizan, Κυριακή 24 Ιουνίου για το γρηγοριανό ημερολόγιο, ο "Cumhurbaşkan" της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει ιστορία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού "gambling" στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς επανεκλέγεται για δεύτερη φορά στο ανώτατο αξίωμα της χώρας με ποσοστό της τάξης του 52,52% του τουρκικού εκλογικού σώματος.

Τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε απόλυτους αριθμούς, επιλέγουν 26.068.000 Τούρκων πολιτών, από τα 59 εκατομμύρια ψηφοφόρων, εντός και εκτός Τουρκίας, που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις "Τουρκικές Εκλογές 2018" της Κυριακής 24 Ιουνίου.

Ο Σουλτάνος Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου, λαμβάνει το ίδιο ποσοστό και αριθμό ψήφων με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017.

Ο Σουλτάνος Ερντογάν, πρόσφατα, σχεδόν πριν ένα χρόνο έχει επικρατήσει και στο τουρκικό δημοψήφισμα, έξι ακριβώς μήνες από το τουρκικό πραξικόπημα της Παρασκευής 15ης Ιουλίου 2016, με το ποσοστό και τον αριθμό των ψήφων να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις τουρκικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου.

Για να μιλάμε με ακρίβεια, "Evet", ΝΑΙ, στις "Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις" που προτείνει ο Σουλτάνος Ερντογάν στον τουρκικό λαό και ουσιαστικά μετατρέπουν τον ίδιο ως τον απόλυτο κυρίαρχο και την Τουρκία σε νέο-οθωμανικού τύπου σουλτανάτο, επιλέγουν να ψηφίσουν το 51,41% των Τούρκων ψηφοφόρων που συμμετέχουν στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος ή αν προτιμάτε τα 25.157.025 σε απόλυτους αριθμούς ψήφους.

Η νέα θητεία του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λήγει το 2023, με υπαρκτή τη δυνατότητα ανανέωσης, μέσω εκλογών, τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Oι εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου μετατρέπουν τον Toύρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Σουλτάνο, καθώς ο ίδιος μετατρέπεται στον απόλυτο πολιτικό "dealer" της Τουρκίας.

Ο "Cumhurbaşkan" της Τουρκικής Δημοκρατίας και Σουλτάνος Ερντογάν μπορεί να ηγείται και του υπουργικού συμβουλίου, να ελέγχει πλήρως τη δικαιοσύνη διορίζοντας ανώτατους δικαστές, αλλά και να επανακτήσει την θέση του προέδρου στο "ΑΚΡ", του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, που έτσι κι αλλιώς, βρισκόταν στον πλήρη έλεγχό του.

Το #devam, #προχωράμε του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρατεί του #tamam, #αρκετά, της τουρκικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής της καμπάνιας της αντιπολίτευσης, τον υποψήφιο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Μουχαρέμ Ιντσέ στις ιστορικές "Τουρκικές Εκλογές 2018" της Κυριακής 24 Ιουνίου.

Μουχαρέμ Ιντσέ, χάσαμε

Η πλειοψηφία της τουρκικής αντιπολίτευση στις εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 και συγκεκριμένα το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα "CHP" μέσα από το οποίο εκφράζονται οι νοσταλγοί του Κεμάλ Ατατούρκ, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Μουχαρέμ Ιντσέ, βουλευτή του "CHP", του κόμματος στο οποίο ηγέτης είναι ο κ. Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Μουχαρέμ Ιντσέ, λαμβάνει το 30,7% του τουρκικού εκλογικού σώματος, αριθμητικά μεταφράζεται σε 15.216.019 ψηφοφόροι, οι οποίοι επιλέγουν το #tamam στις τουρκικές εκλογές.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την εκλογική διαδικασία καθώς τις χαρακτηρίζει εκλογές νοθείας.

Στην Ανατολική Τουρκία οι κάλπες περιφέρονται είτε σε σπίτια, είτε σε νοσοκομεία, το ποσοστό της συμμετοχής ανέρχεται στο 86%.

Το ποσοστό που λαμβάνει στις τουρκικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου ο κ. Μουχαρέμ Ιντσέ, αποτελεί ακριβώς το ποσοστό που έχει υπολογίσει η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μεράλ Αξενέρ. Η ηττημένη των εκλογών

Η τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει υπολογίσει για τις εκλογές το υψηλό ποσοστό του Σουλτάνου Ερντογάν και πέφτει έξω και ως προς την εκτίμηση της πιθανότητας διεξαγωγής δεύτερου γύρου, αλλά και όπως αποδείχθηκε τη μη δυναμική της υποψηφιότητας της εθνικίστριας Μεράλ Αξενέρ, η οποία στις τουρκικές εκλογές καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με ποσοστό 7,3%, όταν αρχικά παρουσιαζόταν ως ικανή να διεκδικήσει την τουρκική προεδρία, είχε εύκολα συγκεντρώσει τις 100.000 υπογραφές ως προς την κατάθεση της υποψηφιότητας, εάν περνούσε σε έναν δεύτερο γύρο των εκλογών, ο οποίος δεν ήρθε ποτέ.

