Πλουμή - Παραγιουδάκης

Τι δηλώνει ο άνθρωπος που έφτιαξε τη λίστα με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες

- Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία εκμεταλλεύτηκαν τη λίστα αλλά για την Ελλάδα είναι παράνομη
- Εισαγγελικές πηγές: "Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που έχει λύσει δια παντός το πώς μπορεί να γίνει χρήση προϊόντος υποκλοπής"
- Ο άνθρωπος που έφτιαξε τη λίστα δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τη χώρα εάν του ζητηθεί
- Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει από το 2010 την ΕΥΠ για την ύπαρξη της λίστας
Η περιβόητη λίστα της Λαγκάρντ συνεχίζει την περιπλάνησή της στην Ελλάδα που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και η οποία περιέχει μέσα 2.000 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία. Όσο περνούν οι ώρες οι αποκαλύψεις για τη λίστα αυτή συνεχίζονται και είναι καταιγιστικές, αλλά και εξοργιστικές για τους έλληνες πολίτες που αντί να δουν αυτούς τους ανθρώπους να πληρώνουν, βλέπουν το δικό τους εισόδημα να συρρικνώνεται γιατί σαφώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση να παταχθεί μία και καλή η φοροδιαφυγή.

Αυτή η λίστα έχει περάσει από δεκάδες χέρια και μέχρι τώρα κανείς δεν την έχει ανοίξει, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Πλέον βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, από τον γγ του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, έχει περάσει η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό και ειδικότερα σε ελβετικές τράπεζες.

Μάλιστα, οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν πως από την άνοιξη του 2010 οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επιβεβαιώσει στην ΕΥΠ την ύπαρξη της λίστας, με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να μην γνωρίζουν το περιεχόμενο της λίστας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε πως "ούτε έχω δει ούτε μου έχουν παραδώσει λίστα".

Πάντως, ο άνθρωπος που έφτιαξε τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες της Ελλάδας στο εξωτερικό μιλώντας στην εκπομπή Φάκελοι της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα εάν του ζητηθεί. Όπως τονίζει "η πληροφορία έδωσε τη δυνατότητα στους Γάλλους υπηκόους να πάρουν πίσω εκατομμύρια ευρώ".

Μιλώντας για τις offshores εταιρείες, δήλωσε πως "οι εταιρείες ασπίδες είναι το νομικό όχημα που μεταφέρει χρήματα από μία χώρα σε άλλη και όλες αυτές οι εταιρείες αποτελούν τεράστιο κομμάτι των διεθνών αγορών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ένας ψυχρός πολεμος".

Σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Φαλτσιάνι δηλώνει πως "αν συνδέσετε το δημόσιο έλλειμμα με τις ιδιωτικές τράπεζες θα αλλάξετε γνώμη. Σταματώντας αυτό σταματά η αιμορραγία". Αξίζει να σημειωθεί πως χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία και η Γερμανία χρησιμοποίησαν αυτή τη λίστα για να βρουν τους φοροφυγάδες και μάλιστα μπήκαν στη διαδικασία να αλλάξουν και τους νόμους έτσι ώστε να παρακάμψουν τον σκόπελο "περί μη νομιμότητας της λίστας" ως προϊόν υποκλοπής. Βέβαια, για την Ελλάδα είναι επίσης παράνομη αλλά κανείς δεν φαίνεται διατεθειμμένος να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο για να λάμψει η αλήθεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκάλυψη που έκανε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, εισαγγελικές πηγές διαβεβαίωναν πως το νομοθετικό πλαίσιο έχει λύσει δια παντός το θέμα πώς να χρησιμοποιούνται τα προϊόντα υποκλοπής. Οι ίδιες εισαγγελικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως αυτή η λίστα θα έπρεπε να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί γιατί περιελάμβανε καταθέτες μεταξύ των οποίων υπάρχουν άνθρωποι που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη «λίστα Λαγκάρντ», την οποία είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Σε σχετική σημερινή δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής: «Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».

Σύμφωνα με το Βήμα κύκλοι του κ. Διώτη αναφέρουν "εγώ παρέδωσα το CD της λίστας Λαγκάρντ, στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να το ανοίξω. Δεν κράτησα κανένα αντίγραφο και συνεπώς δεν είχα να παραδώσω οτιδήποτε στον διάδοχό μου κ. Στ. Στασινόπουλο. Η παράδοση του ηλεκτρονικού αρχείου στον κ. Βενιζέλο καθυστέρησε σχετικά γιατί αυτό έπρεπε να παραδοθεί αυτοπροσώπως και ο τότε υπουργός Οικονομικών ήταν απασχολημένος και έλειπε συνεχώς στο εξωτερικό".

Ωστόσο, κι ενώ ο απόηχος της δήλωσης του Βενιζέλου για τη «λίστα Λαγκάρντ» δεν είχε σβήσει, στις 11 πμ ο προσωπάρχης του Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, παρέδιδε στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο έναν φάκελο.

Ο φάκελος αυτός περιείχε ένα «φλασάκι» (αποσπώμενη μνήμη) στο οποίο ήταν αποθηκευμένα τα ονόματα της «Λίστας Λαγκάρντ». Αμέσως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, χωρίς να ανοίξει το «φλασάκι» (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε «παρά ταύτα» στον κ. Πεπόνη.

Το σημερινό «ταξίδι» της «Λίστας Λαγκάρντ» ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, σύμφωνα πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «Λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.

Δεύτερο θέμα που τέθηκε κατά τη συνάντηση Παντελή και Στασινόπουλου ήταν η δεύτερη γνωστή λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών προσώπων (νυν και τέως υπουργών και βουλευτών κ.λπ.) οι οποίοι φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό.

Ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι οι οικονομικές αυτές υποθέσεις από τη φύση τους χρειάζονται χρόνο επειδή η διαδικασία ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών είναι χρονοβόρα και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

Ο κ. Παντελής ζήτησε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ να του στείλει μέσα στο επόμενο 48ωρο έγγραφη αναφορά για τη λίστα με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων.

Στην αναφορά αυτή θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που βρίσκονται στη λίστα και ερευνούν οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ, το πότε ξεκίνησε η έρευνα για κάθε μία υπόθεση και τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει για κάθε μία από αυτές, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκαστη.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο που ξεκίνησαν οι έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων. klik newsit