Πλουμή - Παραγιουδάκης

Θετικά σε επικίνδυνη ουσία για τον άνθρωπο δυο δείγματα γνωστής εταιρείας αλλαντικών


Ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:
Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων του Γενικού Χημείου του Κράτους και σε συνέχεια του από 8 Απριλίου 2013 Δελτίου Τύπου του ΕΦΕΤ, τα δύο δείγματα της εταιρείας «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ» της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ» που είχαν παρασκευασθεί με βόειο κρέας προέλευσης ΙΤΑΛΙΑΣ και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA ιπποειδούς, βρέθηκαν θετικά στην φαινυλοβουταζόνη (phenylobutazone).
Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι τα προϊόντα αυτά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια από το τέλος Μαρτίου 2013 και δεν βρίσκονται πλέον στην αγορά.


Τι είναι η φαινυλοβουταζόνη;

Η φαινυλοβουταζόνη –γνωστή και ως "bute" – είναι μία ουσία που ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών-αντιφλεγμονοδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται συνήθως ως παυσίπονα στην ιατρική και την κτηνιατρική.

Στην ιατρική η φαινυλοβουταζόνη εγκρίθηκε το 1949 για τη θεραπεία της γενικής αρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σήμερα, χορηγείται μόνο κάτω από ειδική ιατρική επίβλεψη σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές αρθρίτιδας και σε περιπτώσεις όπου άλλες θεραπείες δεν έχουν δείξει αποτελέσματα.

Στην κτηνιατρική η φαινυλοβουταζόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου και του πυρετού στα άλογα και στους σκύλους. Ορισμένα Κράτη- Μέλη επιτρέπουν τη χρήση της φαινυλοβουταζόνης για τη θεραπεία χρόνιων προβλημάτων που αναφέρονται σε οστά και συνδέσμους, όπως για παράδειγμα σε αρθρίτιδες, τενοντίτιδες σε άλογα που προορίζονται για αγώνες και σε άλογα που προορίζονται για κατοικίδια ζώα και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Με πληροφορίες από sevek.gr. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της EFSA

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα σχετικά με το θέμα της ύπαρξης DNA ιπποειδούς σε προϊόντα από βόειο κρέας, βρίσκονται στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΕΤ :
http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/horse_meat_alert