Μπορεί οι “μεγάλες δυνάμεις” των εξοπλισμών ,πολλές από τις οποίες είναι και οι δανειστές μας,να παριστάνουν τους αδιάφορους και να δηλώνουν μέσω ανθρώπων τους στην Ελλάδα ότι “έχουν ξεγράψει την Ελλάδα”,τα γεγονότα ωστόσο άλλα δείχνουν. Και πρώτα απ΄ όλα ότι ακολουθούν το δόγμα που λέει ότι “η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες”.
Η χθεσινή επαφή του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ν.Σμιθ,έφερε και πάλι στο προσκήνιο την πρόθεση των ΗΠΑ να “παραχωρήσουν” οπλικά συστήματα στην Ελλάδα. Πρώτα απ΄ όλα τα άρματα μάχης Abrams.Υπόθεση που απασχόλησε επί μακρόν το ΓΕΣ αλλά και την προηγούμενη ηγεσία του ΥΕΘΑ ,υπό τον Π.Μπεγλίτη. Οι συζητήσεις και οι σκέψεις κόπηκαν “μαχαίρι” όταν το θέμα απασχόλησε την Αυστριακή βουλή,με τη λογική ότι “δεν μπορεί οι Έλληνες να ζητούν να τους δανείζουν και την ίδια ώρα να αγοράζουν όπλα”. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Η.Μόσιαλος με μία κατηγορηματική δήλωση είχε πει ότι “θέμα Abrams δεν υπάρχει”. Δήλωση που είχε πείσει τους πάντες εκτός από κάποιους στο ΓΕΣ.
“Παραχωρήσεις δωρεάν” δεν υπάρχουν ασφαλώς αν και οι αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να μας δώσουν τα άρματα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές,αφού στοχεύουν στο “σπάσιμο” του γερμανικού μονοπωλίου στο αρματικό δυναμικό της Ελλάδας.
Οι αμερικανοί μέσα στη κρίση βλέπουν "ευκαιρίες" στην Ελλάδα.Μία είναι ένας πιθανός εκσυγχρονισμός των F-16,εκσυγχρονισμός των P-3 και είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν και για τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων Apache.
Οι Γερμανοί ανησυχούν
Οι Γερμναοί που εμφανίζονται ως τελείως αδιάφοροι για την “εξοπλιστική ελληνική αγορά” ,ανησυχούν σφόδρα για την επιχείρηση αμερικανικής διείσδυσης και όσο το θέμα ήταν “ζεστό” ,ρωτούσαν εδώ κι εκεί για να μάθουν λεπτομέρειες.Προφανώς θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. Το Βερολίνο που έχει….ξεγράψει την Ελλάδα,όπως λένε, ενδιαφέρεται και για την ΕΑΒ, όπου επίσης θα βρει απέναντί της τους Αμερικανούς.Που λόγω F-16 και Lockheed Martin,έχουν προβάδισμα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Οι Γερμανοί δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους ελιγμούς “αποφυγής” τριών Ελληνικών κυβερνήσεων στις πιέσεις να αγοράσουμε Eurofighter. Ο Σημίτης σε ΚΥΣΕΑ της εποχής του,τους είχε δώσει μια απόφαση για αγορά τουλάχιστον 60 αεροσκαφών.Δεν υλοποιήθηκε ποτέ,παρά την “ανανέωση” των υποσχέσεων από Καραμανλή και Παπανδρέου. Κι αυτό φαίνεται ότι δεν μας το συγχωρούν. Το Eurofighter,παίζει ίσως το τελευταίο του χαρτι στην Ινδία,όπου αν επιλεγεί η Γερμανία θα εισπράξει πάνω από 12 δις! Αν δεν τα καταφέρει όμως; Και μην ξεχνάμε ότι η Μέρκελ έχει μπροστά της και εκλογές.
Από κοντά και οι Γάλλοι
Ο Σαρκοζί μπορεί να είναι έξαλλος με την απόφαση του Παπανδρέου για το δημοσψήφισμα,είναι όμως εξίσου θυμωμένος και με το οριστικό “πάγωμα” της αγοράς τεσσάρων έως έξι φρεγατών τύπου Fremm,από την Ελλάδα.
Από την άλλη η προωπική του φιλία με τον Ντασσό, τον πιέζει και για την πώληση μαχητικών Rafale,τα οποία μέχρι στιγμής έχουν μείνει στα …αζήτητα! Ούτε ένα δεν έχουν καταφέρει να εξάγουν οι Γάλλοι και αναμένουν τις αποφάσεις της Ινδίας και της Βραζιλίας. Στην πρώτη έχουν απέναντι το Eurofighter της Μέρκελ και στη Βραζιλία το F-18 του Ομπάμα. Άρα οι πιθανότητες επικράτησηςδεν είναι μεγάλες.
Όλο αυτό το παζλ,δείχνει ότι οι “μεγάλες δυνάμεις” των εξοπλισμών,όταν λένε οτι “έχουν ξεγράψει την Ελλάδα” δεν λένε όλη την αλήθεια. Παραμένουν και περιμένουν προσπαθώντας να “πλασαριστούν” σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση.Όταν θα μπει λίγο φως από τη χαραμάδα,θα εμφανιστούν. Η ιστορία μας το έχει δείξει πάρα πολλές φορές. klik onalert