Πλουμή - Παραγιουδάκης

Η ιστορία του διαδικτύου μέσα από την εξέλιξη της ιστοσελίδα της Microsoft που γίνεται 20 ετών


Το 1994 φαίνεται πολύ μακρινό για τους χρήστες του διαδικτύου. Οι ιστοσελίδες εκείνη την εποχή ήταν τόσο απλές που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί. Τρανό παράδειγμα η πρώτη σελίδα της Microsoft.com η οποία είχε δημιουργηθεί για να μπορεί ο χρήστης να τη βλέπει με τις αργές dial-up συνδέσεις της εποχής. Ο Mark Ingalls, που ήταν ο πρώτος διαχειριστής του Microsoft.com θυμάται: "Τα περισσότερα παιδιά στο σπίτι εκείνη την ημέρα, έπρεπε να μετρήσουν 3 ή το 5 δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί μια εικόνα στην οθόνη."


Το 1994 δεν υπήρχαν αγώνες μπέιζμπολ λόγω της απεργίας του Major League Baseball Players Association. Ο Nelson Mandela, γράφτηκε στην ιστορία καθώς έγινε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Το "Speed​​" ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες εκείνη τη χρονιά ωστόσο η ταχύτητα του διαδικτύου ήταν μικρή μιας και χρησιμοποιούσαμε ακόμα dial-up modems.

Υπήρχαν μόνο μερικές χιλιάδες ιστοσελίδες ενώ σήμερα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο. Στα 20 χρόνια του Web, το Microsoft.com παρέμεινε στο top 10 των πιο επισκέψιμων ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο.

Πριν 20 χρόνια δεν υπήρχαν ιστοσελίδες όπως το Facebook, το eBay, το Amazon και το Wikipedia. Το 1994 η εταιρία μας είχε ένα φόρουμ υποστήριξης πελατών και ήταν μια από τις πρώτες dial-up παρόχους υπηρεσιών.

"Είχαμε αρχίσει να δημιουργούμε μια κοινότητα εκεί. Οι άνθρωποι έδιναν απαντήσεις ο ένας στον άλλον." θυμάται ο Mark.

Η έννοια του Web design δεν υπήρχε στην πραγματικότητα. "Δεν είχαμε πολλά εργαλεία. Υπήρχε αυτό το πράγμα που ονομάζεται HTML που σχεδόν κανείς δεν ήξερε. Πολλές πληροφορίες για την ιστοσελίδα Microsoft.com μεταφέρονταν μέσω δισκετών 3-1 / 2 ιντσών".













Σήμερα, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που εργάζονται για το Microsoft.com. Ο Chris Balt, product manager της Microsoft.com, λέει: "Η αρχική σελίδα πρέπει να εξυπηρετεί όλων των ειδών χρήστες: καταναλωτών, επιχειρήσεων,οικιακούς χρήστες, προγραμματιστές, καθηγητές, φοιτητές... Ένα τεράστιο εύρος κοινού μπαίνει στην ιστοσελίδα μας, είναι μια μοναδική πρόκληση."

Οι Trent Walton, ο Dave Rupert και ο Reagan Ray της Paravel, στο Austin έκαναν τον 17ο επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας μέσα σε 20 χρόνια.

Για τον εορτασμό της 20ης επετείου ο Walton και Rupert δημιουργείται ξανά την σελίδα 1994 από το μηδέν, χαρακτηρίζοντάς την ως "είδος μιας αρχαιολογικής ανασκαφής".

Πηγή: microsoft