Σαββάκης

Νηστεία: πώς και γιατί ωφελεί την υγεία μας;


Γράφει ο Dr Στυλιανός Ψυχαράκης, ειδικός ιατρός γενικής και οικογενειακής ιατρικής - Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μια πνευματική διαδικασία και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Νηστεύοντας για 40 ημέρες, ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να αποβάλλει τις τοξίνες και ταυτόχρονα είναι μια ιδανική ευκαιρία για την απώλεια του περιττού βάρους.

Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, τα οποία αντικαθίστανται από όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία. Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την παραδοσιακή διατροφή της Σαρακοστής περιορίζονται στη στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα η νηστεία ενισχύει την υγεία μας με τους παρακάτω μηχανισμούς:

· Μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα δηλαδή της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων με αποτέλεσμα τη μείωση της αθηρωμάτωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εμφράγματος, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της υψηλής πίεσης.

· Αυξάνει την πρόσληψη των καλών λιπαρών οξέων με την κατανάλωση θαλασσινών, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών.

· Μειώνει τον κινδύνου για δυσκοιλιότητα και καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της αυξημένης διατροφικής πρόσληψης φυτικών ινών.

· Καταπολεμά την παχυσαρκία μέσω της αποφυγής των θερμιδικά αυξημένων τροφών.

· Αυξάνει την πρόσληψη φυτοχημικών ουσιών όπως οι βιταμίνες, τα φλαβονοειδή και καροτενοειδή, το λυκοπένιο και το σελήνιο οι οποίες βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες.

· Βοηθά την καρδία, το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και την πνευματική εγρήγορση, καθώς τα θαλασσινά που επιτρέπονται κατά τη νηστεία είναι υψηλής διατροφικής αξίας σε ω3 λιπαρά οξέα.

· Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα θαλασσινά προσφέρουν πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, σίδηρο και φυλλικό οξύ που αντικαθιστούν εκείνες που δεν παίρνει ο οργανισμός λόγω αποχής από τροφές ζωικής προέλευσης.


Συνοπτικά βλέπουμε ότι η νηστεία δεν είναι μόνο καλή από θρησκευτικής απόψεως αλλά όταν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών, μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι άτομα με πρόβλημα υγείας, οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, τα παιδιά, οι έφηβοι και άτομα με έλλειψη σιδήρου είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη νηστεία.