Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν και συνέκριναν δεδομένα από 1 δισεκατομμύριο αρχεία μετεωρολογικών σταθμών, από όλο τον κόσμο, πηγαίνοντας πίσω στο 1800.
Η γραφική αναπαράσταση που δείχνει πώς διαμορφώνονται οι θερμοκρασίες από το 1850 μέχρι σήμερα και η πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια, είναι πολύ κοντά στις προηγούμενες προβλέψεις.
Από το 1950 μέχρι σήμερα η μέση θερμοκρασία της γη έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου και η τάση για τα επόμενα χρόνια είναι ανοδική. Επίσης, ένα από τα ευρήματα τους είναι ότι το φαινόμενο της θερμικής νησίδας που εμφανίζεται σε πυκνοκατοικημένες και πυκνοδομημένες πόλεις, όσο έντονο και δυσάρεστο αν είναι για τους κατοίκους των μητροπόλεων, δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής καθώς οι πόλεις καταλαμβάνουν μόλις το 1% της συνολικής έκτασης της γης.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι στο παρελθόν ανήκαν στο γκρουπ των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής, σήμερα αποδέχονται τον πραγματικό κίνδυνο της υπερθέρμανσης αλλά και τα ανθρωπογενή αίτια που την προκαλούν, ενώ εξετάζοντας και τα δεδομένα των ωκεανών βρήκαν πως οι διακυμάνσεις του ρεύματος Γκολφ Στριμ , που επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται ανά τον κόσμο.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, δημοσιοποίησε όλα τα στοιχεία και μετρήσεις της έρευνας στο διαδίκτυο, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διαφοροποιηθεί από την ομάδα των επιστημόνων που συμμετείχε στο κλιματικό σκάνδαλο του 2009, αποκρύπτοντας τα δεδομένα της επιστημονική έρευνας. klik skai