Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα ανακαλύφθηκε ένα τέτοιο τέρας στους ωκεανούς, ορισμένοι ειδικοί στη θαλάσσια ζωή πιστεύουν ότι ίσως υπάρχουν!
Ενας από αυτούς, ο δρ Ντάρεν Νάις, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, υποστηρίζει ότι επειδή οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέα είδη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να εντοπιστεί και ένα άγνωστο έως σήμερα θαλάσσιο τέρας...
Στη συνάντηση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου που έγινε πριν από μερικές μέρες, ο δρ Νάις ανέφερε ότι επειδή «μεγάλα θαλάσσια ζώα εξακολουθούν να ανακαλύπτονται - και τα τελευταία χρόνια αρκετά είδη φαλαινών και καρχαριών έχουν ονοματιστεί -, η ιδέα ότι διάφορα θαλάσσια τέρατα μπορεί στο μέλλον να ανακαλυφθούν ακούγεται το λιγότερο ως πιθανή».
Οταν γίνεται λόγος για θαλάσσια τέρατα, το μυαλό πολλών ανθρώπων πηγαίνει στους πλησιόσαυρους που ήταν μεγάλα θαλάσσια ερπετά, με μακρύ λαιμό, το μήκος των οποίων έφθανε τα 15 μέτρα. Οι πλησιόσαυροι έζησαν την εποχή των δεινοσαύρων και την ύπαρξή τους γνωρίζουμε από μεγάλο αριθμό απολιθωμάτων.
Ο δρ Τσαρλς Πάξτον από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους δεν πιστεύει όμως ότι σήμερα μπορεί να ζει κάποιο θαλάσσιο τέρας από την προϊστορική εποχή. «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε αυτό θα σήμαινε ότι έχουμε κάνει σοβαρά λάθη στην κατανόηση των απολιθωμάτων».
Ωστόσο ο ίδιος ειδικός λέει πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι έχουν ανακαλυφθεί όλα τα μεγάλα ζώα που ζουν στους ωκεανούς. «Το 1995 ανακαλύφθηκε ένα είδος βενθικού σαλαχιού που ζει στον πυθμένα του ωκεανού και είχε μήκος 3,42 μέτρα». Τα τελευταία 20 χρόνια ανακαλύφθηκαν οκτώ μεγάλα θαλάσσια είδη.
Το πιο φημισμένο θαλάσσιο τέρας είναι αναμφισβήτητα εκείνο της λίμνης Λοχ Νες στη Σκωτία, η ύπαρξη του οποίου δεν αποδείχτηκε ποτέ. Δεν αποδείχτηκε ποτέ και η αυθεντικότητα φωτογραφιών στις οποίες απεικονιζόταν να κολυμπά στη λίμνη.
Θρύλοι και φήμες περιβάλλουν όμως ακόμη ένα πλάσμα που κανένας δεν έχει φωτογραφίσει αλλά πολλοί ισχυρίστηκαν πως το είδαν από μακριά. Είναι το Γιέτι ή αλλιώς ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων. Σύμφωνα με φήμες, πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο, μαλλιαρό και πιθηκόμορφο πλάσμα. Το 2008 κάποιοι ιάπωνες ορειβάτες ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν πατημασιές του στο χιόνι ενώ άλλες μαρτυρίες έκαναν λόγο για την ύπαρξη Γιέτι στη Σιβηρία και σε βουνά της Πολωνίας.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα πυκνά δάση της Βόρειας Αμερικής, υπάρχουν πολλές διαδόσεις για την ύπαρξη του Μεγαλοπόδαρου, ενός πιθηκόμορφου πλάσματος που έχει ύψος από δύο έως τρία μέτρα και οι πατημασιές του φθάνουν σε μήκος τα 60 εκατοστά. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει μέχρι τώρα επιστημονική απόδειξη της ύπαρξής τους ενώ για κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ειπώθηκε πως μάλλον έδειχναν κάποιον άνθρωπο να φορά στολή πιθήκου.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