Με “Πρέπει”, “Να” και “Θα” ο κ. Βενιζέλος λέει πως μέσω κοινοτικών κονδυλίων θα ανακοπεί η ύφεση... 4 χρόνια μετά;
Να κρατήσουμε ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις... Χιλιάδες λουκέτα μετά;
Και μάλιστα σε μια ημέρα που ανακοινώθηκε ότι όχι μόνο επενδύσεις δεν έγιναν, όχι μόνο όλα έχουν παγώσει αλλά και η μαύρη τρύπα του ελλείμματος παραμένει μαύρη και παραμένει μεγάλη.
Διαβάστε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και καλό είναι να έχετε κατά νου ότι τα χρήματα των κοινοτικών κονδυλίων δεν αναμένονται πριν το Μάρτιο, καθώς οι εταίροι για να ανοίξουν την κάνουλα περιμένουν να δουν πως θα πάει και το κούρεμα, αλλά και τα μέτρα...
Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου:
Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχα με τον Επίτροπο κ. Χαν, που τον συνόδευε και ο κ.Ράιχενμπαχ, ο επικεφαλής της ομάδας για την τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα, ήταν η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής στον οποίο είμαστε αναγκαστικά προσηλωμένοι ως χώρα και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.
Η Ελλάδα αναγκάζεται, λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, να κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, μια προσπάθεια γεμάτη θυσίες, προκειμένου να πετύχει την δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την μη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ έχουμε, για τέταρτη χρονιά, συνεχόμενη ύφεση και ενώ η ανεργία αυξάνεται.
Άρα, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να συνδυαστεί ο κορμός του προγράμματος προσαρμογής με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία.
Αλλά η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί εάν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, εάν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, εάν δεν αναδιοργανωθεί και αν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Για αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, τώρα που πρόκειται να γίνει το περιβόητο PSI –η συμμετοχή των ιδιωτών στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους-, τώρα που πρόκειται να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να λειτουργήσουν χάριν της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οι δραστηριότητες όλων όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να συγχρονιστούν και πρέπει επίσης να έχουμε ορισμένες, συγκεκριμένες, χειροπιαστές επιτυχίες.
Να ξεμπλοκάρουμε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία μπορούν να ανακόψουν την ύφεση, μπορούν να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων, γύρω από τα οποία κινούνται πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και πάρα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι, άμεσα ή έμμεσα, στον τομέα αυτό.
Φυσικά αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Έχουμε πλήθος παραδειγμάτων, κυρίως έχουμε το παράδειγμα των προγραμμάτων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά υποκαθιστούν την έλλειψη που υπάρχει από κεφάλαια στην τραπεζική αγορά. Γιατί μια επιχείρηση που δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, δεν έχει καμία προοπτική να επιβιώσει. Και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν απασχόληση και δίνουν, αν θέλετε την αναγκαία δυναμική στην ελληνική πραγματική οικονομία.
Αυτά ήταν τα μεγάλα θέματα που συζητήσαμε με τον κ. Χαν και τον κ. Ράιχενμπαχ, μαζί με πάρα πολλά τεχνικά ζητήματα, που αφορούν και τον συνδυασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με τα διαρθρωτικά ταμεία.
Γιατί για να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να υπάρχει αγορά, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον, πρέπει να υπάρχουν ξένα κεφάλαια τα οποία δεν θέλουν απλώς να αγοράσουν ευκαιριακά, αλλά θέλουν να επενδύσουν και να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα.
Και επειδή πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιούνται, είναι συνδεδεμένα με δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, πρέπει αυτή την υπεραξία να την διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία και για τον Έλληνα πολίτη.
Ερ: Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια Υπουργέ;
Ευ. Βενιζέλος: Βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την αύξηση της απορροφητικότητας. Βέβαια, η απορροφητικότητα πρέπει να αυξάνει πραγματικά, δηλαδή σε σχέση με το φυσικό αντικείμενο, όχι μόνο λογιστικά.
Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί εμείς παρακολουθούμε, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου, τους αριθμούς του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στόχος μας είναι τα παραγωγικά υπουργεία που είναι στο μέτωπο της ανάπτυξης, με την βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών, να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, επί του πεδίου, δηλαδή στο φυσικό αντικείμενο. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο να παρουσιάζουμε καλύτερους αριθμούς –και αυτό έχει αναμφίβολα την σημασία του- αλλά κυρίως σημασία έχει να δίνουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να δίνουμε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε μια πραγματική οικονομική δραστηριότητα.
Και αυτός είναι ο κοινός στόχος όλων των Υπουργείων, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υποδομών, των υπουργείων, δηλαδή, που εμπλέκονται στην πραγματική οικονομία, φυσικά και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επίσης έχει τον δικό του πολύ σημαντικό ρόλο.
Ερ: Εκτός από επιτάχυνση, Υπουργέ, συζητήσατε καμία αλλαγή στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η Κυβέρνηση;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι αντικείμενο των συζητήσεων με την Τρόικα. Η επίσκεψη του κ. Χαν και του κ. Ράιχενμπαχ αφορούσε το σκέλος των δημοσίων επενδύσεων, το σκέλος των διαρθρωτικών προγραμμάτων και δική μου επιδίωξη είναι όλα αυτά να τα συνενώσω σε μια ενιαία προσέγγιση που δίνει ξανά ελπίδα και προοπτική, γιατί ο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η απογοήτευση. Η μεγάλη, αν θέλετε, ανάγκη που έχουμε ως Έθνος είναι να δούμε ξανά πως να υπάρχει φως μπροστά μας, πως υπάρχει προοπτική. Αυτό θα κινητοποιήσει δυνάμεις και θα κινητοποιήσει κεφάλαια.
Εάν κινητοποιηθούν εσωτερικά κεφάλαια που αδρανούν, θα προσελκύσουμε και ξένα κεφάλαια τα οποία αντιλαμβάνονται την κρίση ως ευκαιρία».