Η Μεράλ Αξενέρ, υποψήφια Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας του νεοσύστατου "Καλού Κόμματος", στο οποίο ηγείται η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Τανσού Τσιλέρ, δεν έχει καλά αποτελέσματα καθώς στην κούρσα των προεδρικών εκλογών τερματίζει πίσω και από τον ηγέτη των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς, την έκπληξη των τουρκικών εκλογών.

Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο πραγματικός νικητής των τουρκικών εκλογών

Πραγματικός νικητής των "Τουρκικών Εκλογών 2018" της Κυριακής 24 Ιουνίου, εκτός φυσικά από τον απόλυτο νικητή Σουλτάνο Ερντογάν, αναδεικνύεται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος "HDP", o οποίος κάνει την έκπληξη και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές με ένα ποσοστό της τάξης του 8,4% του εκλογικού σώματος.

Ο ηγέτης των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος στις τουρκικές εκλογές υποστηρίζεται από 4.192.000 Κούρδους ψηφοφόρους, διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία μέσα από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, στις οποίες κρατείται ως πολιτικός κρατούμενος από το καθεστώς Ερντογάν τους τελευταίους είκοσι μήνες.

"Τουρκικές Βουλευτικές Εκλογές 2018". Η σύνθεση του τουρκικού "Μeclis"

Tην Κυριακή 24 Ιουνίου στην Τουρκία, παράλληλα με τις Προεδρικές εκλογές διεξάγονται και οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, της "Τurkiye Buyuk Millet Μeclisi", αν προτιμάτε στα τουρκικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον εκλογικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κερδίζουν την πλειοψηφία των εδρών του "Μeclis" ή του τουρκικού "parlamento", όπως ονομάζουν οι Τούρκοι την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν πρέπει να αφαιρούμε το γεγονός πως η τουρκική γλώσσα έχει επηρεαστεί από τη γαλλική και ιταλική με πολλές λέξεις να χρησιμοποιούνται στα τουρκικά.

Ο ετερόκλητος εκλογικός συνδυασμός των ισλαμιστών του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης "ΑΚΡ" του Σουλτάνου Ερντογάν, που λαμβάνει 42,41% και του εθνικιστικού κόμματος "MHP", 11,16% του εκλογικού ποσοστού του εθνικιστικού ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, διαθέτουν την πλειοψηφία του τουρκικού "parlamento".

Δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές έρχονται οι κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος "CHP", με πολιτικό ηγέτη τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και υποψήφιο Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Μουχαρέμ Ιντσέ, που λαμβάνουν το 22% του τουρκικού εκλογικού σώματος.

Έκπληξη των βουλευτικών εκλογών το φιλοκουρδικό κόμμα "HDP" του φυλακισμένου Σελαχατίν Ντεμιρτάς, το οποίο όχι μόνο κατορθώνει να εισέλθει στο τουρκικό "parlamento", αλλά και με ποσοστό της τάξης με 11,46%, αναδεικνύεται στην τρίτη εκλογική δύναμη στη νέα σύνθεση του τουρκικού "Μeclis".



Το "HDP" κατορθώνει να ξεπεράσει τους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και το "Καλό Κόμμα" της Μεράλ Αξενέρ, το οποίο οριακά, με ποσοστό της τάξης του 10,07%, εισέρχεται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και στο τουρκικό, αλλά με ιταλικές ρίζες, "parlamento".

Η Τουρκία η μεγάλη χαμένη των τουρκικών εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου

Ο Σουλτάνος Ερντογάν, μπορεί να "καθάρισε" με μια μόλις εκλογική διαδικασία και συντριπτικά, με όποιον θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο τις τουρκικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου, αλλά και να ανακτήσει τον εκλογικό έλεγχο της Άγκυρας και της αγαπημένης του Κωνσταντινούπολης, πόλεις οι οποίες του είχαν γυρίσει την πλάτη στο "Τουρκικό Δημοψήφισμα 2017".

Η πολιτική και ιστορία δεν γράφονται με κάθε λογής "αν", όμως μια εκλογική διαδικασία διαθέτει εκτός από τους μεγάλους νικητές και τους μεγάλους χαμένους. Στην προκειμένη περίπτωση, η μεγάλη χαμένη των πρόωρων εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου, είναι η ίδια η Τουρκία.

Η πραγματική κατάσταση της Τουρκίας την επόμενη μέρα των εκλογών

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνθήκες απόλυτου διχασμού, αμέσως μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής 15ης Ιουλίου 2016, αλλά και από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου του 2017.

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου, απλά επιβεβαιώνει τον διχασμό του τουρκικού έθνους. Το μισό εκλογικό σώμα είναι υπέρ του Σουλτάνου Ερντογάν, το άλλο μισό θανάσιμα απέναντι.

Προσπαθώντας να αναλύσουμε το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων του Σουλτάνου Ερντογάν, με απόλυτη ασφάλεια μπορούμε να πούμε, πως ένα μικρό ποσοστό ανήκει στα υψηλά συμφέροντα και στους πάμπλουτους επιχειρηματίες της Τουρκίας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από αναλφάβητους και ανθρώπους που ζουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις στα βάθη της Ανατολίας.

