Πλουμή - Παραγιουδάκης

Βγαίνουν στα ανοιχτά για τα χημικά

Την Παρασκευή αναμένεται να γίνει η πρώτη προσπάθεια φορέων και συντονιστικών να φθάσουν κοντά στο Cape Ray και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, συνολικά τρία πλοία με 35 άτομα πρόκειται να φύγουν από τα Χανιά, σε μια προσπάθεια να βρουν το Cape Ray και να διαμαρτυρηθούν για την υδρόληση των χημικών. Στα πλοία θα υπάρχει και αντιπροσωπεία από την Καλαβρία.
Στο μεταξύ ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό από το ευρύ κοινό, πως υδρόληση, δεν σημαίνει διάλυση των χημικών στη θάλασσα, αλλά διάσπαση τους σε δεξαμενές που βρίσκονται μέσα στο πλοίο Cape Ray.

Παρ' όλα αυτά, το κλίμα φόβου που εκφράζεται ως λογική διαμαρτυρία έχει περάσει στον απλό κόσμο, ως μια διαδικασία όπου τα χημικά θα πέσουν στη θάλασσα της Μεσογείου και θα μας επηρεάσουν κάποια στιγμή.
Η διαδικασία βέβαια δεν έχει καμία σχέση με αυτό το σενάριο, ενώ οι φόβοι σχετίζονται με άγνωστη πιθανότητα λάθους στη διαδικασία της υδρόλησης, με πιθανότητα επίσης διαρροής και πιθανότητα ατυχήματος.
Η αλήθεια είναι πως τα χημικά διαλύονται με πολύ νερό (γι' αυτό και χρειάζονται πλοίο στη θάλασσα) και διασπασμένα πρόκειται να μεταφερθούν στη βόρεια Ευρώπη. Οι φορείς και τα συντονιστικά αντιδρούν εκτιμώντας ότι κάτι σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να πάει στραβά. Αν όμως δεν πάει, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη κινδύνου, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τις εξηγήσεις που έχουν δώσει ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν βγαίνει κάποιος επίσημα να δώσει αυτές τις απαντήσεις και συνεχίζει να διαρρέεται έντεχνα το σενάριο, πως τα χημικά θα πέσουν στην θάλασσα.
 
 
κλικ prismanews.gr