Πλουμή - Παραγιουδάκης

Οι πιο συνηθισμένες απειλές ασφαλείας

 
Έρευνα που έγινε με τη βοήθεια από 1300 ειδικούς σε θέματα ασφαλείας από 11 χώρες παρουσιάζει τις πιο συνηθισμένες απειλές ασφαλείας.
Σύμφωνα με την έρευνα «Global IT Security Risks», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab σε συνεργασία με την B2B International, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το 91% των εταιριών έχουν βιώσει τουλάχιστον μία ηλεκτρονική επίθεση ασφαλείας από εξωτερικό παράγοντα...

Οι πιο συνηθισμένες απειλές ασφαλείας εμφανίζονται με την μορφή ιών, spyware και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων. Το 31% των κακόβουλων επιθέσεων καταλήγουν σε κάποια μορφή απώλειας πληροφοριών, με το 10% των εταιριών να αναφέρουν απώλεια «ευαίσθητων» επιχειρηματικών πληροφοριών.

Μόνο το 70% των εταιριών έχουν εγκαταστήσει προγράμματα anti-malware σε όλο το εύρος της επιχείρησής τους ενώ το 3% δεν έχει καμία απολύτως προστασία.

Ο βαθμός υλοποίησης προγραμμάτων anti-malware διαφέρει από χώρα σε χώρα: στις αναπτυσσόμενες αγορές το 65% των εταιριών έχουν εγκαταστήσει τέτοια προγράμματα, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ ο βαθμός υλοποίησης βρίσκεται στο 92% και 82% αντίστοιχα.

Παρόλο αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών έχει αντιμετωπίσει μια ηλεκτρονική παραβίαση ασφαλείας τους τελευταίους 12 μήνες, και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτές έχασαν εταιρικά δεδομένα.

«Αυτή η προσέγγιση μας εκπλήσσει ιδίως όταν λαμβάνουμε υπόψη ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις βλέπουν τις Διαδικτυακές απειλές ως έναν από τους τρεις πιο σημαντικούς κινδύνους. Χαρακτηριστικό είναι ότι δίνεται ακόμα περισσότερη έμφαση στη στρατηγική IT από τις στρατηγικές χρηματοοικονομικών, marketing και ανθρωπίνου δυναμικού», δήλωσε ο Alexander Erofeev, Director of Market Intelligence & Insight στην Kaspersky Lab.

«Η πιο πιθανή εξήγηση είναι η μικρή επένδυση αυτών των εταιρειών για την προστασία των IT συστημάτων τους». Πράγματι, η έρευνα έδειξε ότι κάθε δεύτερη εταιρία αξιολογεί τον προϋπολογισμό της για την ασφάλεια των συστημάτων IT ως ανεπαρκή και θεωρεί πως μία αύξηση της τάξεως του 25% ή και μεγαλύτερη είναι απαραίτητη. Αυτή τη στιγμή, η μέση επένδυση σε συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας ανέρχεται στα $8.055 για μικρές επιχειρήσεις, $83.200 για μεσαίες επιχειρήσεις και $3.263.476 για μεγάλες.
techit.gr