Πλουμή - Παραγιουδάκης

Φαγητό από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού ... όπως στην κατοχή!

Φαγητό από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού ... όπως στην κατοχή! 

Της Κατερίνας Μυλωνά

Η παροχή "οικονομικού συσσιτίου" σε ανθρώπους που χρειάζονταν ένα πιάτο φαγητό στο Ηράκλειο ήταν μια από τις πρώτες δράσεις των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού. Ξεκίνησε το 1938, διακόπηκε με την γερμανική εισβολή στην Κρήτη και την επίταξη των εγκαταστάσεων των Ιδρυμάτων από τους κατακτητές, επαναλήφθηκε ως "μαθητικό συσσίτιο" στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια και σταμάτησε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν πια η οικονομική ανάπτυξη επέβαλλε την αναδιάταξη των προτεραιοτήτων της κοινωνικής προσφοράς του Ιδρύματος.


Την εποχή εκείνη πρωτολειτούργησε το κοινωφελές Γηροκομείο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού που συνιστά μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη προνοιακή προσφορά των Ιδρυμάτων στην κοινωνία της Κρήτης.

Εκτιμώντας την παρούσα οικονομική συγκυρία, το Διοικητικό Συμβούλιο των Ιδρυμάτων αποφάσισε την ανασύσταση εκείνης της αρχικής δραστηριότητας. Η δράση "Φαγητό με την αγάπη μας" ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου.

Καθημερινά, από μια ειδική εγκατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στον Αγιο Ιωάννη, διανέμονται περισσότερα από εκατό πλήρη γεύματα σε οικογένειες ή μοναχικούς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η δράση "Φαγητό με την αγάπη μας" χρηματοδοτείται στο ακέραιο από το Ιδρυμα και θα συνεχίζεται για όσο χρόνο χρειαστεί.

Όλο και περισσότεροι τρέφονται από τα συσσίτια

Εν τω μεταξύ ολοένα και περισσότεροι σπεύδουν στα συσσίτια, για να πάρουν λίγο φαγητό για τα παιδιά τους, ενώ στα συσσίτια καταφεύγουν και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η ανέχεια έχει «χτυπήσει την πόρτα» πολλών οικογενειών που, μέχρι πρότινος, ήταν σε θέση να έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους, αλλά σήμερα το στερούνται.

Σύλλογοι, ιδιώτες, επιτροπές αλλά και έμποροι σπεύδουν να στηρίξουν τους διπλανούς τους και προσφέρουν φαγητό, είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και συμβουλές σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν χαθεί στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

Συνδράμει και η Εκκλησία

Με κάθε τρόπο η Εκκλησία της Κρήτης προσπαθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να εντείνει τις δράσεις της με στόχο την ενίσχυση των συσσιτίων και την στήριξη των φιλόπτωχων ταμείων, βλέποντας καθημερινά πλέον το δράμα του κόσμου.

Αυτό επισημάνθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι "η Σύνοδος ασχολήθηκε διεξοδικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουν προέλθει από την οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει την χώρα και το λαό μας, όπως και με τον τρόπο αντιμετωπίσεως τους σε συντονισμό με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, τα εκκλησιαστικά συμβούλια των ενοριών του νησιού και τους φορείς".

Καταλήγωντας η ανακοίνωση τονίζει: "Η Εκκλησία της Κρήτης παραμένει και θα παραμένει βοηθός και συμπαραστάτης όλων των παιδιών της και ιδιαιτέρως των φτωχών και αδυνάτων, κατανοεί τα προβλήματα τους, συμπαραστέκεται σε όσους υποφέρουν πάντοτε με διάκριση και προσεύχεται στο Θεό για την ανακούφιση τους".

ΠΑΤΡΙΣ - cretalive