Pagopoieion- Παγοποιείον

109 χρόνια ΡΟΤΑΡΥ


Γράφει ο Δημοσθένης Μαράκης
Ιστορία των 109 χρόνων του Διεθνούς Ρόταρυ στον κόσμο.
Το ΡΟΤΑΡΥ είναι μια παγκόσμια οργάνωση που ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1905 από το δικηγόρο Paul Harris και στους τρεις φίλους του τον Σιλβέστρε Σίλε, έμπορο άνθρακα, τον Γουσταύο Λέχρ, μεταλλειολόγο και τον Χιράμ Σόρεϋ, ράπτη, ιδρύοντας το πρώτο Rotary Club στο Σικάγο και ξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Η παρουσία του στην εποχή μας εκφράζεται από τις δραστηριότητες των ροταριανών σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι όλοι άνθρωποι που έχουν τάξει τον εαυτό τους στον αγώνα για το ιδανικό του Υπηρετείν, ένα ιδανικό που μετουσιώνεται σε πράξεις.
Το ΡΟΤΑΡΥ κηρύσσει ότι ο ροταριανός πρέπει να είναι πιστός στη θρησκεία του και νομιμόφρονας πολίτης της χώρας του. Δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει ή να αναμιχθεί σε οποιαδήποτε πολιτική ή θρησκευτική οργάνωση. 
Το ΡΟΤΑΡΥ δημιουργήθηκε από το επιτακτικό αίσθημα της ανάγκης του ανθρώπου να συμμερίζεται με το συνάνθρωπο τη θέρμη της φιλίας και της συναδελφικότητας. Από την απλή αυτή αρχή ξεκίνησαν τα ροταριανά ιδεώδη και απλώθηκαν γρήγορα σε όλες τις ηπείρους. 
Από το 1921, Ροταριανοί Όμιλοι είχαν ιδρυθεί και στις έξι ηπείρους. Καθώς μεγάλωνε το Ρόταρυ, την αποστολή του επεκτάθηκε σε κοινωνικά θέματα. Άρχισε την συγκέντρωση πόρων για τη συμβολή στη βοήθεια και εξυπηρέτηση Κοινοτήτων που βρίσκονταν σε ανάγκη. 
Η αφοσίωση του οργανισμού σε αυτό το ιδανικό εκφράζεται καλύτερα στο έμβλημά του: Υπηρετείν υπεράνω εαυτού. Από τον Ιούλιο του 1925, το Ρόταρυ είχε αυξηθεί σε πάνω από 2000 ομίλους και 108000 μέλη. Η διακεκριμένη φήμη του οργανισμού προσέλκυσε Προέδρους, πρωθυπουργούς, καθώς και μια σειρά από άλλους ειδικούς στους κόλπους του, ανάμεσά τους ο συγγραφέας Thomas Mann, ο διπλωμάτης Carlos Romulo , ο ανθρωπιστής Albert Schweitzer και ο συνθέτης Jean Sibelius, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Νίλ Άμστρονγκ, ο Νέλσον Μαντέλα. 
Το ΡΟΤΑΡΥ είναι: Η έκφραση ενός ιδανικού παγκόσμιας ειρήνης και ανθρωπιστικού έργου σε δράση. Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος για το συνάνθρωπο, τη φιλανθρωπία και την αλληλοεξυπηρέτηση. Η κοινή εμπειρία ανθρώπων από διαφορετικούς κόσμους, που μπορεί να έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις, αλλά είναι ενωμένοι με πνεύμα φιλίας και συναδελφοσύνης οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Το ΡΟΤΑΡΥ περιλαμβάνει στις τάξεις του προσωπικότητες της κοινωνίας, της επιστήμης και της τέχνης, επιτυχημένους πολίτες από κάθε επάγγελμα και απασχόληση. Το ΡOTARY αποβλέπει στο να ενθαρρύνει και να καλλιεργήσει : 
1. Την ανάπτυξη των προσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών του κατά τρόπο που δημιουργεί ευκαιρίες για την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος. 
2. Την εφαρμογή υψηλών ηθικών αρχών στην άσκηση κάθε επαγγέλματος, την αναγνώριση της αρχής ότι κάθε ωφέλιμη απασχόληση είναι αξιοπρεπής και την εξύψωση από κάθε ροταριανό του επιπέδου της εργασίας του με την χρησιμοποίηση της σαν μέσον εξυπηρετήσεως του κοινωνικού συνόλου. 
3. Την εφαρμογή από κάθε ροταριανό του ιδανικού της εξυπηρετήσεως στην προσωπική, την επαγγελματική και την κοινωνική του ζωή. 
4. Την διεθνή αμοιβαία κατανόηση, την προαγωγή της καλής θελήσεως, την επιδίωξη της ειρηνικής συμβιώσεως, την δημιουργία και διατήρηση στον κόσμο εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων επαγγελμάτων ενωμένων με το ιδανικό της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πλησίον. 