Η τουρκική οικονομία

Το κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι βαρύ, η οικονομική κρίση δεδομένη, αδιευκρίνιστο το ποσοστό ανεργίας, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές στη χώρα των 80 εκατομμυρίων.

Η επόμενη μέρα των τουρκικών εκλογών βρίσκει την τουρκική λίρα υποτιμημένη.

Η τουρκική λίρα υποτιμάται διαρκώς, η ισοτιμία προς το αμερικανικό δολάριο είναι ένα αμερικανικό δολάριο προς 4,6 τουρκικές λίρες "ΤL" και με το ευρώ, ένα ευρώ προς 5,4 τουρκικές λίρες "ΤL".

Ας μην παραβλέψουμε πως το όριο της πείνας στην Τουρκία έχει αυξηθεί επί τέσσερις φορές κατά την 16ετή, προς το παρόν, παραμονή του Σουλτάνου Ερντογάν στην εξουσία, με μεγάλα ζητήματα διαβίωσης στην Ανατολία και στις κουρδικές περιοχές, όπου η κατάσταση είναι αδιευκρίνιστη και ακαθόριστη.

Η ασυδοσία, η παραοικονομία, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών συντελούν στην άνθηση του παρακράτους, πάντα με τις "ευλογίες" και υπό τον απόλυτο έλεγχο του "Μεγάλου Βεζύρη" - Σουλτάνου Ερντογάν.

Η τουρκική οικονομία όπως εκτιμούν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές βρίσκεται σε οικονομική κρίση, υποβαθμίζεται συνεχώς από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο Σουλτάνος Ερντογάν σε κάθε εκλογική συγκέντρωση αναφέρει την πρόθεση να κρατικοποιήσει την "Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας", ώστε να ελέγχει τις ψευδείς διαρροές για την δήθεν αρνητική οικονομική κατάσταση της χώρας που διαρκώς μεγαλώνει. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο χαμένος εκδημοκρατισμός της Τουρκίας

Οι τουρκικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου, διεξάγονται εντός στρατιωτικού νόμου, ο οποίος έχει επιβληθεί μετά από το πραξικόπημα της Παρασκευής 15ης Ιουλίου, ανανεωμένος για 7η φορά από τον Σουλτάνο Ερντογάν, με την υπόσχεση για εκ νέου ανανεώσεων αγνώστου, προς το παρόν, αριθμού.

Η Τουρκία θα πρέπει, μετεκλογικά και στο άμεσο διάστημα, να ασχοληθεί με το θέμα της αποφυλάκισης από τις φυλακές της Αδριανούπολης του Κούρδου Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς δεν συμβαδίζει σε μια δημοκρατία, έστω και σουλτανικού ρυθμού, να βρίσκεται φυλακισμένος ως πολιτικός κρατούμενος και μάλιστα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ένας υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας σε πρόσφατες εκλογές και ηγέτης του τρίτου κομματικού οργανισμού μέσα στο τουρκικό "Meclis".

Το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας

Aς εμπεδώσουμε πως την Κυριακή 24 Ιουνίου, στις κάλπες των τουρκικών πρόωρων εκλογών αναμετρήθηκαν δύο κόσμοι:

Ο κόσμος της βαθιάς συντήρησης, που θέλει την Τουρκία με πρόσημο ισλαμικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κόσμος που θα επιθυμούσε να δει μια Τουρκία μοντέρνα, βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα, εντός των νορμών και των αλλαγών που έφερε και επέβαλε στο τουρκικό έθνος ο γενάρχης των Τούρκων, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Τα εκατό χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας

Η Τουρκία, το επόμενο εξάμηνο και συγκεκριμένα με την έλευση του 2019, ετοιμάζεται να εορτάσει τα 100 χρόνια της ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ως μέρα ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας λογίζεται, από το κοσμικό τουρκικό κράτος, η 19η Μαΐου του 1919, όταν ο πατέρας των Τούρκων, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για τους κεμαλιστές, ή απλά Μουσταφά Κεμάλ Πασάς κατά τους ισλαμιστές, αποβιβάζεται στην Αμνισό του Πόντου και ξεκινάει την εξέγερση και τον πόλεμο κατά του εχθρού της Τουρκίας, τους Έλληνες, τους οποίους "ρίχνουν στη θάλασσα του Αιγαίου".

Η επετειακή εορτή των 100 χρόνων της ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας θα αποκτήσει ένα διαφορετικό χρώμα, καθώς θα εορταστεί μεγαλοπρεπώς, όπως άλλωστε αρμόζει στο μέγεθος του "Cumhurbaşkan" της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θριαμβευτή των τουρκικών εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου.

Τι λέτε; Θα μπορούσε ο Σουλτάνος Ερντογάν να χάσει τις "Τουρκικές Εκλογές 2018" ;
Στον επίσημο λογαριασμό του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοTwitter, δεσπόζει από το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουνίου το husthag #devam. Εμείς ; #Συνεχίζουμε.

Φίλοι μου, Μουχαρέμ Ιντσέ και Τούντα Αλντενίζ, λυπάμαι, αλλά #Χάσαμε.



Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
@mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis