Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το Ηράκλειο στην κορυφή της Ευρώπης σε απορροφητικότητα προγραμμάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου έρχεται η έγκριση ενός ακόμα προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων, του A2UFood, προϋπολογισμού 3.912.000 ευρώ.

Είναι η πρόταση που αξιολογήθηκε ως η 2η καλύτερη ανάμεσα σε 312 προτάσεις απ' όλη την Ευρώπη, από τις οποίες εγκρίθηκαν μόλις 16 και έχει τη φιλοσοφία ότι τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει και όλοι να βγαίνουμε κερδισμένοι!

Έτσι, έρχονται στο Ηράκλειο:

1) Το Ειδικό – Εναλλακτικό Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου, μέσα από το οποίο θα αξιοποιούμε το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή νέου φαγητού (μιλάμε για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί).

2) Ενίσχυση της κομποστοποίησης (πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί), με κομποστοποιητές για επαγγελματίες και παραγωγή κομποστοποιήσιμης σακούλας για τους δημότες που συμμετέχουν στα ανάλογα πρόγραμμα.

3) Η Έξυπνη Κάρτα, η οποία συνδέεται με την κάρτα του σούπερ μάρκετ και μέσω της οποίας πληροφορούμε τον δημότη για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, της Enviroplan, του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης και του ΤΕΙ Κρήτης.

Αυτό το πρόγραμμα, μαζί με τα:

1) Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Ηρακλείου 2014-2020

2) Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου – Το νέο φιλόδοξο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής

3) ACUA - Κομποστοποιητές γειτονιάς με κίνητρο την μείωση των δημοτικών τελών

4) LIFE Food for Feed (F4F)

5) Αυτόνομο ρομποτικό σύστημα για ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων

Καθώς και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας, καθιστούν το Ηράκλειο ως έναν Δήμο – πρωτοπόρο στην ανάπτυξη των δράσεων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και προώθησης της κυκλικής οικονομίας όχι μόνο σε τοπικό ή εθνικό, αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Όπως μάλιστα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης σε ανάρτησή του στο Facebook: "Πολλά μπράβο σε όλη την ομάδα! Περισσότερα σύντομα "