Στην Ελλάδα το 1928 ιδρύεται ο πρώτος όμιλος, ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών, ενώ ο δεύτερος όμιλος το 1934 στην Θεσσαλονίκη. Το 1932, ο Herbert J. Taylor δημιουργεί τον τετραπλό έλεγχο ( Four-Way test) τον κώδικα δεοντολογίας που ενέκρινε το Ρόταρυ 11 χρόνια αργότερα. 
Ο τετραπλός έλεγχος, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες, και θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα: Για ότι δράση, σκέψη και πράξη μας Είναι ΑΛΉΘΕΙΑ; Είναι ΔΙΚΑΙΟ για όλους όσους αφορά; Προάγει την καλή ΘΈΛΗΣΗ και την ΦΙΛΊΑ; Είναι ΩΦΕΛΙΜΟ σε όλους τους ενδιαφερόμενους; 

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί όμιλοι αναγκάστηκαν να διαλυθούν, ενώ άλλοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των θυμάτων του πολέμου. Το 1942, με το βλέμμα στραμμένο προς την μεταπολεμική εποχή, οι Ροταριανοί απαίτησαν μια διάσκεψη για την προώθηση των διεθνών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Αυτό το γεγονός ενέπνευσε την ίδρυση της UNESCO. 
Το 1945, 49 μέλη του Ροταριανού Ομίλου υπηρέτησαν στις 29 αντιπροσωπείες στη Διάσκεψη του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το Διεθνές ΡΟΤΑΡΥ ακόμα συμμετέχει ενεργά σε διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών με την αποστολή παρατηρητών σε σημαντικές συναντήσεις που καλύπτουν τα Ηνωμένα Έθνη, το μοναδικό μέλος του Οργανισμού, που δεν είναι Κράτος. Το Διεθνές ΡΟΤΑΡΥ είναι ο κεντρικός σύνδεσμος όλων των ροταριανών ομίλων που λειτουργούν στον κόσμο. Συντονίζει και κατευθύνει τη δραστηριότητά τους και υποβοηθάει την εφαρμογή του ιδεώδους του Υπηρετείν στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή σε παγκόσμια κλίμακα. 

Σήμερα οι ροταριανοί όμιλοι «δένουν» την υφήλιο με ένα δίχτυ ανθρωπιάς, που αριθμεί περισσότερα από 1.200.000 μέλη, απλωμένο σε 165 χώρες και διαρθρωμένο σε περίπου 34.000 ομίλους. Τα προγράμματα του ΡΟΤΑΡΥ, που υλοποιούνται μέσω των ομίλων, καταπολεμούν τη φτώχεια, την πείνα, τον αναλφαβητισμό. Ασχολούνται με σοβαρά προβλήματα της παγκόσμιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος. 
Η ευρύτερη συνεργασία των ομίλων επιτρέπει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και την επιμορφωτική εκπαίδευση νέων ανθρώπων με υποτροφίες, κυρίως σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Το μεγαλύτερο από ιδρύσεως πρόγραμμα του ΡΟΤΑΡΥ είναι το Polio-Plus. Πρόκειται για μία παγκόσμια εκστρατεία, που ξεκίνησε το 1985 σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη Unicef, με το φιλόδοξο στόχο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από κάθε σημείο του πλανήτη μέχρι το 2011. Σήμερα ο Rotary International, κύριος χρηματοδότης του προγράμματος Polio Plus, μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατά 99,5% επίτευξη του στόχου εξάλειψης της νόσου που βασάνιζε επί πολλές δεκαετίες και στιγμάτισε εκατομμύρια παιδιών σε όλο τον κόσμο. Σε όλη αυτή την διάρκεια των εμβολιασμών βαρύ ήταν το τίμημα του Ρόταρυ σε ανθρώπινες ζωές. Μόνο τον Ιανουάριο του 2013 σκοτώθηκαν εννέα ροταριανοί που πραγματοποιούσαν εμβολιασμό παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας από ενόπλους στο Πακιστάν. Ενώ άλλες πέντε Πακιστανές, μέλη του Ρόταρυ και ένας άνδρας συνάδελφός τους, βρήκαν τον θάνατο από πυρά ενόπλων σε ενέδρα στα βορειοδυτικά της χώρας. Ανθρωπιστικά προγράμματα του Ρόταρυ Αφορούν στην παροχή οικονομικής βοήθειας για έργα ή δράσεις που βοηθούν στην βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και την διευκόλυνση του έργου που προσφέρουν οι ροταριανοί εθελοντές. 
Αυτά περιλαμβάνουν : 
Παροχές για την υγεία, την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της αρρώστιας, καθώς και του αναλφαβητισμού, παροχές για Κοινοτική Ανοσοποίηση, πρόγραμμα για βοήθεια κοινοτήτων και ανακούφιση από συμφορές ή παροχές για ανακάλυψη προβλημάτων, παροχές για ροταριανούς εθελοντές, παροχές για βοήθεια, Matching grants, παροχές για νέες ευκαιρίες Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Πρεσβευτικές υποτροφίες, Ανταλλαγή ομάδων μελέτης ,Υποτροφίες του Ρόταρυ για την παγκόσμια ειρήνη, χρηματοδότηση εκπαιδευτικών κέντρων του ρόταρυ για διεθνείς σπουδές και επίλυση διαφορών, παροχές του ρόταρυ σε καθηγητές πανεπιστημίου . 

Σημειώνετε ότι τα έξοδα των ομίλων καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών, από χιλιάδες εκδηλώσεις παγκοσμίως, από τα ετήσια Bazaar, καθώς και από τις διάφορες δωρεές και λοταρίες. Σαν ΜΚΟ οι όμιλοι δεν επιχορηγούνται και διαθέτουν όλα τα έσοδά τους για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού και κοινωνικού έργου τους. 

Εμείς οι Ροταριανοί, στηριζόμαστε πάντα στην αξία της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ γιατί πιστεύουμε στον εθελοντισμό και θέλουμε να αποτελούμε παράδειγμα αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας. 
«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ». 
ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να διοχετεύσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις στην ικανοποίηση κοινών αναγκών! 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΡΟΤΑΡΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ! 

Δημοσθένης Μαράκης πΠρόεδρος ΡΟ «Ηράκλειο – Ν. Καζαντζάκης»