- Φόβος και τρόμος στη Νορβηγία από το διπλό μακελειό με τους 91 νεκρούς
- Δεν αποκλείεται να είναι περισσότεροι από ένας οι δράστες
- Ποιος είναι ο 32χρονος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που σκότωσε 84 ανθρώπους στη δεύτερη επίθεση
- Θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών λένε οι αρχές...
Πρόκειται για μια από τις πιο σοκαριστικές και αιματηρές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εδώ και σχεδόν ένα 24ωρο, η Νορβηγία ζει το δικό της εφιάλτη: 84 νεκροί από την επίθεση ενός άνδρα σε συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού κόμματος, επτά νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε κυβερνητικό κτίριο στην καρδιά του Όσλο. Όλα δείχνουν ότι ο δράστης είναι ένας και μοναδικός: ο 32χρονος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ισλαμόφοβος και με διασυνδέσεις στην ακροδεξιά πτέρυγα. (Διαβάστε εδώ το προφίλ του) Αίμα, πόνος, οδύνη, θρήνος και ένα μεγάλο γιατί. Είναι η πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που η Νορβηγία ζει μια τέτοια επίθεση. "Ποτέ άλλοτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης", είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας για την "εθνική τραγωδία" της χώρας του.
Αν και από την Παρασκευή στους δρόμους του Όσλο έχει βγει ο στρατός, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει το επίπεδο εθνικής απειλής.
Η επίθεση στο νησί Οτόγια, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όσλο, αφήνει άφωνη τη διεθνή κοινή γνώμη. 32χρονος άνδρας, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ντυμένος με στολή αστυνομικού για να μη γίνει αντιληπτός, άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στέλνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπους. "Θα σας σκοτώσω όλους" φώναζε σε έξαλλη κατάσταση τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Ήδη το Fox News αναφέρει πως τα θύματα από την επίθεση στην Οτόγια είναι 84. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο 32χρονος που συνελήφθη, ή, εάν υπήρχαν και συνεργάτες.
Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο "υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για "δειλή τρομοκρατική πράξη" και εκτίμησε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".
Ως τη "χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" χαρακτήρισε το μακελειό της Παρασκευής ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ.
Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. klik newsit