Πλουμή - Παραγιουδάκης

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Κρήτης - Που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές


Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αλλά και η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα εντείνουν τον προβληματισμό και την ανησυχία του αγροτικού κόσμου της Κρήτης που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης από τις 25 Μαΐου και μετά. 

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί παραγωγοί τόσο της Π.Ε Ηρακλείου όσο και άλλων περιοχών του νησιού μετά και τις ζημιές που έχουν εκδηλωθεί στις καλλιέργειές τους .

Οι μεγαλύτερες ζημιές από την βροχόπτωση εντοπίζονται μεταξύ άλλων στο Αλάγνι, στις Ασίτες, στο Σάρχο, στον Προφήτη Ηλία και τις Αρχάνες. Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνας Χιλετζάκης οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις ανεβάζουν στα ύψη το κόστος παραγωγής στα αμπέλια λόγω των επιπλέον ραντισμάτων που χρειάζεται να κάνουν. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι αμπελουργοί» αναφέρει ο ίδιος.

Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, όπως εξηγεί, έχουν βγει σε δήμους του Νομού Ηρακλείου και μάλιστα σήμερα επισκέφτηκαν τον δήμο Αρχανών -Αστερουσίων προκειμένου να προχωρήσουν σε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

Ο ίδιος παράλληλα σημείωσε ότι σε ότι αφορά τα σιτηρά έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά. Όπως επεσήμανε ωστόσο έχει γίνει μια αναγγελία για όλη την Κρήτη και έτσι θα μπορούν οι παραγωγοί να δηλώσουν για τις ζημιές που έχουν υποστεί μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στις ελαιοκαλλιέργειες καθώς και σε πολλές περιοχές έχουν πέσει ελιές που είχε γίνει ήδη καρπόδεση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Ράδιο Κρήτη και ο προϊστάμενος του τμήματος εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ Μιχάλης Χαλκιαδάκης, από την υπηρεσία κάνουν τις επισημάνσεις και εξετάζουν αν το αίτημα είναι αποζημιώσιμο.

Όπως αναφέρει, κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέπτονται διάφορες περιοχές του Νομού, όπως τον Θραψανό και το Αλάγνι που παρουσιάζονται ζημιές στις καλλιέργειες λόγω και της χαλαζόπτωσης των προηγούμενων ημερών ενώ καταστροφές παρουσιάζονται και στο Βενεράτο αλλά και την Αυγενική.

«Από τη στιγμή που γίνεται δεκτή η αναγγελία της ζημιάς οι παραγωγοί έχουν περιθώριο 15 ημερών να κάνουν τις δηλώσεις τους και στη συνέχεια θα γίνουν οι εξατομικεύσεις και η καταγραφή των ζημιών ανά τεμάχιο» όπως επισημαίνει.

Στο μεταξύ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών και η αποζημίωση των αμπελουργών, των ελαιοπαραγωγών και άλλων παραγωγών που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε πως οι αναγγελίες για τις ζημιές έγιναν, θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται δηλώσεις μετά το δεκαπενθήμερο, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι ερωτήσεις για το θέμα έχουν καταθέσει σχεδόν όλοι οι βουλευτές του Ηρακλείου.


Ελένη Στάθογλου - click ekriti.gr