Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πρωτομαγιά κατά βούληση και αλλαγές στην τοπική αγορά


της Κατερίνας Μηναδάκη στο prismanews.gr

Σε ρυθμούς Πάσχα αρχίζει να μπαίνει σιγά – σιγά η τοπική αγορά. Η ανακοίνωση του εορταστικού ωραρίου λειτουργίας κάνει σαφές ότι παράλληλα ξεκινά και μία φάση μικρών αλλαγών που ως φαίνεται κρίνονται απαραίτητες ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου. Έτσι είναι η πρώτη φορά που το πασχαλινό εορταστικό ωράριο ξεκινά από το Σαββάτο του Λαζάρου και όχι από τη Μεγάλη Δευτέρα. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κουμαντάκη, το Σαββάτο του Λαζάρου 27 Απριλίου τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Πασχαλινό ωράριο

Τη Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη τα καταστήματα στο Ηράκλειο θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 14:30 το μεσημέρι και από τις 17:30 το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ. Τη Μ. Πέμπτη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με συνεχόμενο ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ ενώ τη Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες των Ωρών το πρωί και του Νυμφίου το βράδυ. Το Μ. Σαββάτο τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα και Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Ελαστικότητα ...την Πρωτομαγιά

Η αργία της Πρωτομαγιάς με απόφαση του υπουργείου έχει μεταφερθεί για την Τρίτη του Πάσχα, οπότε τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά τη Μ. Τετάρτη ενώ θα είναι κλειστά την Τρίτη του Πάσχα. Ωστόσο έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση στον εμπορικό σύλλογο, και το έχουμε πει ξανά, ότι όποιος θέλει μπορεί εκείνη την ημέρα να παραμείνει κλειστός τιμώντας την αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Θα υπάρξει μία ελαστικότητα αναφορικά με αυτό. Ας κάνει ο καθένας αυτό που νομίζει. Κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει μία ελπίδα να κινηθεί και να δουλέψει η αγορά εκείνες τις ημέρες και δε θέλει να κλείσει τη Μ. Τετάρτη. Το ωράριο που ανακοινώσαμε καλύπτει όλες τις ανάγκες, επεσήμανε ο πρόεδρος των εμπόρων Μανόλης Κουμαντάκης.
Αλλαγές πριν το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον κ. Κουμαντάκη πάντως το φετινό ωράριο έχει και κάποιες καινοτομίες που εφαρμόζονται δοκιμαστικά και ενόψει τις καλοκαιρινής περιόδου, όπως είναι το ωράριο του Σαββάτου του Λαζάρου ή το συνεχές σε κάποιες μέρες.

Υπάρχει η πρόθεση αμέσως μετά το Πάσχα και ενόψει της τουριστικής περιόδου να κάνουμε μία συνάντηση προκειμένου να δούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του ωραρίου των καταστημάτων. Θέλουμε κάποιες αλλαγές αλλά χωρίς ακρότητες και χωρίς κραδασμούς στο χώρο. Και βέβαια, δε μιλάμε καθόλου για τις Κυριακές, για αυτές δεν κάνουμε κουβέντα, επεσήμανε ο πρόεδρος.

Αναφορικά με την κίνηση στην πασχαλινή αγορά ο πρόεδρος των εμπόρων της πόλης τόνισε ότι και φέτος ο νονός και το πασχαλινό τραπέζι θα ... ζεστάνουν κάπως την αγορά τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την ντόπια αγορά και κατ επέκταση τις ντόπιες επιχειρήσεις, την ντόπια οικονομία και τις θέσεις εργασίας.