Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πώς ξεκίνησε το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων

Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
(από την Καθημερινή)
Το κύμα των προσφυγών συνταξιούχων βουλευτών στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι μια ιστορία παλιά που ξεκίνησε το 2003, αλλά «φούσκωσε» μόλις το 2008, όταν τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου εξέδωσε την πρώτη απόφαση δικαίωσης πρώην βουλευτή, που ζητούσε αναδρομικά αυξήσεις ανάλογες με εκείνες που είχαν πετύχει οι δικαστικοί...

Την απόφαση αυτή -φέρει αριθμό 2203 του 2008-ακολούθησαν άλλες, συνολικά έχουν εκδοθεί πέντε τέτοιες αποφάσεις, ενώ το θέμα που ήδη προκαλεί πλημμυρίδα αντιδράσεων, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, εκκρεμεί για αμετάκλητη κρίση στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου. Οι μέχρι τώρα αποφάσεις των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι θετικές και επιδικάζουν ποσά που κυμαίνονται από 30 ως 50.000 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο βουλευτή με σκεπτικό που είναι πανομοιότυπο:
«Κάθε μεταβολή των μηνιαίων αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου επηρεάζει άμεσα το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και των συντάξεων των βουλευτών».
Με αυτό το σκεπτικό, ο κύκλος των διεκδικήσεων διευρύνθηκε σημαντικά στον χώρο των συνταξιούχων βουλευτών, φθάνοντας ώς το σημείο ακόμα και κληρονόμοι τους να συνεχίζουν τις δίκες, όπως έγινε με τους κληρονόμους του Γ. Σκουλαρίκη, που μόλις χθες ζήτησαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εισπράξουν για λογαριασμό του πατέρα τους την αύξηση αναδρομικά στη σύνταξή του, δίκη που δεν έγινε για τυπικούς μόνον λόγους.
Και ενώ ορισμένοι από τους συνταξιούχους βουλευτές έχουν ήδη αποσπάσει θετικές αποφάσεις από δικαστικούς σχηματισμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση της Ολομέλειας που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι αυτή που θα κρίνει άπαξ διά παντός το θέμα των αναδρομικών των βουλευτών. Αν κινηθεί στη λογική της δικαίωσή τους, τότε αναμένεται νέο κύμα προσφυγών. Και βέβαια το ερώτημα που τίθεται, με σημασία πολιτική αλλά και ηθική για τον πολιτικό κόσμο στο σύνολό του, είναι αν από μια ενδεχόμενη θετική εξέλιξη για τους συνταξιούχους μπορούν να επωφεληθούν και οι εν ενεργεία βουλευτές.
Tο 2008
Η απάντηση, όπως δόθηκε από ανώτατο δικαστικό στον οποίο απευθύνθηκε η «Κ», είναι πως «οι εν ενεργεία βουλευτές είχαν παραιτηθεί το 2008 από κάθε αύξηση της αποζημίωσής τους που θα μπορούσε να επιτευχθεί με δικαστικές αποφάσεις», ωστόσο τόνιζε πως «η Βουλή με νέα απόφασή της οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σήμερα σε ό, τι αφορά αυξήσεις μετά το 2008, κατά την τελευταία τριετία».
Σε κάθε περίπτωση, η σημασία της απόφασης που αναμένεται να εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων βουλευτών είναι μεγάλη, όπως και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι ανώτατοι δικαστικοί, που θα κληθούν να αγνοήσουν τις μέχρι τώρα θετικές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου και τη συνταγματική σύνδεση των μισθών δικαστών και βουλευτών.
Για τον λόγο αυτόν, όπως δήλωναν ανώτατοι δικαστικοί, «λύση θα ήταν η ομαδική παραίτηση εκείνων που έχουν προσφύγει ήδη διεκδικώντας αναδρομικά, στο πλαίσιο που υπαγορεύει η οικονομική συγκυρία και η ηθική που πρέπει να διέπει τον πολιτικό κόσμο, όταν οι πολίτες δοκιμάζονται τόσο σκληρά».
Πάντως, λόγω της σοβαρότητας του όλου θέματος, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται σύντομα να εκκαθαρίσει την υπόθεση των αναδρομικών σε μια προσπάθεια να κλείσει ένα κεφάλαιο που προκαλεί τους πολίτες και εκθέτει τους πολιτικούς στον ευαίσθητο τομέα των οικονομικών τους προνομίων. klik fimotro