Ουζερί του Τερζάκη

Και ο καιρός... τρελάθηκε! Ψυχρές μάζες φέρνουν βροχές & κρύο!


Βιαστήκατε να φυλάξετε στην ντουλάπα τα χειμωνιάτικα, τα αντιανεμικά και τα αδιάβροχα; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε; Γιατί, αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα από τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα, ο... χειμώνας επιστρέφει και μάλιστα με άγριες διαθέσεις, με βροχές, καταιγίδες, βοριάδες, πτώση της θερμοκρασίας και ποιος ξέρει τι άλλο, κάνοντας την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών να μοιάζει με... παιχνιδάκι!

Οι αστερίσκοι πολλοί, όσες όμως και οι πιθανότητες που ως τα χθες έδιναν σε αυτό το σενάριο πάνω από 50%. Οι μεταβλητές όμως που σχετίζονται με μύριους όσους παράγοντες και κυρίως με την εποχή που έχει μετατραπεί σε κατεξοχήν απρόβλεπτη - καλοκαίρι κατ' όνομα και μόνο - δεν επιτρέπουν ασφάλεια, παρά μόνο τη διατύπωση μιας υψηλής πιθανότητας για ένα χειμωνιάτικο σκηνικό πρωτόγνωρο για την Κρήτη των τελευταίων τουλάχιστον χρόνων, στις αρχές του πρώτου μήνα του καλοκαιριού. Άλλωστε, ήδη τα όσα ζούμε με απανωτές καταιγίδες που θυμίζουν αρχές φθινοπώρου είναι παράδοξα.

Με δεδομένα τα "τρελά" του καιρού, τη γενικότερη αστάθεια και το απρόβλεπτο που καιροφυλαχτεί, πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, όλοι είναι επιφυλακτικοί, περιμένοντας να δουν αν θα επιβεβαιωθούν τα μοντέλα και σε πόσο ραγδαία θα εξελιχθεί η αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη από βδομάδα. Τα μόνα δεδομένα είναι ότι θα ανοίξουν και πάλι οι ουρανοί ως τουλάχιστον την Τετάρτη, ο Αίολος θα αγριέψει με βοριάδες και θα πέσει η θερμοκρασία. Από εκεί και μετά, οι πιθανότητες μοιάζουν με ζαριές στην τσόχα.

Σύμφωνα με τη γνωστή ομάδα των "Μετεοκρητών", «υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου από τη Δευτέρα», ενώ, όπως αναφέρει ο γνωστός ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης, το χαμηλό από τα Βαλκάνια αναμένεται να φέρει την υγρασία... όλου του Αιγαίου στην περιοχή μας.

Το σύστημα αυτό που "μαγειρεύεται" στην ατμόσφαιρα αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν αποκαθίσταται η καλοκαιρινή κυκλοφορία στην Ευρώπη, με έναν αντικυκλώνα να μην επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά να προχωρήσουν προς το Βορρά της Γηραιάς ηπείρου, εγκλωβίζοντας τις ψυχρές μάζες στην περιοχή μας. Και αυτό είναι το παράδοξο για την εποχή, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί χαρακτηριστικό του χειμώνα. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και ένα μήνα έχει εγκατασταθεί μια "ψυχρή λίμνη" πάνω από τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς... διάθεση υποχώρησης.

Το ίδιο σύστημα δίνει σε πολλές περιοχές της ανατολικής-κεντρικής Ευρώπης, από τη Γερμανία ως την Τσεχία, χαρακτηριστικά άκρως καλοκαιρινά στον καιρό, ενώ εδώ από φθινοπωρινά έως προσεχώς πιθανόν... χειμωνιάτικα.

Μια υποψία των επιστημόνων για τα "τρελά" του φετινού καιρού, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, «ενοχοποιεί» τα όσα συμβαίνουν στην Αρκτική, η οποία - μαζί με το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού - επηρεάζει τον καιρό στην Ευρώπη. Το ότι οι πάγοι λειώνουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών φαίνεται ότι κάνει την Αρκτική πιο ασταθή καιρικά και κατά συνέπεια και την Ευρώπη, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και το χειμώνα με τα βαρομετρικά που κατέβηκαν τόσο χαμηλά, ως την ανατολική Μεσόγειο και την Κρήτη.

Ενδιαφέρον έχει επίσης, σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το γεγονός ότι και η Αφρική, η οποία βάζει το... χεράκι της για τον καιρό της Κρήτης, "συμπεριφέρθηκε" περίεργα φέτος, καθώς τα "επεισόδια" με νοτιά ήταν ελάχιστα, με το πρώτο ουσιαστικά σημαντικό εκείνο των προηγούμενων ημερών, που έφερε και τη λασποβροχή στις πόρτες μας. Οι ψυχρές αέριες μάζες παραμένουν κυρίαρχες και οι θερμές από την Αφρική "μπλοκάρονται", περιορίζοντας τους ανοιξιάτικους νοτιάδες που πήγαν φέτος... διακοπές.

Αξίζει επίσης να καταγραφεί, για την ιστορία, ότι η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αρκετά υψηλή για την εποχή, φτάνοντας τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου, καθώς δεν επηρεάστηκε από τον ψυχρό χειμώνα, με δεδομένο ότι η Μεσόγειος δέχεται νερά και από τον Ατλαντικό, εντείνοντας το φαινόμενο. Ανάλογα, αλλά όχι αντίστοιχα παράξενος ήταν ο Ιούνιος του 2002, σύμφωνα με τον Δρετάκη, κάτι που είχε αποδοθεί τότε στους περιορισμένους μουσώνες από την Ασία, οι οποίοι δεν έφεραν την απαραίτητη υγρασία προς την πλευρά της Μέσης Ανατολής, για να δημιουργήσουν το χαμηλό που μετατρέπει σε πιο σταθερό το δικό μας καιρό. Στην περίπτωση, όμως, της φετινής χρονιάς κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει, με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν προς την πλευρά της Αρκτικής.Aναλυτικά πώς θα έχει ο καιρός σύμφωνα με το meteocrete.gr:

Ηράκλειο
Προβλέπεται καλός καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, πρόσκαιρα μέτριοι έως και 5 μποφόρ.H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Χανιά
Γενικά καλός καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Oι άνεμοι θα πνέουν Β ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 και πρόσκαιρα τοπικά έως μέτριοι 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 28°c, στα νότια από 19 έως 31°c ενώ στα ορεινά από 16 έως 27°c.

Ρέθυμνο
Γενικά καλός καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 και πρόσκαιρα τοπικά έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19 έως 28°c, στα νότια από 20 έως 30°c ενώ στα ορεινά από 16 έως 27°c.

Λασίθι
Γενικά καλός καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Oι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 και πρόσκαιρα τοπικά έως μέτριοι 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19 έως 29°c, στα νότια από 20 έως 31°c ενώ στα ορεινά από 17 έως 28°c


Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης - click neakriti.gr