Πλουμή - Παραγιουδάκης

Στη γενέτειρά του παρουσιάζει ο Δ. Στεφανάκης το νέο του βιβλίο


Οι πολυβραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης επέλεξε πρώτα τη γενέτειρά του για να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο “Ευτυχισμένες οικογένειες”, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις 27 Απριλίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Μια σάγκα που χτίζεται σε τρεις γενιές κι αποκαλύπτει τα μελανά σημεία μιας οικογένειας, τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα των ανθρώπων μέσα από την κλειδαρότρυπα του χρόνου και της Ιστορίας.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του βιβλίου, την Πέμπτη 27 Απριλίου, ο Δημήτρης Στεφανάκης θα βρεθεί στο Ηράκλειο, όπου στις 8:30 το βράδυ θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Ρένα Παπαδάκη, στο OPUS wine bar (Καπετάν Χαραλάμπη 4). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ηρακλείου. Την Παρασκευή 28 Απριλίου θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο, όπου στις 7 το βράδυ θα συνομιλήσει στο Public (πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη & Γιαμπουδάκη) με την καθηγήτρια Γαλλικών Άννα Μοραλίδου, ενώ το Σάββατο 29 Απριλίου θα τον απολαύσουμε στον δημοτικό κήπο Χανίων, στον πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού Κήπος Café, στις 8 το βράδυ, σε συνεργασία με το Public, σε μια συζήτηση με την Πόπη Παπαδάκη.



Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο νέο του βιβλίο επιχειρεί διαμέσω της αφηγήτριάς του ένα ταξίδι στον χρόνο αλλά και στον χώρο μεταπηδώντας από την Αθήνα της δεκαετίας του ’30 και της Κατοχής στην Αθήνα του σήμερα κι από το Κάιρο του πολέμου στα πρώτα μεσοπολεμικά χρόνια στη νότια Αγγλία. Διαβάζοντας το μυθιστόρημα παρακολουθούμε έναν αιώνα οικογενειακής ιστορίας και ρίχνουμε κλεφτές ματιές σε τοπία που παρέμειναν αφώτιστα και σκάνδαλα που η επίσημη Ιστορία δεν καταδέχτηκε να φωτίσει, όπως αυτό με το ξέπλυμα του εβραϊκού χρυσού στην κατοχική Ελλάδα από κατακτητές και συνεργάτες τους.

Ένα μυθιστόρημα μέσα στο οποίο όλα εξιστορούνται από το μετερίζι του σήμερα, με έντονο όμως τον νόστο του χτες – έτσι που το παρελθόν να γίνεται μια άλλη Ιθάκη.

Ο ίδιος εξομολογείται: «Στις “Ευτυχισμένες οικογένειες” η μέθεξη της μικρής και της μεγάλης Ιστορίας συντελείται χάρη στα πλάσματα εκείνα που η καθημερινότητά τους εμπλουτίστηκε κάποτε με στιγμές κοσμοϊστορικές. Κι ίσως η γοητεία των ηρώων μου δεν εξαντλείται στα όποια γνωρίσματά τους, αλλά κυρίως σε αυτές τις εξαιρετικές στιγμές που αφουγκραζόμαστε στη ζωή τους».



click patris.gr