Πλουμή - Παραγιουδάκης

“Παγίδα” με το χαράτσι στα ακίνητα και μπλακ άουτ στις εφορίες

«Παγίδα» για την αναγκαστική πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, «μπλακ άουτ» στις εφορίες με τις αιτήσεις απαλλαγής από το τέλος, ακύρωση της ρύθμισης για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και νέα «ψιλά γράμματα» κρύβουν οι πρόσφατες διευκρινίσεις και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Η παγίδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα χρήματα που καταβάλλουν καταναλωτές για την εξόφληση μόνο της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος πάνε για την πληρωμή του τέλους. Ετσι μένουν με την εντύπωση ότι εξοφλούν το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία του ρεύματος, ενώ στην πραγματικότητα πληρώνουν το τέλος των ακινήτων.


Την ίδια ώρα οι εφορίες κατακλύζονται καθημερινά από αιτήματα πολιτών -σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις φτάνουν τις 80.000- που ζητούν απαλλαγή από το τέλος, μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι ο μόνος τρόπος για να μην το καταβάλει κάποιος είναι να έχει προηγουμένως υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια εφορία.

Όπως γράφει το “Έθνος της Κυριακής”, ήδη πολλοί προϊστάμενοι εφοριών έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι η εξέταση όλων των αιτήσεων που έχουν δεχτεί είναι πρακτικά αδύνατη.

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, να εισπραχθεί πάση θυσία το τέλος των ακινήτων και να αποτραπούν μαύρες τρύπες στα δημόσια ταμεία, «σκιαγράφησε» η πρόσφατη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «για τη συντριπτική, πλειονότητα των καταναλωτών δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος».

Και με τη νέα εγκύκλιο παραμένουν η ασάφεια, η σύγχυση και η ταλαιπωρία για όσους επικαλεστούν αδυναμία για την πληρωμή του τέλους, καθώς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον προϊστάμενο της εφορίας, ο οποίος θα αποφανθεί για την απαλλαγή ή την καταβολή του σε πολλές δόσεις. Η αίτηση για το τέλος του 2011 θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου και για το τέλος του 2012 την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από τη λήξη του λογαριασμού που περιέχει το τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη υποβληθεί στις εφορίες πάνω από 80.000 αιτήσεις και οι προϊστάμενοι «έχουν σηκώσει τα χέρια», αδυνατώντας να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων.
Ενδεικτικό του «μπλακ άουτ» είναι ότι υπάρχουν έφοροι που πρέπει να εξετάσουν πάνω από 2.000 αιτήσεις. Οπως λένε οι εφοριακοί θα πρέπει να επισκέπτεται το σπίτι κάθε φορολογούμενου που δηλώνει ότι ζει υπό «μειονεκτικές συνθήκες», όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου και να κάνει αυτοψία για να διαπιστώσει αν αυτό ισχύει. Επίσης θα πρέπει να εξετάσει μια σειρά από παραστατικά που αφορούν την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου.

Στο μεταξύ, θα τρέχουν οι οφειλές και οι πολίτες που υπέβαλαν αίτηση εξαίρεσης από το τέλος κινδυνεύουν με τις ποινές και τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (ποινικές διώξεις, κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων κ.ά.), αφού με την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους την είσπραξή του θα αναλάβουν οι εφορίες.

1. Πληρώνουν το ρεύμα... αλλά εξοφλούν το χαράτσι

Τις προηγούμενες μέρες, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματικό να κοπεί σε κάποιον το ρεύμα επειδή δεν πλήρωσε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., εκατοντάδες καταναλωτές έσπευσαν στα πρακτορεία της ΔΕΗ για να εξοφλήσουν μόνο το ρεύμα χωρίς να γνωρίζουν πολλοί από αυτούς ότι τελικά πλήρωναν το τέλος των ακινήτων.

Για παράδειγμα, κάποιος λαμβάνει λογαριασμό ύψους 400 ευρώ, από τα οποία τα 200 ευρώ αφορούν το ειδικό τέλος και τα άλλα 200 ευρώ την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα άλλα τέλη και πληρώνει μόνο το ποσό των 200 ευρώ που αντιστοιχεί στο ρεύμα. Στον επόμενο λογαριασμό για το «ανεξόφλητο υπόλοιπο» των προηγούμενων μηνών θα του χρεωθούν τα 200 ευρώ χωρίς να υπάρχει ο διαχωρισμός αν αυτή η οφειλή αφορά το τέλος ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν και αυτήν τη φορά επιλέξει να εξοφλήσει μόνο το ρεύμα τα χρήματά του θα πάνε για την κάλυψη ποσού από το «ανεξόφλητο υπόλοιπο» δηλαδή το τέλος. Αποτέλεσμα είναι να χρωστούν ρεύμα και όχι το τέλος, πράγμα που θα ανακαλύψουν με την πάροδο του χρόνου στους επόμενους λογαριασμούς.

2. Ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας το κόστος για το μειωμένο τέλος


Πολλά είναι τα «ψιλά γράμματα» για την καταβολή μειωμένου τέλους 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή την ολοσχερή απαλλαγή για αναπήρους, πολύτεκνους και ανέργους.

Οι ανάπηροι με ποσοστό 80% και άνω και οι οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω για να πληρώσουν μειωμένο τέλος ακινήτων ύψους 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Η αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008 προσαυξανόμενη με 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
- Η έκταση του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ. όριο που προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
- Η κατοικία να μη βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης υψηλότερη από 3.000 ευρώ το τ.μ.

Πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων για τους πολύτεκνους το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθωτή εργασία, συντάξεις, ενοίκια, έσοδα από ελεύθερα επαγγέλματα και επιχειρήσεις) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Οι άνεργοι δικαιούνται πλήρους απαλλαγής εφόσον:
Είναι μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού κάθε έτους που περιλαμβάνει το ειδικό τέλος και είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή άλλων γραφείων.
Ελαβαν τακτική επιδότηση τουλάχιστον κατά τους 6 από τους 12 μήνες που προηγούνται κάθε φορά της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού κάθε έτους που περιλαμβάνει το ειδικό τέλος των ακινήτων.
Το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Οσον αφορά την αξία της κατοικίας, την έκτασή της και την τιμή ζώνης ισχύει ότι για τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους.

3. Κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα οι επιστροφές

Πρόβλημα υπάρχει και με τις επιστροφές του τέλους λόγω λανθασμένης αναγραφής των τ.μ. της κατοικίας στα στοιχεία των δήμων με βάση τα οποία υπολογίζει η ΔΕΗ το ύψος του τέλους. Σύμφωνα με τον νόμο, μετά τη διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου με την υποβολή σχετικής αίτησης από τους πολίτες στους δήμους η επιστροφή του ποσού θα γίνεται από τη ΔΕΗ τμηματικά μέσω των επόμενων πέντε λογαριασμών του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, αν έχει αλλάξει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, η επιστροφή θα μένει στα αζήτητα, καθώς η εταιρεία δεν θα βρίσκει τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ακινήτου.

Το νέο και θετικό για τους καταναλωτές δεδομένο είναι ότι η πρόσφατη εγκύκλιος για το ειδικό τέλος των ακινήτων με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2012 ακυρώνει την προηγούμενη που είχε εκδοθεί στις 10 Οκτωβρίου του 2011 και η οποία προέβλεπε τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ στους καταναλωτές που δεν θα πλήρωναν το τέλος των ακινήτων σε διάστημα 40 ημερών μετά την έκδοση του λογαριασμού. klik newsit