Pagopoieion- Παγοποιείον

Δουλεύοντας με Οργανισμούς Υγείας για την Στήριξη Ηλικιωμένων Γυναικών Θυμάτων Βίας”


3η Συνάντηση Εταίρων στη Βιέννη – Η πορεία του WHOSEFVA
Ένα χρόνο μετά την εναρκτήρια συνάντηση του έργου WHOSEFVA στην Ελλάδα, οι εταίροι του έργου θα συναντηθούν στην Βιέννη της Αυστρίας, στις 1-3 Μαρτίου 2018 ώστε να συζητήσουν τα κύρια αποτελέσματα του έργου μέχρι σήμερα.

Το διετές έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Daphne της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στην βελτίωση των ικανοτήτων των οργανισμών ενδοοικογενειακής βίας ούτως ώστε να εκπροσωπούν με αποτελεσματικότερο τρόπο τα συμφέροντα των ηλικιωμένων γυναικών θυμάτων βίας στον τομέα της υγείας, και συνεπώς να ανταποκρίνονται καλύτερα στις επιθυμίες της ΕΕ στον τομέα αυτό. Το έργο πραγματοποιείται σε έξι χώρες: Αυστρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Λετονία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βία κατά των ηλικιωμένων, και κυρίως η κακοποίηση ηλικιωμένων γυναικών, είναι υπαρκτό φαινόμενο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και κουλτούρες και συνιστά εκτενές πρόβλημα για την Ευρώπη. Το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί πολύ, παρόλο που η έκταση της βίας είναι σοβαρή και οι γυναίκες που πλήττονται αντιμετωπίζουν πολλές πτυχές βίας στον οικογενειακό, δημόσιο και θεσμικό τομέα. 
Σύμφωνα με την Maria Rösslhumer, ειδικό του θέματος από την Αυστρία «Με το WHOSEFVA, είχαμε και πάλι τη δυνατότητα να σπάσουμε το ταμπού στο θέμα της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών».

Από την έναρξη του WHOSEFVA μέχρι σήμερα, έχουν διοργανωθεί συνολικά 14 Εργαστήρια Αμοιβαίας Μάθησης στις συμμετέχουσες χώρες. Στην διαδικασία αυτή, οι εταίροι είχαν την δυνατότητα να ενημερώσουν, ευαισθητοποιήσουν και ενδυναμώσουν 280 επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας εκ των οποίων οι 60 στην Κρήτη αναφορικά με την κακοποίηση ηλικιωμένων γυναικών. Το περιεχόμενο των εργαστηρίων ήταν αρκετά εκτενές και στόχευε στην αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, και στην υιοθέτηση μιας ξεκάθαρης στάσης έναντι σε όλες τις μορφές βίας. Η βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών απαιτεί στενή συνεργασία φορέων, και συνεπώς η υιοθέτηση της στρατηγικής της διασύνδεσης φορέων είναι ζωτικής σημασίας.

Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους εταίρους, στο πλαίσιο διεξαγωγής focus groups, να συζητήσουν με 67 ηλικιωμένους (οι 14 στην Κρήτη) σχετικά με τις εμπειρίες τους στον τομέα της βίας. Τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη διατύπωση συγκεκριμένων πολιτικών απαιτήσεων στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών - τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κεντρική και κοινή απαίτηση του WHOSEFVA σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η νομική θέσπιση της κατάρτισης των επαγγελματιών – και κυρίως των επαγγελματιών υγείας σε ζητήματα έμφυλης βίας και τις θεωριες κακοποίησης, όπως ορίζεται στον Άρθρο 15.1 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης: «Τα Μέρη θα παρέχουν ή θα ενισχύουν την κατάλληλη εκπαίδευση προς τους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι ασχολούνται με τα θύματα ή τους δράστες όλων των πράξεων βίας που καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας Σύμβασης, σχετικά με την πρόληψη και τον εντοπισμό αυτής της βίας, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των θυμάτων, καθώς και τον τρόπο πρόληψης της δευτερεύουσας θυματοποίησης.»
Βασικό στοιχείο της κατάρτισης των επαγγελματιών θα αποτελέσει το Εγχειρίδιο Κατάρτισης του WHOSEFVA, το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα, και αποσκοπεί στην παροχή ενός συνολικού προγράμματος κατάρτισης σχετικά με την κακοποίηση των ηλικιωμένων και τη βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών, με ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες και τις ανησυχίες των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας. Το Εγχειρίδιο Κατάρτισης αυτό θα είναι διαθέσιμο στον Ιστότοπο του έργου από το καλοκαίρι του 2018 σε όλες τις γλώσσες των εταίρων (Αγγλικά, Εσθονικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Φινλανδικά και Λετονικά). Στη διάρκεια του έργου θα αναπτυχθούν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων παρέμβασης για την καλύτερη πρόληψη και τον εντοπισμό της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών στα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.