Πλουμή - Παραγιουδάκης

Αυτό είναι το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Θέμα χρόνου είναι πλέον η άρση αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδια για δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα και το news247, το Υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει τρόπους ώστε το άνοιγμα των πλειστηριασμών να γίνει ομαλά με βασικό στόχο να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας, προς τους δανειολήπτες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη.
Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η θεσμοθέτηση του όρου συνεργάσιμος δανειολήπτης. Πρόκειται για τον δανειολήπτη, που αν και έχει σταματήσει να πληρώνει, αποδεδειγμένα αναζητά τρόπους συμβιβασμού με την τράπεζα, βρίσκεται σε επαφή με αυτή και προσκομίζει τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μπει σε ρύθμιση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια, που δεν θα αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, από οποιαδήποτε πλευρά (δανειολήπτης-τράπεζα).
Κριτήριο θα είναι οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης, τις οποίες θα λαμβάνουν υπόψη οι τράπεζες.
Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων.
Χιλιάδες κόκκινα δάνεια
Με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, δύο είναι οι κατηγορίες για τις οποίες απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.
1. Από το 2008 για όλα τα ακίνητα, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα
2. Από το 2010 για τα τα ακίνητα κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.
Επίσης, οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται για τα ακίνητα οφειλετών οι οποίοι έχουν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη, εφόσον το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για πτώχευση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις 70 δισ. ευρώ θα είναι μέχρι το τέλος του 2013 τα "κόκκινα" δάνεια. Περίπου 350.000 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση από 3 έως 6 μήνες και πάνω από 110.000 στεγαστικά δάνεια θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού αν γίνει άρση της απαγόρευσης. klik prismanews.gr