Έχει συμβεί σε όλους μας. Να πιούμε κάτι παγωμένο (ένα
αναψυκτικό), ή να φάμε γρήγορα κάτι παγωμένο (μια γρανίτα ή ένα παγωτό)
και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να νιώσουμε τον εγκέφαλο μας να παγώνει και
στη συνέχεια να μας πιάσει πονοκέφαλος. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
παγώνει πράγματι ο εγκέφαλος μας; Ο πόνος είναι ανακλαστικός; Οι
επιστήμονες ανακάλυψαν το λόγο...
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η παγωμένη τροφή ή το
παγωμένο ποτό προκαλούν απότομα, αυξημένη ροή αίματος σε μία μεγάλη
αρτηρία του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από τα μάτια στο κέντρο του
εγκεφάλου και αυτή η διαστολή στη συνέχεια επιφέρει τον πονοκέφαλο. Ο
πόνος υποχωρεί, όταν περιορίζεται και πάλι η ροή του αίματος και η
αρτηρία επανέρχεται στην αρχική διάμετρό της.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή ο εγκέφαλος είναι τόσο ζωτικό όργανο,
είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν αντιληφθεί
ότι κάτι παγωμένο εισάγεται ξαφνικά στον οργανισμό, τότε απότομα, ως
αυτοάμυνα, διαστέλλονται οι αρτηρίες και αυξάνεται η ροή του αίματος για
να διατηρηθεί ζεστός ο εγκέφαλος. Όμως επειδή το κρανίο έχει δεδομένη
και περιορισμένη δομή, η απότομη αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος στο
εσωτερικό του, αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση και προκαλεί πονοκέφαλο.
Παρόμοιες αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο παρατηρούνται στις
ημικρανίες, στους μετα-τραυματικούς πονοκεφάλους και σε άλλες μορφές
πονοκεφάλου. Αν οι μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν αυτή τη συσχέτιση
παγωμένου - κυκλοφορίας αίματος - πόνου, τότε η εύρεση τρόπων για τον
περιορισμό της ροής του αίματος στο κρανίο θα μπορούσε να αποτελέσει μία
νέα θεραπευτική μέθοδο. κλικ ιατροπεδια