Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το τέλος του οδοντιατρικού τροχού

Perierga.gr - Το τέλος του οδοντιατρικού τροχού 
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τους περισσότερους έχει συνδεθεί με τον ανατριχιαστικό ήχο του τροχού και τον εφιάλτη του σφραγίσματος.
Για όλους όσοι λυγίζουν και μόνο στην ιδέα αυτή, τα νέα είναι μάλλον ελπιδοφόρα καθώς μια νέα γενιά ανώδυνων σφραγισμάτων έρχεται να βάλει τέλος στην χρήση του τροχού...


Φυσική αναδόμηση δοντιών
Βρετανοί ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Λιντς, ανέπτυξαν μια μέθοδο η οποία ουσιαστικά αναστρέφει την διαδικασία της διάβρωσης που προκαλούν τα οξέα στο σμάλτο των δοντιών, οδηγώντας μάλιστα στην αναδόμησή τους.
Το μυστικό κρύβεται σε ένα διάλειμμα πεπτιδίων το οποίο τοποθετείται με πινέλο στην πληγείσα επιφάνεια του δοντιού.
«Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό αλλά για την ακρίβεια βοηθάμε τα δόντια που έχουν υποστεί διάβρωση της αδαμαντίνης από οξέα να αναδομηθούν» εξηγεί η καθηγήτρια Τζένιφερ Κίρκαμ από το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Λιντς.
«Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική και μη επεμβατική μέθοδο αποκατάστασης του δοντιού η οποία είναι ανώδυνη» επισημαίνει η ειδικός.
Το τέλος του οδοντιατρικού τροχού
Το «μαγικό φίλτρο» σχεδιάστηκε από τους ειδικούς της Σχολής Χημείας του Πανεπιστημίου. Περιέχει – μεταξύ άλλων – το πεπτίδιο P11-4 το οποίο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μετατρέπεται σε ίνες. Στην πράξη, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κατά την εφαρμογή του στο δόντι το υγρό απορροφάται από τους μικροσκοπικούς πόρους που αναπτύσσονται από την «επίθεση» των οξέων στην επιφάνειά του και δημιουργεί μια μορφή γέλης.
Αυτή με τη σειρά της δημιουργεί μια «σκαλωσιά»-μαγνήτη ασβεστίου με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η εκ των έσω ανώδυνη και φυσική αναγέννηση του δοντιού.
Διαθέσιμη η νέα μέθοδος σε 2-3 χρόνια
«Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα» αναφέρει η καθηγητής Πολ Μπράντον, ο οποίος επιβλέπει τις δοκιμές σε ασθενείς που πραγματοποιούνται στο Ινστιτούτο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου.
«Εάν αυτά επαναληφθούν και σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών, τότε χωρίς αμφιβολία σε δύο με τρία χρόνια η τεχνική αυτή θα είναι διαθέσιμη» προβλέπει ο ειδικός.
Και συνεχίζει: «Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο κόσμος δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο συχνά είναι ο φόβος. Εάν καταφέρουμε να προσφέρουμε μια θεραπεία που να είναι μη επεμβατική και δεν απαιτεί τη χρήση οδοντιατρικού τροχού, τότε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την αντίληψη που συνδέει την οδοντιατρική θεραπεία με τον πόνο. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από σφράγισμα άνευ τροχού: πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση που θα επιτρέπει στους ασθενείς να κρατήσουν τα φυσικά τους δόντια!». klik tovima